* Gebaseerd op de VLIR personeelsstatistieken 2023
Universitaire rankings vergelijken universiteiten wereldwijd op onderdelen als onderzoek, onderwijs, internationalisering, kennistransfer, regionale betrokkenheid en reputatie van onderwijs en onderzoek. Doordat ze eenvoudig te gebruiken zijn, kennen ze een groot doelpubliek. Rankingresultaten worden echter sterk bepaald door de keuze en het toegekende gewicht van de indicatoren die in de ranking gebruikt worden.
De Times Higher Education Ranking (THE) is een internationale league table ranking die universiteiten rankt op basis van 17 prestatiemetrics, die geclusterd worden tot vijf indicatoren: onderwijs (de leeromgeving), onderzoeksomgeving (volume, reputatie), onderzoekskwaliteit (impact, excellentie), industriële inkomsten (kennistransfer) en internationale uitstraling (personeel, studenten en onderzoek). De Times Higher Education publiceert jaarlijks een hoofdranking, de World University Ranking, waarin alle universiteiten wereldwijd gerankt worden. Vervolgens worden ook jaarlijks enkele subrankings gepubliceerd, die specifieke groepen universiteiten ranken (o.b.v. leeftijd, grootte, etc.).
Universiteit Hasselt verscheen in editie 2023-2024 in de Times Higher Education - World University Ranking en werd gerankt in de sectie 351-400 van beste universiteiten wereldwijd.
Universiteit Hasselt werd eveneens gerankt in de volgende subrankings van de Times Higher Education Ranking:
De Quacquarelli Symonds ranking (QS) is, vergelijkbaar met de Shanghai ranking en de Times Higher Education ranking, een “league table” ranking die universiteiten wereldwijd op basis van een aantal vooraf bepaalde indicatoren rangschikt. De QS ranking maakt gebruik van 6 indicatoren, nl. academische reputatie, werkgeversreputatie, staf/student ratio, het aantal citaties per staflid, het aandeel internationale stafleden en het aandeel internationale studenten. Kenmerkend voor de QS ranking is het grote gewicht dat toegekend wordt aan reputatiesurveys (50%) in de berekening van de ranking.
De QS ranking publiceert jaarlijks een hoofdranking, de QS World University rankings, waarin de beste 1000 universiteiten wereldwijd gerangschikt worden. Daarnaast biedt de QS ranking ook tal van subrankings aan, die specifieke groepen universiteiten ranken (o.b.v. leeftijd, geografische locatie, etc.).
Eén van deze subrankings is de QS sustainability ranking. Deze ranking analyseert de sociale en ecologische duurzaamheidsprestaties van hoger onderwijsinstellingen. De QS sustainability ranking maakt gebruik van 9 indicatoren die verdeeld zijn over 3 deelgebieden:
Universiteit Hasselt verscheen in editie 2025 voor de vijfde keer in de QS - World University Rankings en werd gerankt op plaats 554 van beste universiteiten wereldwijd.
Voor de QS sustainability ranking werd Universiteit Hasselt dit jaar gerankt op plaats 476.
De Academic Ranking of World Universities (ARWU), oftewel de Shanghai ranking, was de eerste ranking die universiteiten wereldwijd met elkaar vergeleek. Deze ranking rangschikt de 1000 universiteiten wereldwijd die het best scoren op een reeks indicatoren. De indicatoren in deze ranking zijn voornamelijk gericht op onderzoeksprestige en absolute onderzoeksoutput, nl. het aantal alumni met een Nobelprijs of Fields Medal, het aantal stafleden met een Nobelprijs of Fields Medal, het aantal Highly Cited Researchers, het aantal publicaties in Nature en Science, het aantal publicaties in Web of Science, en tenslotte een geaggregeerde score van de 5 vernoemde indicatoren gewogen ten opzichte van het aantal academisch personeel.
De Shanghai ranking publiceert jaarlijks een hoofdranking, nl. de Academic Ranking of World Universities (ARWU) en 54 discipline-specifieke subrankings.
Universiteit Hasselt verscheen in 2023 in de Shanghai ranking en werd gerankt in de sectie 601-700 van beste universiteiten wereldwijd.
Universiteit Hasselt werd eveneens gerankt in de volgende subrankings van de Shanghai ranking:
Met U-Multirank, hebben onderzoekers, studenten en beleidmakers een nieuwe online tool om hoger onderwijsinstellingen wereldwijd te vergelijken. Op de U-Multirank website kan je, op basis van je eigen interesses en belangen, indicatoren selecteren om vergelijkingen op te maken. De online tool is ontworpen met financiering van de Europese Commissie en is actief sinds 2014.
Het zijn de universiteiten zelf die gegevens en cijfers aanleveren voor U-Multirank. Daarbij worden zowel onderzoeks- als onderwijsgegevens in rekening gebracht, alsook internationale oriëntatie en regionale betrokkenheid van een instelling.
In juni 2022 maakte U-Multirank de resultaten van haar negende editie bekend.
Het scorediagram laat zien dat de UHasselt een A-score (= excellente score) behaalt op 15 van de 29 indicatoren in U-Multirank. Daarmee behoort de UHasselt tot de top 10 beste instellingen wereldwijd in U-Multirank.
Voor meer informatie kan je terecht bij de cel Informatiebeheer en strategische data-analyse via obi_data@uhasselt.be.