Wat is uitstelgedrag?

Iedereen stelt wel eens uit, zeker wanneer er iets op het programma staat dat we vervelend of moeilijk vinden. Dat is menselijk. Echter kan uitstellen ook een (hardnekkige) gewoonte worden die je in moeilijkheden brengt, op die manier dat het je studie en eventueel je leven gaat beheersen. Tim Urban, zelf een uitsteller, vertelt in deze video over zijn ervaringen en bevindingen (14').

Uitstellen wordt een probleem wanneer:

  • Je hierdoor gaat onderpresteren of deadlines en doelen niet haalt
  • Je uitstelgedrag je welbevinden negatief beïnvloedt
  • Het zorgt voor conflicten met anderen

Uitstellen is geen vaste karaktertrek waar je mee geboren wordt

Het is iets wat je om bepaalde redenen aangeleerd hebt en zo bent blijven doen. Op die manier is het een gewoonte geworden. Het heeft dus niets te maken met je karakter of je intelligentieniveau. Dit is ook wat Mel Robbins vertelt in deze video (32').

Uitstellen heeft voor-en nadelen

De voordelen spelen zich voornamelijk op korte termijn af. Door uit te stellen kan je hier en nu iets lastig vermijden, daarbovenop kan je zelfs iets leuker doen. Dit maakt dat uitstellen een moeilijk doorbreekbare gewoonte kan worden.

Op lange termijn komen voornamelijk de nadelen tevoorschijn. Zo kan het uitstellen ervoor zorgen dat je onderpresteert, schuldgevoel, negatief effect op je zelfbeeld, stress,...

Om meer grip te krijgen op je uitstelgedrag kan het helpend zijn om voor jezelf te exploreren waar je uitstelgedrag vandaan komt. Dit kan voor iedereen anders zijn. Vaak gaat het niet alleen over een taak of het studeren dat je uitstelt, maar probeer je daarnaast onaangename gevoelens te vermijden. Het kan bijvoorbeeld gaan over:

  • Gevoel iets niet te begrijpen
  • Verveling
  • Onzekerheid
  • Frustratie
  • Faalangst

Hoe hiermee verder?

Zelf aan de slag gaan

Op deze pagina kan je heel wat ideeën opdoen om je uitstelgedrag aan te pakken. Maar hoe ga je hier nu effectief mee aan de slag?

  1. Schrijf de ideeën en tips op die jij wil uitproberen.
  2. Kies één idee of tip uit om mee te beginnen.
  3. Check onze e-module ‘zelfstudie en zelfsturing’en volg het stappenplan. Je krijgt er een heleboel concrete tips om jouw voornemens te doen slagen.

Infosessie volgen

Leer je uitstelgedrag aan te pakken in onze jaarlijkse infosessies.
→ Check het aanbod infosessies en schrijf je gratis in!

Afspraak maken

Wil je graag in een individueel gesprek jouw valkuilen vinden en ontdekken en wat jij kan doen om komaf te maken met je uitstelgedrag?

→ Maak dan snel een afspraak:
- met een studentenpsycholoog
- of met je studiebegeleider