UHasselt bestaat 50 jaar

Daar waar het landschap leeg was.
Daar waar de wereld vér weg lag.
Daar waar kansen ontbraken.
Net daar besloten we te dromen
over een plek voor ontdekking en verwondering.
Net daar besloten we te bouwen
aan een universiteit die de toekomst dient
en aan een samenleving die veerkrachtig is.
En net daar tonen we, elke dag opnieuw, dat alles kan.
Alles, zolang we maar niet onverschillig zijn.

23 01 09 Persmoment Opening Feestjaar 50Jaaruhasselt 012 23 01 09 Persmoment Opening Feestjaar 50Jaaruhasselt 012

50 jaar groei

In 2023 bestaat Universiteit Hasselt 50 jaar. Wat in 1973 begon als een kleine maar ambitieuze universiteit met 322 studenten, groeide in de voorbije halve eeuw uit tot een stevige onderwijs- en onderzoeksinstelling met 6.700 studenten, 1.660 personeelsleden, 7 faculteiten, 3 Scholen, 4 onderzoekinstituten en 3 onderzoekscentra.

En steeds bleven we trouw aan onze missie:

• meer jongeren de kans geven op universitair onderwijs
  • het versterken van de regio door sterk onderwijs en onderzoek
  • het aantrekken en behouden van talenten

Die missie blijft springlevend en is nog steeds niet voltooid, maar in de afgelopen 50 jaar hebben we - met de steun van heel wat partners - wel al een heel mooi parcours afgelegd.

2023 wordt dan ook ons feestjaar

Een jaar waarin we onze vele realisaties uitgebreid willen vieren met onze studenten, personeelsleden, alumni, onze partners en iedereen met een warm hart voor onze universiteit.

Dit gouden jubileum wordt een feestjaar boordevol activiteiten.

QR-tentoonstelling: '50 jaar hier en daar'

23 01 06 Opbouw Totems QR TT 030

50 jaar geschiedenis, dat betekent duizenden foto's van duizenden kleine en grote successen, mijlpalen, evenementen, bouwwerken en gebeurtenissen.

Met de QR-tentoonstelling '50 jaar hier en daar' brengen we hulde aan de beeldrijke geschiedenis van onze universiteit.

Het concept is eenvoudig: scan de qr-codes die verspreid staan op de kleurrijke totems en posters op heel wat plaatsen in onze campusgebouwen en duik zo mee in onze geschiedenis!

Doorheen het jaar zullen er ook qr-codes opduiken tijdens de vele evenementen die aan UHasselt plaatsvinden. Blik zeker eens terug op de voorbije campusruns, de vele Nieuwjaarsrecepties, academische openingszittingen of Dagen van de Wetenschap!

Theatervoorstelling EPOS

Wat gebeurde er allemaal de voorbije 50 jaar in Limburg én de wereld? Ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag ging UHasselt een samenwerking aan met theatergezelschap Het nieuwstedelijk om hierover een voorstelling te maken.

EPOS gaat in première op 19 mei 2023 in het Cultuurcentrum Hasselt. Het zal de eerste keer zijn dat het verhaal van een regio in volle transitie op zo een omvattende, creatieve manier verteld wordt.

Je kan de voorstelling zien in de culturele centra van Hasselt, Genk, Heusden-Zolder, Tongeren en Lommel en daarna gaat ze op tournee doorheen Vlaanderen.

Koop een ticket voor EPOS en steun het welzijn van onze studenten

UHasselt is een warme universiteit die iedereen kansen biedt om te groeien, waar studenten graag studeren en een plek waar alumni graag naar terugkeren. Kortom, een community waar iedereen zich thuisvoelt. En dat willen we graag zo houden.

Door een ticket voor ‘EPOS’ te kopen, steun je onze vele initiatieven om het welzijn van studenten aan UHasselt te bevorderen. Van individuele psychologische begeleiding over workshops rond topics als beweging en voeding tot activiteiten om eenzaamheid te doorbreken.

Meer weten over het Universiteitsfonds UHasselt? Klik dan hier.

Speeldata EPOS

Vrijdag 19 mei: première voor UHasselt-personeel en genodigden
Zaterdag 20 mei: voorstelling voor studenten en alumni (op uitnodiging)

Dinsdag 23 mei - Cultuurcentrum Hasselt: TICKETS
Woensdag 24 mei - Cultuurcentrum Hasselt: TICKETS

Woensdag 8 november - C-Mine Genk
Donderdag 9 november - C-Mine Genk

Vrijdag 10 november - De Muze Heusden-Zolder
Zaterdag 11 november - De Muze Heusden-Zolder

Donderdag 16 november - Velinx Tongeren

Vrijdag 17 november - Adelberg Lommel
Zaterdag 18 november - Adelberg Lommel

UHasselt Magazine

In januari brengt UHasselt ook een speciale editie uit van het UHasselt-Magazine.
Deze uitgave is volledig gewijd aan onze 50 jarige geschiedenis.

Het Magazine kan je hier ook digitaal lezen!

Cover Magazine Januari Goud (1)1024 1

Streetart Hasselt

Grafisch kunstenaar Julio Colomo ontwierp voor onze 50ste verjaardag een streetart kunstwerk in neonletters dat aan de muur van de Oude Gevangenis prijkt.

Het werk laat het geboortejaar van onze universiteit stralen en kwam tot stand in samenwerking met de stad Hasselt, die spraakmakende streetart graag in de kijker zet.

Since 1973 Neon 002

09 jan

UHasselt trapt gouden jubileum af met streetart, theater én eredoctoraat voor koningin

09 januari 2023