Doctoranda Lien Aerts: “Mijn sociaal engagement bepaalde mijn studiekeuze”

“Als 18-jarige ben ik aan mijn rechtenstudies begonnen vanuit mijn sociaal engagement als Chiroleidster en animator op het speelplein”, vertelt Lien Aerts van de Eenheid sociaal recht aan de webredactie. En daarom besloot Lien later ook om te doctoreren over een maatschappelijk relevant thema dat hopelijk kan bijdragen aan meer gelijkheid in onze samenleving.

Lien Leslokaal Lien Leslokaal

Waarom koos je deze locatie als je favoriete plek op de campus?

Ik heb als student uren in de leslokalen van de faculteit doorgebracht. Ik weet nog goed hoe ik in mijn allereerste les ‘Beginselen van het recht’ zat als enorm schuchtere en nerveuze eerstejaars waardoor ik aanvankelijk niet durfde te antwoorden in de les. Ik ben echter helemaal opengebloeid en tegen mijn laatste masterjaar merkte de tutor vaak op dat ik mijn medestudenten ook eens aan het woord moest laten (lacht). Ik heb in die lokalen dus heel wat bijgeleerd over het recht, maar vooral enorm veel andere, persoonlijke vaardigheden verworven. Die metamorfose van muurbloempje naar spraakwaterval had ik nooit kunnen ondergaan in een ander onderwijsconcept. Het is voor mij dan ook heel bijzonder om sinds vorig jaar aan ‘de andere kant’ van de onderwijsgroep te zitten als tutor van ‘Beginselen van het recht’. Dat vormt dan ook meteen de tweede reden waarom deze lokalen mijn favoriete plek zijn op de campus. Ik geniet ongelofelijk hard van het contact met de studenten en heb hier dan ook mijn grote passie ontdekt: lesgeven.

Hoe zou je je onderzoek uitleggen aan een vijfjarige?

In België gaan mensen elke dag werken om centjes te verdienen, maar de manier waarop die centen aan mensen betaald worden is eigenlijk helemaal niet eerlijk. Het is namelijk zo dat hoe langer mensen (op dezelfde plaats) werken, hoe meer ze betaald zullen worden. Jongen mensen die pas beginnen werken zullen daardoor niet veel verdienen. Ook mama’s die thuisblijven om voor hun kindjes te zorgen, gaan minder werken dan de papa’s en verdienen daardoor minder centjes. Ik wil dus op zoek gaan naar een andere manier waarop mensen betaald kunnen worden. Bijvoorbeeld door hen meer te betalen als ze beter zijn in hun werk.

Hoe ver staat het met je onderzoek?

Ik begin momenteel aan mijn tweede jaar als assistent sociaal recht. Ik heb het afgelopen jaar een onderzoeksvoorstel en een inhoudstafel opgesteld waardoor ik nu een duidelijk beeld heb van wat ik wil onderzoeken en in de startblokken sta om te schrijven.

Waarom heb je dit onderzoek gekozen?

Ik ben als 18-jarige aan mijn rechtenstudies begonnen vanuit mijn sociaal engagement als Chiroleidster en animator op het speelplein. Hoewel alle kinderen naar de Chiro of het speelplein komen met hetzelfde doel: om zich te amuseren, merkte ik op dat er toch enorme verschillen zijn tussen de kansen die de kinderen in het leven krijgen. Dat raakte mij enorm als jongvolwassene, waardoor ik besloot dat ik onze samenleving en haar regelgeving wilde bestuderen om ze zo beter te begrijpen. Dat sociaal engagement is voor mij steeds heel belangrijk gebleven gedurende mijn studies. Daarom wilde ik ook doctoreren over een maatschappelijk relevant thema dat hopelijk kan bijdragen aan meer gelijkheid in onze samenleving. Het concrete idee om loonbarema’s te gaan onderzoeken, kreeg ik dan weer tijdens het schrijven van mijn masterthesis. Na het afronden hiervan had ik het gevoel dat ik nog niet alles onderzocht en geschreven had waardoor ik een doctoraat over deze materie helemaal zag zitten.

Als je niet aan UHasselt zou werken, waar zou je dan zijn? 

Hoogstwaarschijnlijk zou ik dan aan het lesgeven zijn of op een notariaat werken. Ik was immers van plan om na het behalen van mijn master in de rechten nog een jaartje bij te studeren. Of het een lerarenopleiding zou worden of de master na master in het notariaat, dat wist ik nog niet. Toen ik de kans kreeg om te doctoreren aan de Universiteit Hasselt was de keuze echter snel gemaakt. Zo’n unieke kans kon ik niet laten schieten.

Wat wilde je worden ‘later als ik groot ben’?

Toen ik klein was, wou ik altijd juf worden. Ik praatte namelijk ongelofelijk graag en vond het niet eerlijk dat ik heel de dag stil moest zijn in de klas, terwijl de juf wel heel de tijd mocht babbelen. Vandaar kwam ik op het idee om later zelf een juffrouw te worden. Ook schoonheidsspecialiste leek mij een fijne job te zijn omwille van dezelfde reden: veel sociaal contact. Dat gecombineerd met mensen in de watten leggen en gelukkig maken, leek mij echt fantastisch.

Wat wil je op professioneel vlak bereiken? Waar droom je van?

In de eerste plaats hoop ik uiteraard mijn doctoraat tot een goed einde te brengen en daarna zou ik enorm graag mijn kinderdroom waarmaken: lesgeven aan een hogeschool of universiteit. Ook een andere job uitoefenen met veel sociaal contact lijkt mij heel fijn te zijn. Om het met mijn eigen Kempische woorden te zeggen: ‘Zolang ik maar kan ‘klappen’ en onder de mensen kan komen, ist goe’.

Welk boek, film en/of concert raad je je collega’s aan?

Omdat ik elke dag grasduin in wetten en juridische literatuur, hou ik me graag met luchtigere aangelegenheden bezig in mijn vrije tijd. Zoals ik hierboven al aangaf ben ik geboren en getogen in de Kempen, waar heel veel amateurtheatergezelschappen gevestigd zijn. Omdat ik het belangrijk vind om plaatselijke verengingen te steunen en al eens graag een avondje naar het theater ga, vormt dit voor mij de ideale ontspanning. Ik kan het dus ook aan iedereen aanbevelen!