UHasselt stelt duurzaamheid voorop in zowel haar onderwijs, onderzoek en dienstverlening als in haar verdere ontwikkeling en groei. Verduurzamen kunnen we niet alleen. Zin om mee de schouders te zetten onder een duurzaam UHasselt?
STOP! Hoe kom jij naar de campus?
Kies voor stappen, trappen, het openbaar vervoer of misschien kan je wel carpoolen? Lees hier alles over het UHasselt mobiliteitsbeleid.
Join the Green Office!
Veggie of vegan, plasticvrij, klimaat,… Zin om andere studenten te leren kennen die hierin geïnteresseerd zijn en actie willen ondernemen? Zelf een duurzaam initiatief op poten zetten? Dan is de Green Office iets voor jou. Ontdek hier meer over Green Office.
Welke Europese stad bereik je met het openbaar vervoer?
UHasselt moedigt staf en studenten aan om duurzaam te reizen. Hier zijn enkele handige sites:
UHasselt-staf kan hier het duurzaam reisbeleid raadplegen.
Scriptieprijs duurzaamheid
Heb je een bachelor- of masterproef geschreven rond duurzaamheid? Denk je graag mee over duurzaamheidsuitdagingen? Strijd dan mee voor de FUTURE Proef Award!
Duurzame leveranciers
UHasselt stelt duurzaamheid voorop in haar onderwijs, onderzoek en dienstverlening als in haar verdere ontwikkeling en groei. We vragen onze leveranciers om mee de schouders te zetten onder een duurzaam UHasselt. Lees hier meer over het duurzaamheidsbeleid voor leveranciers (pdf, 353 KB).
Alliantie van Europese universiteiten rond verantwoordelijke consumptie en productie
UHasselt is een trots lid van de EURECA-PRO alliantie van 9 gelijkgestemde Europese universiteiten. Samen willen we studenten en medewerkers in staat stellen om te studeren, les te geven en onderzoek te doen op het gebied van verantwoordelijke consumptie en productie.
De UHasselt zet de schouders onder het behalen van de SDG’s. De donut vormt het moreel kompas voor ons duurzaamheidsbeleid. Lees er hieronder meer over.
SDG’s?
Een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Dat is de kern van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). UHasselt schaart zich achter deze doelstellingen onder meer door de uitrol van haar duurzaamheidsbeleid.
UHasselt loves donuts
Al gehoord van de donuteconomie? UHasselt benadert duurzaamheid als volgt: voorzien in ieders primaire levensbehoeften met respect voor de draagkracht van onze planeet. Niemand vertelt het beter dan econome Kate Raworth. Meer weten? Bekijk hier haar TED-talk.
Om de UHasselt elke dag iets duurzamer te maken werden 6 duurzame doelen geformuleerd. Om dit waar te maken wordt beroep gedaan op alle diensten van de UHasselt.
In maart 2024 vond de eerste uitreiking van de Future Proef Award UHasselt 2023 plaats. Deze award honoreert drie masterproeven die een duurzaam antwoord zoeken op of aanzetten tot duurzaam denken over een duurzaamheidsuitdaging waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd.
Hoe kan elke student met duurzaamheidscompetenties afstuderen? Hoe willen wij leven in het Vlaanderen van 2050? Hoe kunnen we de transitie inzetten naar een duurzame, innovatieve en veerkrachtige samenleving? Faculteit ARK ging hierrond aan de slag met de hulp van Duurzaam Educatiepunt. Ondertussen is het traject halfweg.
Samen met POM Limburg diende Natuurpunt een project in bij het Vlaamse Agentschap Natuur en
Bos om de kwaliteit van de groene campusomgeving te verbeteren. De komende maanden zullen
enkele zeer zichtbare ingrepen gebeuren op campus Diepenbeek.
Heb je vragen of wil je meer informatie over de geplande groenwerken? Kom mee wandelen met
Natuurpunt op donderdag 22 februari tussen 12-13u. Schrijf je hier in en ontdek meer info.
Kies voor stappen, trappen, het openbaar vervoer of misschien kan je wel carpoolen? Lees hier alles over het UHasselt mobiliteitsbeleid.
UHasselt heeft zich geëngageerd om tegen 2050 CO²-neutraal te zijn. Vliegtuigen zijn verantwoordelijk voor 3,5 % van de CO²-uitstoot in Europa en dat aandeel neemt in snel tempo toe. Daarom zet UHasselt de eerste stappen richting een duurzamer reisbeleid. Ontdek hieronder wat er wijzigt in het reisbeleid.
Het nieuwe dienstreizenbeleid met alle voorwaarden en bepalingen kan je hier (pdf, 100 KB) nalezen.
UHasselt heeft de voorbije jaren sterk geïnvesteerd in videoconferencing en ook onze vergadercultuur veranderde de voorbije jaren drastisch. Volledig online, fysiek of hybride. Die keuze maak je zelf. Maar blijf bewust kiezen om een verplaatsing wel of niet te maken. Hieronder enkele tips:
Je ecologische voetafdruk verkleinen kan heel gemakkelijk door voor korte of middellange afstanden gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer in plaats van de wagen. Om je nog een extra duwtje in de rug te geven stelt UHasselt gratis elektrische dienstfietsen ter beschikking die je kan gebruiken voor een dienstverplaatsing.
Heb je geen alternatief en moet je je toch met de wagen verplaatsen? Maak dan gebruik van de elektrische dienstwagen van UHasselt.
Opgelet: sinds kort kan je geen aanspraak meer maken op een kilometervergoeding bij het gebruik van je eigen wagen voor ritten met een afstand binnen de 5 kilometer.
De trein of de bus nemen in plaats van het vliegtuig: het maakt wel degelijk een groot verschil. Daarom vragen we aan elke UHasselt-medewerker om de trein te pakken voor bestemmingen die op 8u met de trein te bereiken zijn. Wij monitoren de gegevens die beschikbaar zijn via ons reisbureau Omnia.
Ben je zelf nieuwsgierig welke bestemmingen je op minder dan 8u met de trein kan bereiken? Het FWO maakte een overzichtelijke kaart. En ook deze websites kunnen je verder helpen: Direkt Bahn Guru (overzicht van rechtstreekse treinverbindingen vanuit elk station in Europa) en Night Trains Europe. Wie weet vertrek je wel op avontuur met de nachttrein?
Deel jouw leuke treinfoto of treinverhaal met de Green Office van UHasselt. Via #GreenOfficeUHasselt of greenoffice@uhasselt.be. Inspireer anderen met jouw reisverhaal.
UHasselt verwacht dat je de CO²-uitstoot van je vlucht compenseert. Dit is reeds enkele jaren een algemene praktijk bij verschillende collega universiteiten.
Wist je dat de meeste onderzoeksfondsen en financiers de CO²-compensatie als kost aanvaarden? Bekijk hier (pdf, 105 KB) een overzicht. Ook bij alle VLIRUOS projecten wordt een CO²-compensatie verplicht.
Team duurzaamheid
Professor. dr. Griet Verbeeck is academisch trekker voor duurzaamheid binnen de UHasselt en voorzitter van de stuurgroep duurzaamheid.
Samen met Kim Engelen (rectoraat) wordt verkend op welke manieren duurzaamheid vorm kan krijgen binnen de UHasselt.
Stuurgroep duurzaamheid
De stuurgroep streeft ernaar om UHasselt op alle mogelijke vlakken te verduurzamen, gaande van campusbeheer tot onderwijs en onderzoek. Daarom is de groep breed samengesteld met medewerkers en studenten (via the Green Office) die hun interesse en/of expertise inzetten om de duurzame doelen voor UHasselt te realiseren. In functie van specifieke projecten kunnen uiteraard ook andere deskundigen aansluiten. De stuurgroep werkt intensief samen met diensten en faculteiten zodat duurzaamheid binnen de hele organisatie een speerpunt wordt.