Studienamiddag 'Actuele ontwikkelingen in het personen- en familierecht en de familiale geschillenoplossing'

01 december 2022 - 07 oktober 2022
13:30 - 17:10
Gerechtsgebouw Hasselt - Parklaan 25, 3500 Hasselt

Dit event is reeds afgelopen

Het personen- en familierecht en de familiale geschillenoplossing evolueren razendsnel. Tijdens deze studienamiddag besteden we aandacht aan de recentste ontwikkelingen.

Het eerste deel van de studienamiddag is gewijd aan de “Trajectkeuzebegeleiding” (aanvankelijk “Trajectbemiddeling” genoemd). Deze is erop gericht de partijen informatie te verschaffen over de verschillende oplossingstrajecten voor hun conflict. Zij wordt al geruime tijd georganiseerd in de familierechtbanken van Hasselt en Tongeren, en sedert kort ook in Leuven. Universiteit Hasselt onderzocht aan de hand van diepte-interviews en een enquête hoe burgers en professionele actoren (magistraten, advocaten en trajectkeuzebegeleiders) deze trajectkeuzebegeleiding ervaren. De resultaten van het onderzoek worden voor de pauze gepresenteerd. Verder wordt de trajectbemiddeling in Leuven toegelicht.

Na de pauze gaat eerst aandacht uit naar het gebruiksvriendelijk overbrengen van juridische informatie, ook gekend als legal design. Daarna volgen twee lezingen, respectievelijk gewijd aan actuele ontwikkelingen in het personenrecht en actuele ontwikkelingen in het familierecht.

We sluiten af met een panelgesprek over de trajectkeuzebegeleiding.

Meer info en mogelijkheid tot inschrijven, vindt u hier.

Terug naar het Agenda overzicht