Onderzoek(ers) in de kijker

Kankeronderzoek - Esther Wolfs

Esther Wolfs

Esther Wolfs leidt het FIERCELab (Lab for Functional Imaging & Research on Stem Cells) binnen BIOMED aan de UHasselt, en droomt van een wereld waarin we kanker snel kunnen opsporen en efficiënt kunnen behandelen, zonder dat de patiënt moet inboeten in levenskwaliteit.
Jaarlijks krijgen immers ongeveer 70 000 mensen in België de diagnose van kanker. Door kanker sneller en beter op te sporen, stijgen de kansen op genezing aanzienlijk. Daarom is het belangrijk om nieuwe methodes te ontwikkelen waarbij we kanker snel en efficiënt kunnen detecteren, zodat de patiënt snel de juiste behandeling kan krijgen.
Tegenwoordig bestaan er verschillende manieren om kanker te behandelen. Vaak brengen deze toch erg veel last en ongemakken met zich mee, waardoor de levenskwaliteit van de patiënt een stevige duik kan nemen. In het FIERCELab onderzoeken we nieuwe methodes waarbij we enkel de tumor behandelen, terwijl we het gezonde weefsel sparen. Dit zal ervoor zorgen dat de patiënten minder neveneffecten van de behandeling ervaren.

Concreet betekent dit dat we in onze groep een nieuwe kankertherapie met stamcellen uit wijsheidstanden onderzoeken en ontwikkelen. Deze stamcellen bevinden zich in de kern van de tand en zijn zeer waardevol omdat er is aangetoond dat zij naar tumoren bewegen. Daarom gebruiken we deze stamcellen om een nieuwe therapie naar tumoren te vervoeren, dit in de vorm van een therapeutisch gen.

In onze groep onderzoeken en ontwikkelen we een nieuwe kankertherapie met stamcellen uit wijsheidstanden.

We hebben veelbelovende resultaten met deze nieuwe aanpak verkregen in een model voor hoofd- en halskanker, en we willen ons onderzoek nu uitbreiden naar meer dan 10 andere kankertypes waaronder longkanker, borstkanker, darmkanker en pancreaskanker.

Met onze nieuwe therapie proberen we enkel de tumorcellen aan te vallen en het gezonde weefsel te sparen. Hierdoor zullen patiënten minder last hebben van nevenwerkingen en moeten ze minder inboeten in levenskwaliteit omwille van de behandeling.


Voor ons onderzoek hebben we geld nodig om deze nieuwe therapieën te optimaliseren en te
testen, zodat we sneller vooruit kunnen en deze nieuwe behandelingen kunnen aanbieden aan
patiënten.

Benieuwd naar ons onderzoek? Lees en kom meer te weten:

Wil je het onderzoek van Esther Wolfs een duwtje in de rug geven ? Schenk hier via rekeningnummer BE36 4532 5278 1181 met vermelding 'Steun Onderzoek Esther Wolfs'.
Wil je een grotere gift doen, neem dan contact met ons op voor een discreet gesprek.