Aan welke vernieuwende technologieën werken UHasselt en Hogeschool PXL om de zorg van de toekomst vorm te geven? Dat kwam Zijne Majesteit de Koning te weten tijdens een bezoek op de Health Campus in Diepenbeek. Onderzoekers van de universiteit en hogeschool toonden de koning verschillende nieuwe zorginnovaties, waarna de koning ook in gesprek ging met studenten van de beide hoger onderwijsinstellingen van de associatie AUHL.
Het koninklijk bezoek, dat plaatsvond in het gebouw van de faculteit Revalidatiewetenschappen, startte met een presentatie over de uitbouw van de Health Campus in Diepenbeek. Een plek waar de Limburgse hoger onderwijsinstellingen samen met zorginstellingen, bedrijven en onderzoekspartners bouwen aan de toekomst van de gezondheidszorg.
Wat die toekomst onder andere inhield, kon de koning ontdekken tijdens verschillende demonstraties. Eerst toonden onderzoekers en studenten van Hogeschool PXL hoe ze virtual reality en augmented reality gebruiken om levensechte zorgsituaties te simuleren. Met een VR-bril worden toekomstige verpleegkundigen opgeleid om zorgsituaties op een spoedgevallendienst vanuit verschillende perspectieven te bekijken en cruciale beslissingen te nemen over de benodigde zorg voor een patiënt. Door zelf de VR-bril op te zetten, kon de koning de technologie zelf ook uittesten.
Het Think³ lab van de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen van UHasselt toonden de koning hierna hoe lego gebruikt kan worden om complexe zorgsituaties visueel bespreekbaar te maken. Met lego bouwden de onderzoekers en studenten het hele proces om patiënten met hartfalen thuis beter op te volgen. Door dit op zo’n laagdrempelige en interactieve manier visueel vorm te geven, wordt beter duidelijk welke rol iedere zorgprofessional binnen dit proces op zich neemt en kunnen potentiële knelpunten snel worden geïdentificeerd en verholpen.
In het hoogtechnologische belevings- en bewegingslaboratorium MOVElab van de faculteit Revalidatiewetenschappen, maakte de koning kennis met voor het Europese vasteland unieke onderzoeksinfrastructuur. Het MOVElab bestaat uit een metershoge koepel waarin proefpersonen, gaande van patiënten tot topsporters, ondergedompeld worden in een virtuele omgeving. Middenin de koepel staat een bewegingsplatform waarmee onderzoekers alle verstoringen zoals vallen of evenwichtsproblemen kunnen simuleren. Met het MOVElab worden de nieuwste revalidatietechnieken ontwikkeld, wereldwijd zijn er maar 9 soortgelijke installaties. Belgisch paralympisch atleet Tim Celen demonstreerde vanop het loopplatform aan de koning hoe het MOVElab helpt bij revalidatie.
Daarna maakte de koning kennis met het Meer In Actie (MIA) onderzoek van Hogeschool PXL. Deze app werd speciaal ontwikkeld voor en door ouderen om hen te helpen een actieve levensstijl te behouden en te verbeteren. De app bestaat onder meer uit workout-video’s met leeftijdsgenoten, tips om dagelijks meer kleine beweegmomenten in te plannen, een progressiemonitor die je vooruitgang toont en artikels over het belang van bewegen op alle vlakken.
De voorstelling van de innovatieve zorgtechnologieën eindigde met een demonstratie van de masterstudenten verpleegkunde van UHasselt die tijdens hun opleiding in realistische simulaties complexe klinische besluitvorming aanleren en zo leren om interprofessioneel samen te werken en efficiënt te communiceren. De studenten demonstreerden dit met een nieuw ontwerp voor de inrichting van de medicatielade in de reanimatiekar. Vooraleer dit prototype in de klinische praktijk kan uitgerold worden, moet deze op alle mogelijke veiligheidsrisico’s worden uitgetest. Dat testen gebeurt aan de hand van een gesimuleerd scenario waarbij alle potentiële knelpunten en risico’s in een veilige leeromgeving aan het licht kunnen worden gebracht.
Het bezoek van de koning eindigde met een groepsgesprek van de koning met 10 studenten van de UHasselt en Hogeschool PXL, die zich allen in hun studie of vrije tijd geëngageerd inzetten voor hun opleiding en onderwijsinstelling. Voor het groepsgesprek, waarbij de koning ook getrakteerd werd op Limburgse vlaai, was oorspronkelijk een half uur de tijd uitgetrokken. Maar het gesprek beviel de koning zo goed, dat hij uiteindelijk bijna een uur lang met de studenten gesproken heeft.
Bij het afscheid kreeg de koning nog geschenken van UHasselt en Hogeschool PXL. Rector Bernard Vanheusden overhandigde de koning een medaille uit everzwijnleder, gemaakt door de Limburgse kunstenares Lore Langendries. De medaille vertelt het verhaal van transformatie, van ruw materiaal naar een verfijnde stof en van een probleem naar mogelijkheden. Everzwijnenpopulaties worden, door de overlast die ze vaak veroorzaken, bejaagd. Hun huiden worden hierbij zelden gebruikt, met deze medaille wordt daar verandering in gebracht.
Directeur Ben Lambrechts gaf op zijn beurt zes handgemaakte onderzetters van PXL-studentenonderneming SomeThin aan de koning. De onderzetters zijn vervaardigd uit reststromen van een natuursteenbedrijf. Een duurzaam en esthetisch materiaal waarbij circulariteit centraal staat. SomeThin werd in 2023 bekroond tot beste Vlajo Small Business Project, waarna het team België mocht vertegenwoordigen op de Gen-E Awards in Istanboel.