Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Jumping Spider WASP
17 jan

Van regenwormen tot zeeanemonen en panda’s. Welke dieren zijn het schattigst? UHasselt onderzoekt publieke perceptie rond diersoorten

DNA Robot Sofie Thijs
21 dec

Nieuwe DNA-robot “NGSxpress” speurt naar de bodembacteriën in 1000 tuinen voor burgeronderzoek Bodemleven

Hoe is het gesteld met het bodemleven in de Limburgse tuinen? Die vraag stond centraal in het grote burgeronderzoek van Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg met de steun van Departement Omgeving. In 1.000 Limburgse tuinen groeven inwoners theezakjes in de grond, die ze na enkele maanden terugstuurden voor analyses in het lab. Een gloednieuwe DNA-robot, aangekocht met de steun van EFRO, VLAIO en verschillende bedrijven, zal nu instaan voor de DNA-analyses. De robot geeft inzicht in welke microben, schimmels en bacteriën er nu precies in de tuinen leven, en welke invloed ze hebben op de bodemkwaliteit.

Uitstoot Luchtvervuiling
21 jun

Covidpatiënten met een hogere blootstelling aan luchtvervuiling bleven langer opgenomen in het ziekenhuis

Covidpatiënten die de week voor hun ziekenhuisopname meer blootgesteld waren aan luchtvervuiling, en dus meer roetdeeltjes in hun lichaam hadden, lagen gemiddeld meer dan vier dagen langer in het ziekenhuis en hadden 33 procent meer kans om op intensieve zorgen te belanden. Dat blijkt uit onderzoek van UHasselt dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift European Respiratory Journal.

Dr. Sofie Thijs En Minister Zuhal Demir Bodemleven
18 jun

1.000 Limburgers starten vandaag met groot Vlaams onderzoek naar het bodemleven in hun tuin

Hoe is het gesteld met het leven in uw tuinbodem? Dat onderzoekt Universiteit Hasselt samen met Het Belang van Limburg en het Departement Omgeving van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir met het grote burgerwetenschapsproject Bodemleven.

Eredoctoraten Dies Natalis Uhasselt
25 mei

‘Excellente wetenschappers’ Erika Vlieghe en Jordi Sunyer nieuwe eredoctoren Universiteit Hasselt

Ter gelegenheid van haar Dies Natalis reikt Universiteit Hasselt een eredoctoraat uit aan virologe Erika Vlieghe en milieu-epidemioloog Jordi Sunyer. “Twee geëngageerde wetenschappers aan de top van hun academisch vakgebied, die zich onvermoeibaar inzetten voor ziektepreventie en de maatschappij in haar geheel”, zeggen promotoren Leen Popleu, Jeroen Van Der Hilst en Tim Nawrot.

Groepsfoto Bodemleven
20 mrt

Hoe is het gesteld met het bodemleven in jouw tuin? UHasselt en HBvL zoeken 1.000 Limburgers voor groot burgerwetenschapsonderzoek

Hoe rijk aan leven is jouw tuinbodem? En hoe verschilt dat bodemleven in jouw tuin met dat van anderen in Limburg? Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg starten met de steun van Departement Omgeving het grote burgerwetenschapsonderzoek ‘Bodemleven’.

Foto 7 (1)
24 jan

Jarig Centrum voor Milieukunde reikt eredoctoraat uit aan biodiversiteitsexperte Anne Larigauderie

Anne Larigauderie, secretaris van IPBES (Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosystemen), is de nieuwe eredoctor van Universiteit Hasselt. Het Centrum voor Milieukunde reikt dit eredoctoraat uit naar aanleiding van zijn 25-jarig bestaan.

17 jan

Perenbomen in klimaatkoepels UHasselt tonen de toekomst van fruitteelt

In 6 klimaatkoepels van de Ecotron Hasselt University zullen wetenschappers de volgende drie jaren onderzoek voeren naar de impact van de klimaatverandering op de perenteelt in onze regio. 12 perenbomen kregen een plaats in de koepels, waarin het klimaat van 2040 wordt gesimuleerd.

Foetus Onderzoek Roetdeeltjes Tim Nawrot

Nog voor hun geboorte hebben baby’s al roet in hun longen en hersenen

In vitale organen van ongeboren baby’s zijn er al sporen van luchtvervuiling terug te vinden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Universiteit Hasselt en de Universiteit van Aberdeen, dat gepubliceerd werd in The Lancet Planetary Health.

PFAS Sofie Thijs Zwijndrecht Hennep
23 sep

Hennepplanten kunnen PFAS en PFOS uit de grond halen

PFAS en PFOS stoffen in vervuilde gronden kunnen gesaneerd worden met behulp van hennepplanten. Dat toont onderzoek van het Centrum voor Milieukunde, UHasselt op vervuilde gronden in Zwijndrecht.

Bodemverbeteraar Aardbeienteelt Sint Truiden Mine Dalemans (21 Van 44)
09 jun

Beloftevolle resultaten bodemverbeteraar biochar bij aardbeiteelt

Biochar, een bodemverbeteraar op basis van restromen uit land- en tuinbouw, zorgt voor een minder snelle ontwikkeling van de wortelrotziekte bij aardbeien en vervangt veen en kunstmeststoffen.