Bijscholing 'Functionele anatomie van de wervelkolom'

Opfrissing met een klinische invalshoek

Bijscholing • 4 avondsessies • Nederlandstalig


Deze REVAL Academy bijscholing biedt jou de mogelijkheid om de functionele anatomie, osteo- en arthrokinematica van de wervelkolom - van de cervicale regio tot en met de lumbale regio - op te frissen, en dit vooral met een klinische invalshoek.

Elke les uit deze lessenreeks is een combinatie van theorie met praktijkvoorbeelden en klinische casussen. Tijdens de afsluitende workshop in de anatomiezaal krijg je de kans om de theoretische kennis uit de drie voorgaande lessen zelf te bestuderen en te toetsen.

Deze opfrissing van de functionele anatomie, osteo- en arthrokinematica is een hulp voor het klinisch redeneren bij patiënten met musculoskeletale aandoeningen van de wervelkolom. Deze lessenreeks helpt jou als zorgprofessional om de functionele anatomie, osteo- en arthrokinematica van de wervelkolom te gebruiken om bepaalde ‘moeilijke’ casussen in de praktijk te analyseren. Een degelijke anatomische kennis
van het musculoskeletale stelsel is noodzakelijk om diverse MSK- aandoeningen te kunnen verklaren alsook om deze op een adequate manier te kunnen behandelen.

UHasselt corporate

Doelgroep

Deze bijscholing richt zich tot een brede doelgroep: kinesitherapeuten, artsen, ergotherapeuten, bewegingswetenschappers, verpleegkundigen en studenten.

Datum en tijdstip

De eerstvolgende editie van deze bijscholing zal doorgaan in academiejaar 2023-2024.

Programma*

Les 1 
o.l.v. prof. dr. Frank Vandenabeele en prof. dr. Anouk Agten

- Bloedvoorziening, bezenuwing en spiercompartimenten van de romp
- Osteologie, arthrologie en myologie van de wervelkolom

Les 2 
o.l.v. prof. dr. Sarah Michiels

- Osteo- en arthrokinematica van de wervelkolom

Les 3 
o.l.v. prof. dr. Frank Vandenabeele en prof. dr. Anouk Agten

- Osteologie, arthrologie en myologie van de thorax
- Myologie van het abdomen

Workshop 
Je krijgt de kans om de theoretische kennis uit de drie voorgaande lessen zelf te bestuderen en te toetsen in de anatomiezaal. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van preparaten van de wervelkolom. Lichamen zullen beschikbaar zijn om de rug en hals, wervelkolom, thorax en abdomen in zijn geheel te bestuderen en zelf op zoek te gaan naar de belangrijkste anatomische structuren.

(*) onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Docenten

De interactieve lessen en afsluitende snijzaal workshop worden verzorgd door prof. dr. Frank Vandenabeele, prof. dr. Anouk Agten en prof. dr. Sarah Michiels.

Vandenabeele Frank

Prof. dr. Frank Vandenabeele is hoogleraar aan de Universiteit Hasselt, waar hij functionele anatomie en pathologie doceert aan de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Hij heeft ook jarenlange praktijkervaring als huisarts. Hij stuurt het structurele en functionele spiercelonderzoek van de onderzoeksgroep REVAL aan.

Agten Anouk

Prof. Dr. Anouk Agten is docent anatomie aan de Universiteit Hasselt, waar zij onder andere functionele anatomie doceert aan de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Zij stuurt het onderzoek naar innovatief en maatschappelijk geëngageerd onderwijs en is ook betrokken bij het structurele en functionele spiercelonderzoek binnen de onderzoeksgroep REVAL (Universiteit Hasselt).

Michiels Sarah

Prof. dr. Sarah Michiels is docent musculoskeletale revalidatie aan de Universiteit Hasselt, waar zij onder meer osteo- en arthrokinematica doceert aan de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Zij stuurt het onderzoek rond tinnitus en andere musculoskeletaal beïnvloedde NKO aandoeningen binnen de onderzoeksgroep REVAL aan.

Waar heb je les?

Deze 3 eerste sessies van deze lessenreeks gaan door op campus Hasselt, maar kunnen indien gewenst op hetzelfde moment online gevolgd worden.

De afsluitende workshop in de snijzaal zal doorgaan op campus Diepenbeek.

  • Vlot bereikbaar met de trein, de fiets, de bus en auto
  • Op 20 min. fietsen van centrum Hasselt

Vragen?

Nathalie Luyck | UHasselt School of Expert Education

Luyck Nathalie

Inschrijven

Indien je interesse hebt om de opleiding te volgen laat dan zeker je gegevens achter via het interesseformulier.

Wij brengen je op de hoogte zodra er meer informatie is over de eerstvolgende editie van deze bijscholing.