Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Nieuwe Eredoctoren Uhasselt En Speciale Erkenning Groepsfoto
28 mei

UHasselt reikt eredoctoraten uit aan pioniers én geeft een speciale erkenning voor persvrijheid

Architect Xaveer De Geyter, computerwetenschapper Joëlle Coutaz en neurowetenschapper Michael Nitsche zijn de nieuwe eredoctoren van Universiteit Hasselt. “Drie experten die baanbrekend werk leveren binnen hun onderzoeksdomein en daarbij steeds het kritisch denken en pionierschap vooropstellen”, zegt rector Bernard Vanheusden. Ook de organisatie Reporters Without Borders krijgt tijdens deze Dies Natalis van UHasselt een speciale erkenning voor hun wereldwijde inzet voor persvrijheid en het verzekeren van de toegang tot betrouwbare informatie.

Shoot Reval Proefpersonen LR 09
21 mei

Gezonde proefpersonen gezocht voor onderzoek naar gezond ouder worden

Hoe ontstaan ouderdomskwalen zoals minder vlot kunnen bewegen of geen eenvoudige taken meer kunnen uitvoeren zoals een hemd dichtknopen of veters strikken? Welke veranderingen in het brein treden er dan op en hoe kunnen we die tegengaan zodat ouderen zo lang mogelijk gezond kunnen blijven? Om hierop een antwoord te vinden is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar gezonde proefpersonen tussen 25 en 80 jaar oud.

Afbeelding Lage Rugpijn
18 apr

Zonder doktersvoorschrift naar de kinesist bij acute lage rugpijn? Eerste resultaten tonen snelle verbetering en minder kosten

Internationaal onderzoek toont aan dat het goedkoper is voor de maatschappij, beter voor de patiënt en efficiënter voor de zorgverleners wanneer personen met acute lage rugpijn rechtstreeks naar de kinesist kunnen gaan, zonder eerst langs de huisarts te moeten. Op vraag van het RIZIV wordt dit door revalidatiewetenschappers van UHasselt, UAntwerpen, KU Leuven en UCLouvain nu ook in België onderzocht. “De eerste tussentijdse resultaten zijn alvast veelbelovend”, zegt professor Lotte Janssens.

Designing With People 3
14 mrt

Studenten (interieur)architectuur en ergotherapie ontwerpen toegankelijke tuinen voor zorginstellingen

36 studenten ergotherapie en (interieur)architectuur gaan dit semester aan UHasselt aan de slag om een buurtpark en een tuin te ontwerpen voor het blindencentrum Licht en Liefde in Pelt en het psychiatrische ziekenhuis Asster in Sint-Truiden. “De studenten zullen hierbij ontwerpen volgens de principes van ‘Ontwerpen voor Iedereen’. Dit moet ervoor zorgen dat de tuinen voor iedereen, ondanks de beperking die men eventueel heeft, aangenaam en toegankelijk zijn”, zeggen  dr. arch. Elke Ielegems en prof. dr. Annemie Spooren.

Opening Faculteitsgebouw Revalidatiewetenschappen
12 mrt

Nieuw faculteitsgebouw Revalidatiewetenschappen officieel geopend op Health Campus Limburg

De faculteit Revalidatiewetenschappen aan UHasselt heeft een nieuwe thuis. Met de opening van het faculteitsgebouw op de Health Campus Limburg DC zet de faculteit meer dan ooit in op de connectie met het werkveld en krijgt het onderzoek een stevige boost. “In onze nieuwe labo’s werken we onder meer aan nieuwe revalidatietechnieken voor personen met MS of diabetes en kinderen met ontwikkelingsstoornissen en voeren we onderzoek naar hersenstimulatie bij revalidatie. In het gebouw is er ook plaats voor het MOVElab. Een hoogtechnologisch bewegingslab dat uniek is in Europa”, zegt decaan Raf Meesen.

Faculteit Revalidatiewetenschappen1
07 sep

UHasselt zoekt diabetespatiënten voor groot onderzoek rond hartfalen en dementie

Personen met diabetes type 2 hebben 50 procent meer kans op het ontwikkelen van dementie en 30 procent meer kans op hartfalen. Om te weten te komen welke oefentherapie hier het beste tegen kan helpen, is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar diabetespatiënten tussen de 35 en 75 jaar oud die een half jaar lang gratis onder begeleiding willen sporten binnen een nieuw grootschalig onderzoek.

Health Campus Uhasselt Groepsfoto
27 aug

3,4 miljoen euro Vlaamse steun voor biomedisch onderzoekscomplex en hoogtechnologisch bewegings- en revalidatielab UHasselt

Health Campus Limburg DC krijgt verder vorm. In 2026 zal er een nieuw biomedisch onderzoekscomplex komen op de campus in Diepenbeek, waar geavanceerde technologieën binnen de gezondheidszorg uitgebouwd worden. Ook het voor Europa unieke hoogtechnologische MOVE lab voor bewegingsanalyse en revalidatie krijgt een plaats op de Health Campus.

Activiteitenweek RWS
29 mrt

140 studenten Limburgs hoger onderwijs bezorgen mensen met een beperking een onvergetelijke week

140 studenten van Universiteit Hasselt, Hogescholen PXL en UCLL en het Provinciaal Instituut voor Verpleegkunde (PIVH) leven deze week nauw samen met een 70-tal personen met een beperking in Vakantiehuis Fabiola in Maasmechelen om hen een week boordevol activiteiten, plezier en zorg aan te bieden.

22 08 25 Persmoment Onderzoek Beweging Bij Alzheimer 002
25 aug

UHasselt ontwikkelt nieuwe muziekgebaseerde therapie om personen met dementie meer te laten bewegen

Hoe motiveer je personen met dementie in woonzorgcentra het best om meer te bewegen en zo hun levenskwaliteit te verbeteren? Dat onderzoekt Universiteit Hasselt met de steun van Stichting Alzheimer Onderzoek.

Tinnitus Newsitem Juist
16 mei

Doe mee aan grootste bevraging rond oorsuizen

Welke levensstijlfactoren spelen een rol bij de ontwikkeling van oorsuizen of tinnitus en wat zorgt ervoor dat de klachten verergeren eenmaal je aan de gehooraandoening lijdt? De faculteit Revalidatiewetenschappen aan UHasselt start hierover met de grootste bevraging rond tinnitus ooit.

Joost Martens & David Wilson III
03 feb

Stichting Alzheimer Onderzoek schenkt 525.000 euro aan UHasselt-onderzoekers

UHasselt-professoren Joke Spildooren en David Wilson III krijgen elk 250.000 euro van de Stichting Alzheimer Onderzoek.