300.000 euro voor onderzoek naar rol vetmetabolisme in hersenen bij Alzheimer

Welke rol speelt het vetmetabolisme in de hersenen bij personen met Alzheimer dementie? En kunnen we dat metabolisme positief beïnvloeden door medicatie of proactief, door onze levensstijl aan te passen? Dat onderzoekt de onderzoeksgroep Neurologie van UHasselt professor Ilse Dewachter (BIOMED) met steun van de Stichting Alzheimer Onderzoek. Zij schenken 300.000 euro aan dit onderzoek.

Stichting Alzheimer Onderzoek Ilse Dewachter Stichting Alzheimer Onderzoek Ilse Dewachter

Alzheimeronderzoek

Eén op de vijf personen, en zelfs één op de drie vrouwen in België zal in hun leven een vorm van dementie ontwikkelen. Bij 70% van de gevallen gaat het om de ziekte van Alzheimer. “De impact van deze ziekte is enorm”, zegt Joost Martens, directeur van de Stichting Alzheimer Onderzoek. “In de toekomst zullen 2 miljoen Belgen direct of indirect te maken krijgen met dementie en helaas ontbreekt het nog steeds aan een therapeutisch medicijn. Met onze Stichting Alzheimer Onderzoek zamelen we daarom geld in om wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer te ondersteunen. Dit jaar kunnen wij, dankzij onze donateurs, maar liefst 4 miljoen euro aan alzheimeronderzoek financieren. Een record voor onze stichting.”

Ilse Dewachter Biomed

Prof. Ilse Dewachter, hoofd van de BIOMED-onderzoeksgroep Neurowetenschappen aan Universiteit Hasselt ontvangt dit jaar een beurs van 300.000 euro van de stichting. “Dit is echt een heel mooie stimulans voor ons onderzoek”, zegt prof. Ilse Dewachter. “We zijn de stichting dan ook erg dankbaar voor deze steun, dit mooie bedrag kunnen we heel goed gebruiken.” Het is voor de tweede keer dat de UHasselt onderzoeksgroep van Ilse Dewachter een beurs in ontvangst mag nemen van de Stichting Alzheimer Onderzoek.

Rol vetmetabolisme

Al meer dan 25 jaar onderzoekt prof. Ilse Dewachter de ziekte Alzheimer. Alzheimer wordt veroorzaakt door de samenklitting van bepaalde eiwitten in de hersenen. Eerder onderzocht de onderzoeksgroep van Ilse Dewachter of een bepaalde mutatie in het ApoE-eiwit een beschermende rol kan spelen in de hersenen van personen met Alzheimer, terwijl dat ApoE-eiwit nochtans een gekende risicofactor is voor Alzheimer en een cruciale rol speelt in neuroinflammatie. “Beetje per beetje ontrafelen we nu het mechanisme achter die mutatie in het ApoE-eiwit en waarom deze een beschermde rol kan spelen tegen de ontwikkeling van symptomen van Alzheimer. In het onderzoek dat we nu starten, gaan we specifiek kijken naar het effect van dit eiwit op het vetmetabolisme in de hersenen”, zegt prof. Ilse Dewachter.

Meer inzicht in de rol van het vetmetabolisme in de hersenen bij personen met Alzheimer is erg belangrijk om de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer beter te begrijpen. “Eenmaal we de rol van het vetmetabolisme doorgronden, gaan we onderzoeken of we dat metabolisme ook kunnen sturen. Hetzij proactief door onze levensstijl aan te passen, door bijvoorbeeld over te schakelen van een Westers dieet naar een Mediterraans dieet. Of via medicatie die een impact kan hebben op de werking van het vetmetabolisme.”

Veelbelovend onderzoek

In hun zoektocht naar wetenschappelijk onderzoek om te ondersteunen, vraagt Stichting Alzheimer Onderzoek hoogstaande nationale en internationale Alzheimer-experten om onderzoeksprojecten te evalueren. Zij bestempelden het onderzoek van prof. Ilse Dewachter als een excellent onderzoeksproject. “We schatten dit onderzoek van Ilse Dewachter dan ook hoog in”, zegt Joost Martens. “Een therapie die de ziekte van Alzheimer volledig kan stoppen, is nog niet meteen voor morgen. Maar stap voor stap wordt de puzzel gelegd. Ook dit onderzoek is hierin een nieuw puzzelstuk. We hopen zo met Stichting Alzheimer Onderzoek, met dank aan onze vele donateurs, ons steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van die levensbelangrijke therapie.”