Doctoranda Loth Van Der Auwermeulen: “Er bestaat veel onduidelijkheid over grensoverschrijdende interlokale samenwerking”

We ontmoeten Loth Van Der Auwermeulen, doctoranda in de Eenheid bestuursrecht en bestuurskunde, bij de koffiemachine in onze faculteit. Ze vertelt ons over haar Euregionaal doctoraatsonderzoek dat ze zelfs al eens uitlegde aan haar vijfjarig dochtertje :-) Als dat geen populariseren van wetenschap is!

Loth Loth

Waarom koos je deze locatie als je favoriete plek op de campus?

Eigenlijk komt er niet bepaald lekkere koffie uit deze koffiemachine… (We blijven stiekem hopen op beterschap wat dat betreft.) Toch is de kleine keuken op de tweede verdieping in het faculteitsgebouw mijn favoriete plek. Hier delen collega’s lief en leed, struggles en successen, zowel op privé als op professioneel vlak. Als je het even niet meer ziet zitten, vooral op het vlak van onderzoek dan, of gewoon wat afleiding zoekt, valt een bezoekje aan de keuken op de tweede verdieping aan te raden!

Hoe zou je je onderzoek uitleggen aan een vijfjarige?

Steden kunnen samenwerken met andere steden. Ze doen dit omdat je soms meer kan bereiken als je samenwerkt in de plaats van alleen te werken. Zo is het bijvoorbeeld gemakkelijker voor een stad om samen met een andere stad een vrachtwagen aan te kopen die dan in de 2 steden de vuilniszakken kan ophalen dan dat elke stad afzonderlijk een vuilniswagen moet aankopen die enkel in de straten van die stad het vuilnis ophaalt. Wanneer deze steden samen willen werken zijn er speciale regels die ze moeten volgen. Belgische steden willen soms ook samenwerken met steden van een ander land. Bijvoorbeeld een Belgische stad die samen met een Nederlandse stad een vuilniswagen wil aankopen. Wanneer een Belgische stad wil samenwerken met een niet Belgische stad is het niet duidelijk welke regels ze moeten volgen. Daar probeer ik een antwoord op te vinden. (Uitgetest op mijn vijfjarige dochter)

Hoe ver staat het met je onderzoek?

Ik zit in het laatste jaar van mijn onderzoekstraject. Best stresserend!

Waarom heb je dit onderzoek gekozen?

Binnen de eenheid bestuursrecht zochten ze iemand die wilde meewerken aan een Interreg project betreffende grensoverschrijdende hulpverlening. Ik werd die medewerker en mocht een doctoraat schrijven dat in lijn van dit project lag. Omwille van mijn interesse voor lokale besturen, heb ik er voor gekozen om grensoverschrijdende interlokale samenwerking te onderzoeken. Over de rol van het bestuursrecht in geval van grensoverschrijdende interlokale samenwerking bleek heel wat onduidelijkheid te heersen. Daarom focus ik hier op.

Als je niet aan UHasselt zou werken, waar zou je dan zijn? 

Moeilijk te zeggen… Voorlopig wil ik vooral nog even blijven waar ik ben om mijn doctoraat af te werken.

Wat wilde je worden ‘later als ik groot ben’?

Schrijfster was de rode draad doorheen de vele wilde carrièreplannen die ik doorheen mijn jeugd heb gehad. Ik dacht daarbij misschien wel eerder aan jeugdboeken of romans en niet bepaald aan een doctoraat…

Wat wil je op professioneel vlak bereiken? Waar droom je van?

Dromen over wat nog komen kan op professioneel vlak doe ik niet echt. Ik probeer vooral de opportuniteiten te benutten die op mijn pad komen en zie wel waar ze me brengen.

Welk boek, film en/of concert raad je je collega’s aan?

Warriors van Peter Kosminsky is zeker een aanrader. Deze film brengt vanuit het perspectief van een VN-operatie op aangrijpende manier de Bosnische burgeroorlog in kaart.

Als het wat luchtiger mag, kan een boek van Nicci French nooit kwaad…


Meer info over het onderzoek en onderwijs van Loth kan je terugvinden via haar persoonlijke wie-is-wie-pagina.