Duurzaamheid

Welkom

UHasselt stelt duurzaamheid voorop in zowel haar onderwijs, onderzoek en dienstverlening als in haar verdere ontwikkeling en groei. Verduurzamen kunnen we niet alleen. Zin om mee de schouders te zetten onder een duurzaam UHasselt?

Doe je mee?

campus diepenbeek

STOP! Hoe kom jij naar de campus?

Kies voor stappen, trappen, het openbaar vervoer of misschien kan je wel carpoolen? Lees hier alles over het UHasselt mobiliteitsbeleid.

Join the Green Office!

Veggie of vegan, plasticvrij, klimaat,… Zin om andere studenten te leren kennen die hierin geïnteresseerd zijn en actie willen ondernemen? Zelf een duurzaam initiatief op poten zetten? Dan is de Green Office iets voor jou. Ontdek hier meer over Green Office.

Welke Europese stad bereik je met het openbaar vervoer?

Ontdek de bestemmingen die in minder dan 8u met de trein te bereiken zijn. Wie weet vertrek je wel op Erasmus of congres met de trein? Het volledige UHasselt-reisbeleid kan je hier ontdekken.

Scriptieprijs duurzaamheid

Heb je een bachelor- of masterproef geschreven rond duurzaamheid? Denk je graag mee over duurzaamheidsuitdagingen? Strijd dan mee voor de FUTURE Proef Award (waarover later meer)!

Duurzame leveranciers

UHasselt stelt duurzaamheid voorop in haar onderwijs, onderzoek en dienstverlening als in haar verdere ontwikkeling en groei. We vragen onze leveranciers om mee de schouders te zetten onder een duurzaam UHasselt.

Duurzaamheid?

De UHasselt zet de schouders onder het behalen van de SDG’s. De donut vormt het moreel kompas voor ons duurzaamheidsbeleid. Lees er hieronder meer over.

E SDG Poster 2019 Without UN Emblem WEB

SDG’s?
Een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Dat is de kern van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). UHasselt schaart zich achter deze doelstellingen onder meer door de uitrol van haar duurzaamheidsbeleid.

UHasselt loves donuts
Al gehoord van de donuteconomie? UHasselt benadert duurzaamheid als volgt: voorzien in ieders primaire levensbehoeften met respect voor de draagkracht van onze planeet. Niemand vertelt het beter dan econome Kate Raworth. Meer weten? Bekijk hier haar TED-talk.

Doughnut (Economic Model)

Duurzame doelen

Om de UHasselt elke dag iets duurzamer te maken werden 6 duurzame doelen geformuleerd. Om dit waar te maken wordt beroep gedaan op alle diensten van de UHasselt.

  • Doel 1. De omschakeling naar een koolstofvrij, circulair en klimaatadaptief gebouwenpark tegen 2050 is een duidelijk kompas en lange termijn-ijkpunt voor elk nieuwbouw- of renovatieproject
  • Doel 2. De campus Diepenbeek en de stadscampus Hasselt ontwikkelen zich verder volgens de visie van een duurzame campus
  • Doel 3. UHasselt investeert actief in het laten groeien van een proactief duurzaamheidsengagement bij studenten
  • Doel 4. Het personeel van UHasselt is partner in het realiseren van een authentiek duurzaamheidsbeleid
  • Doel 5. Elke student aan UHasselt ontwikkelt duurzaamheidscompetenties
  • Doel 6. UHasselt creëert door middel van haar onderzoek een hefboom voor een duurzame wereld in dialoog met maatschappelijke actoren

Duurzaam nieuws

Duurzame Week 1

Duurzame Week 8-11 mei

Welkom op de Duurzame Week van de Green Office tussen 8-11 mei! Ontdek hier het volledige programma.

Reis Sander Stockholm Duurzaam Reisbeleid

Duurzaam reisbeleid: een noodzaak volgens Green Officer Sander

Green Officer Sander zit in zijn tweede BA architectuur en reflecteert over de toekomst van het vliegen tijdens zijn 21-uur durende trip op studiereis naar Stockholm. "Zelfs wanneer overheden vliegen minder aantrekkelijk maken, en alternatieven beter en goedkoper, moeten wij ons deel doen door daadwerkelijk minder vaak te vliegen, of ermee te stoppen. Nu al, niet pas als tickets duurder worden."

UHasselt zet stappen richting een duurzamer reisbeleid. Meer info op het intranet.

Uhasselt Competentiekader

Elke student ontwikkelt duurzaamheids-competenties aan de UHasselt

UHasselt wil studenten stimuleren om zich tijdens hun studies en na het afstuderen te engageren voor duurzaamheid. Daarom zetten we in op een onderwijsleeromgeving waarbinnen studenten duurzaamheidscompetenties en een duurzame mindset kunnen ontwikkelen. Deze duurzaamheidscompetenties maken deel uit van het instellingsbrede UHasselt competentiekader. Via dit UHasselt competentiekader stimuleren we dat studenten niet alleen kennis over duurzaamheid verwerven, maar ook vaardig worden in het omgaan met duurzaamheidsuitdagingen. Meer informatie is te vinden in het Onderwijsbeleidsplan 2022-2029.

Duurzame mobiliteit

Kies voor stappen, trappen, het openbaar vervoer of misschien kan je wel carpoolen? Lees hier alles over het UHasselt mobiliteitsbeleid.

Contact

Aanspreekpunt duurzaamheid

Team duurzaamheid

Professor. dr. Griet Verbeeck is academisch trekker voor duurzaamheid binnen de UHasselt en voorzitter van de stuurgroep duurzaamheid.

Samen met Kim Engelen (rectoraat) wordt verkend op welke manieren duurzaamheid vorm kan krijgen binnen de UHasselt.

Stuurgroep duurzaamheid

De stuurgroep streeft ernaar om UHasselt op alle mogelijke vlakken te verduurzamen, gaande van campusbeheer tot onderwijs en onderzoek. Daarom is de groep breed samengesteld met medewerkers en studenten (via the Green Office) die hun interesse en/of expertise inzetten om de duurzame doelen voor UHasselt te realiseren. In functie van specifieke projecten kunnen uiteraard ook andere deskundigen aansluiten. De stuurgroep werkt intensief samen met diensten en faculteiten zodat duurzaamheid binnen de hele organisatie een speerpunt wordt.