Buddy@UHasselt

logo buddy@UHasselt

Ik ben op zoek naar een buddy

Je eerste jaar aan de universiteit? Dat is altijd wat spannend! Een nieuwe omgeving, nieuwe medestudenten en docenten ...

Kortom, er komt heel wat op je af. Onze buddies zijn er voor je!

Wat heb ik er aan?

Een buddy is een hogerejaarsstudent die de weg aan de UHasselt goed kent. Die helpt je niet alleen om snel je draai te vinden maar begeleidt je het hele jaar. De focus ligt vooral op de eerste 2 kwartielen, maar wie wil, spreekt het hele jaar af. Dat komt niet alleen je slaagkansen ten goede maar zorgt er ook voor dat je snel je draai vindt  en je ‘thuis voelt’ … aan de universiteit.

Wat houdt de werking in?

Je spreekt gemiddeld één keer per week af met je buddy. Zeker in het begin is een wekelijkse ontmoeting heel nuttig. Jullie kiezen natuurlijk zelf wanneer en hoe (online - on campus). Je buddy maakt je niet alleen wegwijs op de campus, maar kan je ook tips geven over de aanpak van je studie, waar je kan sporten …

Hoe vind ik een buddy?

Jouw opleiding brengt jou op de hoogte over hoe je je kan aanmelden en hoe je kennismaakt met je buddy.

Mag ik zélf een buddy kiezen?

De toewijzing van eerstejaars aan een buddy kan per opleiding verschillen. Sommige opleidingen koppelen jou aan een buddy en andere opleidingen zorgen voor een match op basis van jouw voorkeur.

Hoe kom ik in contact met mijn buddy?

Als je beslist hebt om deel te nemen en je bent met een buddy gematcht, krijgt die jouw e-mailadres en neemt contact met je op.

Ik wil buddy worden

  • Heb je zelf ooit een buddy gehad die jou goed geholpen heeft?
  • Help je graag startende studenten om snel hun draai aan onze universiteit te vinden?
  • Ben je geslaagd voor je eerste bachelorjaar?

Dan kan je buddy worden van startende studenten.

Wat heb ik er aan?

  • Je breidt jouw netwerk uit
  • Voldoende ondersteuning: aanbod vorming, intervisie …
  • Engagement dat je kan vermelden in je CV
  • Je boost je vaardigheden: actief luisteren, reflecteren, feedback geven, omgaan met diversiteit …
  • Je draagt bij aan slaagkansen van startende studenten

Is er een bijkomende werklast op mijn bestaande curriculum?

Buddy zijn wil zeggen dat je een laagdrempelig aanspreekpunt bent voor nieuwe studenten. We verwachten een bepaalde tijdsinvestering in je student. In het begin spreek je liefst 1 keer per week af zodat de student goed de weg kan vinden in de universiteit en opleiding. Na kwartiel 1 is de tijdsinvestering minder.
Maar buddy zijn is een heel fijne en dankbare rol waardoor je dit amper een 'werklast' kan noemen. Geven is krijgen!

Krijg ik credits voor mijn engagement als buddy?

In principe ontvang je geen credits voor je inzet als buddy. Enkel studenten van de faculteit Industriële ingenieurswetenschappen kunnen een (beperkt) aantal uren valideren binnen het onderdeel LevenslangLeren.
Je krijgt wel een officieel attest voor je engagement. Dit ontvang je op het einde van het academiejaar. Dit attest kan je ook toevoegen aan je CV.

Hoeveel studenten krijg ik toegewezen?

Dat is een afhankelijk van verschillende factoren. In het eerste semester starten er veel meer studenten dan in het tweede semester. Uiteraard is het ook afhankelijk van hoeveel studenten zich opgeven als buddy. Je mag zelf ook aangeven hoeveel studenten je wenst te begeleiden.

Hoe gebeurt de koppeling aan een student?

De toekenning van buddy's aan studenten gebeurt verschillend per opleiding. Sommige opleidingen koppelen jou aan een student en andere opleidingen zorgen voor een match op basis van jouw voorkeur en de voorkeur van de student.

Krijg ik een vorming?

Je bent al wat ervaren maar toch laten we je natuurlijk niet aan je lot over. Je krijg een korte training (1,5u) zodat je weet wat je kan verwachten als buddy.

Tijdens het academiejaar kan je ook deelnemen aan communities (3-tal sessies per semester) waarin je met andere buddies ideeën kunt uitwisselen, vragen kunt stellen, …

Hoe stel ik me kandidaat als buddy?

Jouw opleiding brengt jou op de hoogte over hoe je je kan aanmelden als buddy.  Hou zeker je student e-mail in de gaten!

Meer info?

studentpoint@uhasselt.be

Award winning programme

Het uitgewerkte buddyprogramma kreeg in 2021 de prijs Culturele Diversiteit in het Hoger Onderwijs
van de Jonge Academie

Het project kwam tot stand met steun van Fonds Herpels.

Onze deelnemers aan het woord

Een buddy voor iemand zijn is echt leuk! Je leert er heel snel nieuwe mensen mee kennen en je bouwt ook meteen een goede band mee op. Je helpt je studenten wegwijs te maken op de UHasselt en alles wat daarbij komt, hier word je zelf ook blij van als je mensen kunt helpen die met vragen zitten. Echt een aanrader om buddy te worden, je breidt er ook zeker je sociaal leven mee uit en maakt vrienden voor het leven!
Lauren, buddy
Een buddy zijn, betekent voor mij een steunpaal zijn in een belangrijke fase van iemand zijn leven.
Lina, buddy

Met steun van Fonds Herpels.

Enkele sfeerbeelden