Toegang op afstand

Heel wat elektronische tijdschriften en databanken zijn betalend en kun je enkel 'on campus' raadplegen of als jouw pc verbonden is met het UHasselt-netwerk. Via een EZproxyserver, een institutionele login of - voor medewerkers van UHasselt - een VPN-verbinding, kunnen deze bronnen ook op afstand (bijvoorbeeld thuis, op reis…) geraadpleegd worden. Voor een snelle en directe toegang tot alle wetenschappelijke artikels waarop de Universiteit Hasselt een licentie heeft, is de browserextensie LibKey Nomad eveneens een gebruiksvriendelijk hulpmiddel.

Opgelet: externe bibliotheekgebruikers, die niet als personeel, student of emeritus verbonden zijn met de Universiteit Hasselt, hebben geen externe toegang. Raadpleging van betalende elektronische bibliotheekbronnen kan voor hen enkel in de leeszalen van de universiteitsbibliotheek.

Toegang via de EZproxyserver

Deze optie is beschikbaar voor  personeel, studenten en emeriti van de Universiteit Hasselt. Op de bibliotheekwebsite word je voor externe toegang tot betalende e-bronnen automatisch langs de EZproxyserver geleid.

Nadat je op de link naar de gewenste e-bron hebt geklikt, word je gevraagd om in te loggen met je UHasselt-gebruikersnaam en -wachtwoord, waarna je de bron op dezelfde manier kan raadplegen als wanneer je 'on campus' bent.

Opgelet: sommige databanken zijn nooit toegankelijk buiten de campussen van Universiteit Hasselt, ondanks het gebruik van een EZproxyserver. Gebruik op afstand is in deze gevallen niet toegelaten door de uitgever. Dit is bijvoorbeeld het geval voor een aantal juridische databanken.

Toegang via institutionele login

We raden aan om e-bronnen steeds via de links op de bibliotheekwebsite te raadplegen. Op een aantal uitgeversplatformen is het echter ook mogelijk om rechtstreeks in te loggen met behulp van jouw UHasselt-login en zo de inhoud te raadplegen waarop Universiteit Hasselt een licentie heeft. Langs deze weg heb je geen EZproxy nodig voor off-campus toegang.

Hoe werkt de institutionele login?

Op het uitgeversplatform kijk je uit naar een 'Login'-knop of een 'Institutional login'/'Login via your institution''-link. Je selecteert dan eerst de naam van de nationale federatie (in ons geval Belnet R&E Federation) en/of je instelling (Universiteit Hasselt of Hasselt University). Vervolgens kun je met je UHasselt-gegevens aanmelden.

Je kunt ook een uitgeversplatform/databank in onderstaande lijst aanklikken:

Toegang via VPN

Naast de hierboven vermelde opties, kunnen onderzoekers die onze e-bronnen off campus willen raadplegen, gebruik maken van de eduVPN-software. In de client kiezen ze dan voor de optie ‘Staff e-library access’.

Richtlijnen voor installatie en gebruik vind je op het Service Desk-portaal.

LibKey Nomad

De Universiteitsbibliotheek heeft een abonnement op LibKey Nomad, een extensie die je eenvoudig in je browser installeert en die zorgt voor een snelle en directe toegang tot de wetenschappelijke artikels waarop de Universiteit Hasselt een licentie heeft.

LibKey Nomad biedt op drie manieren hulp:

  • Als LibKey Nomad een downloadbare pdf detecteert, wordt er een pdf-download knop weergegeven.
  • Het werkt overal, dus ook als je niet op de campus bent, kun je zien of de Universiteitsbibliotheek toegang biedt tot het bewuste artikel (je wordt in dat geval via de UH-proxyserver gestuurd om je te authenticeren als geautoriseerde gebruiker).
  • Als er geen toegang is via de uitgever, spoort LibKey Nomad andere opties op.

LibKey Nomad is beschikbaar voor Chrome, Edge, Firefox, Safari, Brave en Vivaldi en is gebruiksvriendelijk en eenvoudig te installeren. Ga bijvoorbeeld naar de Chrome Web Store om de extensie aan je Chrome browser toe te voegen. Na installatie moet je enkel nog 'Hasselt University' als instelling selecteren.

Privacy?

In tegenstelling tot sommige andere browserextensies worden er geen UH-inloggegevens opgeslagen in je browser, hoef je geen persoonlijke account aan te maken en wordt je gebruik niet bijgehouden.

Opgelet!

De extensie richt zich uitsluitend op toegang tot tijdschriftartikels. LibKey Nomad biedt met andere woorden geen toegang tot boeken en/of boekhoofdstukken.