Mobiliteitsbeleid UHasselt

Bereikbaarheid en duurzaamheid zijn twee kernbegrippen in het mobiliteitsbeleid van UHasselt. Lees er hier alles over.

Header Campussen Header Campussen

Visie

Studenten en werknemers zijn de spil van UHasselt. Ook in ons mobiliteitsbeleid staan zij centraal en streven we naar gezonde mensen in een gezonde leefomgeving. Als civic university gaan we bovendien geen enkele maatschappelijke uitdaging uit de weg. Zo willen we een toonaangevende organisatie zijn op het vlak van duurzaamheid en bereikbaarheid.


Om dit te bereiken stellen we volgende ambities voorop in ons mobiliteitsbeleid:

  • UHasselt gaat voor duurzame, veilige en efficiënte mobiliteit op duurzame en leefbare campussen
  • UHasselt streeft naar slimme, innovatieve mobiliteitsoplossingen door verregaande digitalisering
  • UHasselt wil een voorbeeldfunctie vervullen en samenwerken met (lokale) besturen om uitdagingen rond mobiliteit en CO2-uitstoot door autogebruik aan te pakken

Doelstellingen

Met de civic-gedachte in het achterhoofd wil de universiteit binnen haar mobiliteitsbeleid prangende, plaatselijke problemen aanpakken. Wij streven er dan ook bewust naar om in de komende jaren het verkeer naar en van de campussen te verminderen en autoverkeer te vervangen door meer duurzame verplaatsingen. Het STOP-principe wordt hierbij als leidraad gehanteerd. Dit principe prioriteert de keuze voor een bepaald vervoersmiddel: (1) stappen, (2) trappen, (3) het openbaar vervoer en (4) personenwagens. Hoe meer je kiest voor de eerste opties, hoe beter voor de eigen gezondheid en hoe kleiner de impact op het milieu.

In ons beleidsplan mobiliteit wordt dit principe gevolgd voor het opstellen van een aantal doelstellingen.

stappers

Het makkelijker en aantrekkelijker maken om zich te voet te verplaatsen waar mogelijk en zinvol.

trappers

Het faciliteren van een duurzame fietscultuur waarbij het makkelijk en aangenaam is om zich met de fiets te verplaatsen.

openbaar vervoer

Het stimuleren en promoten van het gebruik van het openbaar vervoer waar en wanneer haalbaar.

privévervoer

Het optimaliseren van verplaatsingen met de (elektrische) wagen en het implementeren van een aangepaste infrastructuur.

Beleidsplan mobiliteit

Wil je meer weten over onze plannen en concrete acties voor de komende jaren?


Meer informatie over vervoer en tussenkomsten voor studenten vind je op de webpagina van studentenvoorzieningen.
Meer informatie over vervoer en tussenkomsten voor personeelsleden vind je op het intranet.

Wil je weten hoe je de campussen kan bereiken? Dit kan je terugvinden op de webpagina over campus Diepenbeek of campus Hasselt.


Meldpunt mobiliteit

Heb je een vraag, probleem of suggestie met betrekking tot mobiliteit op of rond één van de de campussen of wil je graag zelf een mobiliteitsactie uitwerken? laat het ons weten via het meldpunt!

Mobicon (parkeren Park H)

Kan je niet al stappend, trappend of met het openbaar vervoer op de campus in Hasselt geraken, wil je helemaal zeker zijn van een parkeerplaats en tegelijk streven naar duurzamere mobiliteit? Parkeer je dan aan Trixxo Arena (Park H).

Dankzij Stad Hasselt kan je als student en personeelslid van UHasselt zolang de voorraad strekt gratis parkeren op park H (bij de Trixxo Arena) van maandag tot vrijdag van 6u tot 23u. Je gebruikt best de ingang via de Trichterheideweg (kant van de Versuz) om op Park H Zuid te parkeren. Om gratis te parkeren dien je de app Xparc te downloaden en je te registreren met jouw UHasselt e-mailadres. Je kan dan (meermaals) een gratis 10 beurtenkaart aanvragen. Meer info over hoe je moet registreren en parkeren vind je op de website van Mobicon.

Vanaf park H kan je de laatste meters naar zowel campus Hasselt als campus Diepenbeek afleggen te voet, met je eigen fiets, het openbaar vervoer vanaf halte Provinciehuis (voor 1 euro per rit of met de campuspas) of je kan een deelfiets van Mobit of Hoppy nemen. Voor de elektrische fietsen van Hoppy is er een studentenkorting van 50%. Je mag de elektrische fietsen wel enkel oppikken en achterlaten op één van de stations zoals aangeduid op het kaartje hieronder. Het station aan het Koekerellenpad is vlakbij campus Hasselt, volg hiervoor de oranje route. Praktische informatie over hoe je de fiets of step kan ontgrendelen vind je op de website van Mobicon. Ter info: binnenkort komt er ook een station van Hoppy op campus Diepenbeek.

routes dott

  • Parking Blauwe Boulevard

Wil je liever iets dichterbij de campus parkeren? Dan kan je ook ondergronds parkeren (van maandag tot vrijdag van 6u tot 19u30) bij de Blauwe Boulevard aan het voordelig tarief van 50 euro per maand. Meer informatie hierover vind je op https://www.mobiconhasselt.be/parking-blauwe-boulevard.

Met praktische vragen omtrent het project, parkeren en gebruik van de deelfietsen kan je terecht op de contactpagina van Mobicon-website.