UHasselt-wiskundige plenair spreker op grootste wiskundig congres ter wereld

UHasselt-professor Michel Van Den Bergh, vakgroepvoorzitter Algebra (WET), is gevraagd als plenair spreker tijdens het International Congres of Mathematicians, het grootste congres voor wiskundigen ter wereld. Professor Van Den Bergh is nog maar de zevende Belg ooit die gevraagd is als plenair spreker tijdens dit congres dat in juli 2022 zal plaatsvinden.

Michel Van Den Bergh 02 Michel Van Den Bergh 02

Mooie erkenning

“Een heel mooie eer natuurlijk”, lacht prof. Michel Van Den Bergh, die ook een aanstelling heeft aan de VUB en onderzoeksdirecteur is bij het FWO. “Dit congres kent al een rijke traditie. Het is opgestart in 1897, en wordt om de vier jaar georganiseerd. Iedere keer komen er duizenden wiskundigen uit de hele wereld naar toe. Het is het allerbelangrijkste evenement in ons vakgebied.”

In die rijke geschiedenis van het congres gingen nog meer 6 landgenoten Michel Van Den Bergh voor als plenair spreker. De laatste was VUB-professor Ingrid Daubechies. “Ik weet niet hoe mijn selectie precies tot stand is gekomen, ik vermoed dat de groep rond Algebra mij heeft voorgedragen. Ik heb nog wat tijd om na te denken over mijn lezing, want het congres, dat nu plaatsvindt in Sint-Petersburg, gaat pas door in de zomer van 2022. Maar vermoedelijk zal ik een overzicht geven van mijn onderzoek rond niet-commutatieve algebraïsche meetkunde.”

De wiskunde achter fysica

In juni 2020 kreeg Michel Van Den Bergh een ERC-beurs van 1 miljoen euro toegekend. Hiermee leidt hij aan UHasselt een onderzoek om het wiskundige bewijs achter één van de voorspellingen binnen de snaartheorie te ontrafelen. Die theorie is één van de meest extreme voorbeelden van theoretische fysica, waarbij er geprobeerd wordt om de vier fundamentele natuurkrachten in de natuurkunde (zwaartekracht, elektromagnetische krachten en de zwakke en sterke kernkracht) in één theorie te formuleren. “Het is daarom ook één van de interessantste theorieën binnen de natuurkunde”, zegt Michel Van Den Bergh”.

Dit jaar reikte de Université Libre de Bruxelles (ULB) ook een Franqui-leerstoel uit aan de UHasselt-wiskundige. In 2003 ontving hij al de Francui-prijs voor exacte wetenschappen.

Meer cases over
Onderzoek