Voedselverpakkingen zijn een van de belangrijkste spelers in de voedselvoorzieningsketen omdat ze de kwaliteit en veiligheid van voedselproducten beschermen en behouden en de houdbaarheid verlengen. De voedselverpakkingsindustrie wordt geconfronteerd met de keuze van het meest geschikte verpakkingsmateriaal. Bovendien wordt deze industrie uitgedaagd om de recycleerbaarheid van hun verpakkingsmaterialen aan te tonen.

Zowel op Europees als op Belgisch vlak worden ambitieuze doelstellingen vastgelegd door de Europese en Belgische wetgeving tegen 2025-2030. Hierdoor krijgt het gebruik van papier/kartonmaterialen voor voedselverpakkingen veel belangstelling. Om toepasbaar te zijn als voedselverpakking, zijn deze materialen echter afgewerkt met een of meer coatings die barrière-eigenschappen bieden tegen gassen/vocht, een goede afdichting en mechanische eigenschappen bieden.

Momenteel is het voor veel nieuwe, gecoate papier/kartonmaterialen voor voedselverpakkingstoepassingen die op de markt worden gebracht, niet altijd duidelijk of deze materialen voldoen aan de gewenste eigenschappen en/of ze geschikt zijn voor het beoogde doel. Bovendien is de recycleerbaarheid van deze gecoate materialen op dit moment onbekend.

Het innovatieve doel van REPAC² is het ondersteunen van een versnelde implementatie van innovatieve, functionele en recycleerbare materialen van gecoat papier/karton voor voedselverpakkingstoepassingen om, indien mogelijk, traditionele meerlaagse kunststoffen te vervangen. Door een marktonderzoek zullen commerciële, innovatieve coatings en gecoate papieren verpakkingsmaterialen in een inventaris worden vastgelegd. De recycleerbaarheid, volgens een recent bepaald protocol, en functionaliteit (d.w.z. barrière, afdichting en mechanische eigenschappen) van deze materialen zullen worden beoordeeld. Gegevens voor de ecologische voetafdruk van producten zullen worden verzameld om bedrijven te ondersteunen bij de duurzaamheid van de innovatieve gecoate materialen.

Een matchmaking-evenement tussen voedingsbedrijven en de verpakkingsindustrie zal generieke casestudies opleveren. Binnen deze generieke casestudies zal een houdbaarheidssimulatietool worden gebruikt. In-company validatiestudies zullen worden opgezet. REPAC² zal bijdragen aan de economische voordelen van duurzamere papieren verpakkingen, door b.v. branding en productimago en meer recycleerbare materialen te realiseren. Met de rapporten en praktische richtlijnen kunnen bedrijven voordelen realiseren door hun kennis te vergroten, een groter aandeel in 'duurzame' verpakkingsconcepten te realiseren, kunnen ze voldoen aan de toekomstige wetgeving en kunnen een reeks goedgekozen en gebruiksvriendelijke methoden toepassen om hun bedrijf te innoveren.

Nieuwe technologie en de resultaten met bijhorende documenten van dit multidisciplinaire onderzoeksproject zullen worden verspreid over alle geïnteresseerde KMO's en industrieën. Voor de implementatie van onderzoeksresultaten worden verenigingen van bedrijven/federaties actief in de voedingsindustrie, evenals verwerkers en producenten van verpakkingsmaterialen en de afvalindustrie betrokken.

Het projectconsortium bestaat uit onderzoekspartners [Universiteit Hasselt (MPR&S)(BE), Pack4Food (BE), Sirris (BE), ZUT-CBIMO (PL), IVV Fraunhofer (DE)] op alle gebieden die nodig zijn in dit project, de kennis /expertise/infrastructuur is complementair.

Wil u meer info ? Neem zeker contact op met ons

Bram.bamps@uhasselt.be

Roos.peeters@uhasselt.be

Repac² (1)

Contact

Prof. dr. Roos Peeters

Roos Peeters 02
Locatie

Wetenschapspark 27, 3590 België

Functie
Gewoon Hoogleraar