10 jaar Mobile Health Unit: “telemonitoring niet meer weg te denken in de toekomstige gezondheidszorg”

Een bloeddrukmeter gekoppeld aan een app om zwangere vrouwen met het risico op zwangerschapsvergiftiging thuis op te volgen, of een slimme pleister die voortdurend parameters meet en doorstuurt naar een arts op afstand. Telemonitoring is niet meer weg te denken in onze gezondheidszorg. Wearables, apps, slimme pleisters en sensoren. De afgelopen tien jaar onderzocht Mobile Health Unit tal van technologieën om patiënten ook thuis op te volgen. En deze technologieën zullen in de toekomst enkel nóg belangrijker worden”, zeggen de MHU grondleggers prof. dr. Pieter Vandervoort en prof. dr. Paul Dendale.

22 03 31 Mobile Health Unit 10 Jaar 33 22 03 31 Mobile Health Unit 10 Jaar 33

10 jaar Mobile Health Unit

Op 31 maart viert de Mobile Health Unit (MHU) van het Limburg Clinical Research Center haar tiende verjaardag. Al een decennium lang voert het multidisciplinair expertisecentrum van UHasselt en de ziekenhuizen Jessa en Ziekenhuis Oost-Limburg onderzoek naar innovatieve mobiele gezondheidstoepassingen (mHealth). “In de regio en ver daarbuiten werken we samen met academische, klinische en industriële partners aan tal van onderzoekstrajecten” zegt Julie Vranken, coördinator van de MHU.

Een deel van deze projecten zijn ondertussen al uitgerold of staan op punt om geïmplementeerd te worden binnen de gezondheidszorg. De mogelijkheden van mHealth zijn dan ook zeer groot en de levenskwaliteit van patiënten verbetert enorm”, bevestigen de professoren Pieter Vandervoort (UHasselt/ZOL) en Paul Dendale (UHasselt/Jessa) die mee aan de wieg stonden van de MHU.

Evolutie

De voorbije tien jaar kende de technologie rond mobiele gezondheidszorg een enorme evolutie. Daar waar het project TeleRehab in 2015 nog de eerste stappen zette om hartpatiënten vanop afstand op te volgen en te telecoachen met behulp van een stappenteller en digitaal platform, worden nu patiënten uitgerust met een wearable patch (i.s.m Byteflies) die voortdurend parameters zoals de hartslag kan meten. Tijdens de COVID pandemie werd deze technologie gebruikt om coronapatiënten op een gecontroleerde manier thuis te laten uitzieken in plaats van in het ziekenhuis. MHU blijft deze thuismonitoring ook verder onderzoeken in nationale en internationale projecten (m.b.v. Interreg financiering). En Qompium, het bedrijf achter Fibricheck, spin-off van MHU, toont iedere dag, zowel nationaal als internationaal, de sterkte van telemonitoring.  Zo heeft FibriCheck de opvolging van hartpatiënten via telemonitoring mogelijk gemaakt, in volle pandemie, en dat is uitgerold in meer dan 40 centra in Europa.

Dat mHealth voor gezondheidswinst zorgt, dat toont het project PREMOM. Deze applicatie monitort zwangere vrouwen met een hoog risico bij hen thuis door middel van een bloeddrukmeter en een app. Studies binnen MHU toonden aan dat deze technologie, die in tal van ziekenhuizen in Vlaanderen wordt gebruikt, ervoor zorgt dat toekomstige moeders minder snel en vaak opgenomen worden op de maternale intensieve zorgen, en dat de frequentie van vroeggeboorte vermindert.

Toekomst

Mobile Health Unit kon zich de afgelopen tien jaar ontwikkelen dankzij de steun van LSM, de Provincie Limburg, de Vlaamse overheid in kader van het SALK-actieplan, UHasselt, ZOL en Jessa. De toekomst brengt vele opportuniteiten en perspectieven met zich mee, met name binnen de Health Campus. Gedeputeerde Tom Vandeput: “Digitalisering van de zorg is een belangrijk speerpunt in het Limburgs economisch beleid. Telemonitoring, sensortechnologie en andere digitale toepassingen zijn een hefboom om zorg op maat van de patiënt aan te bieden. Digitalisering van de zorg creëert ook kansen voor start-ups en nieuwe jobs. Deze start-ups krijgen een boost in BioVille en in het geplande 3de gebouw van de incubator. Met de Health Campus gaan we nog een stap verder. We zorgen niet alleen voor bijkomende infrastructuur. We realiseren zelfs een volledige community of ecosysteem om sneller nieuwe zorgtoepassingen naar de markt te brengen. Met al deze investeringen wordt in Limburg de zorg voor de toekomst voorbereid.”

“Telemonitoring heeft een grote toekomst binnen onze gezondheidszorg. De uitdaging zal nu zijn om de grote hoeveelheden data die verzameld worden samen te voegen, zodat al deze verschillende gegevens opgevolgd kunnen worden door zorgverstrekkers. Hier is een grote rol weggelegd in het geplande Remote Clinical Monitoring Center dat zal ingebed worden in de Health Campus”, besluit prof. Piet Stinissen, voorzitter van LCRC.

Voor meer informatie bezoek onze website: http://mobilehealthunit.org

22 03 31 Mobile Health Unit 10 Jaar 33

31 maart 2022 - Mobile Health Unit: 10 jaar

Meer cases over
Onderzoek