ISBN-nummer aanvragen

ISBN is de afkorting van Internationaal Standaard Boek Nummer. Het is een unieke, internationale identificatie van een publicatie. Het ISBN wordt gebruikt in de besteladministratie van boekhandels en boekdistributiebedrijven, en in de catalogi en bestelsystemen van bibliotheken. Het nummer maakt een publicatie gemakkelijker opzoekbaar.

Wanneer vraag je een ISBN aan?

Je kunt een ISBN aanvragen indien UHasselt uitgever is van je publicatie, bijvoorbeeld bij doctoraatsthesissen, rapporten en papers.

Het ISBN is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen zodra je je publicatie via de boekhandel, een warenhuis... wilt verspreiden.

Hoe vraag je een ISBN aan?

Download het aanvraagformulier (*.docx) en stuur het naar de bibliotheek (An Baeten).
De bibliotheek vraagt vervolgens het ISBN aan bij de Boekenbank en communiceert dit aan de aanvrager. Deze zorgt ervoor dat het nummer in het boek wordt afgedrukt.

Kostprijs

De aanvraag van een ISBN is niet gratis. De huidige tarieven voor een ISBN-aanvraag zijn beschikbaar op de website van de Boekenbank. Opgelet! UHasselt is geen lid van de GAU, de GEWU of van Meta4Books.

Depotnummer

Als je een ISBN aanvraagt, ben je verplicht om ook een Depotnummer te vermelden in je publicatie. Nadat je een ISBN hebt aangevraagd, dien je dan ook contact op te nemen met Patrick Carmans voor deponering van je publicatie bij de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR).

Het Depotnummer is een identificatienummer dat bij wet verplicht is voor alle publicaties uitgegeven in België (of door Belgische auteurs geschreven). Het heeft als doel het verzamelen, ontsluiten en bewaren van het 'cultureel erfgoed'. De gedeponeerde publicaties worden opgenomen in de Belgische Bibliografie en krijgen daardoor meer zichtbaarheid op nationaal en internationaal vlak.