Mobiliteitsbeleid UHasselt

Bereikbaarheid en duurzaamheid zijn twee kernbegrippen in het mobiliteitsbeleid van UHasselt. Lees er hier alles over.

Header Campussen Header Campussen

Visie

Studenten en werknemers zijn de spil van UHasselt. Ook in ons mobiliteitsbeleid staan zij centraal en streven we naar gezonde mensen in een gezonde leefomgeving. Als civic university gaan we bovendien geen enkele maatschappelijke uitdaging uit de weg. Zo willen we een toonaangevende organisatie zijn op het vlak van duurzaamheid en bereikbaarheid.


Om dit te bereiken stellen we volgende ambities voorop in ons mobiliteitsbeleid:

  • UHasselt gaat voor duurzame, veilige en efficiënte mobiliteit op duurzame en leefbare campussen
  • UHasselt streeft naar slimme, innovatieve mobiliteitsoplossingen door verregaande digitalisering
  • UHasselt wil een voorbeeldfunctie vervullen en samenwerken met (lokale) besturen om uitdagingen rond mobiliteit en CO2-uitstoot door autogebruik aan te pakken

Doelstellingen

Met de civic-gedachte in het achterhoofd wil de universiteit binnen haar mobiliteitsbeleid prangende, plaatselijke problemen aanpakken. Wij streven er dan ook bewust naar om in de komende jaren het verkeer naar en van de campussen te verminderen en autoverkeer te vervangen door meer duurzame verplaatsingen. Het STOP-principe wordt hierbij als leidraad gehanteerd. Dit principe prioriteert de keuze voor een bepaald vervoersmiddel: (1) stappen, (2) trappen, (3) het openbaar vervoer en (4) personenwagens. Hoe meer je kiest voor de eerste opties, hoe beter voor de eigen gezondheid en hoe kleiner de impact op het milieu.

In ons beleidsplan mobiliteit wordt dit principe gevolgd voor het opstellen van een aantal doelstellingen.

stappers

Het makkelijker en aantrekkelijker maken om zich te voet te verplaatsen waar mogelijk en zinvol.

trappers

Het faciliteren van een duurzame fietscultuur waarbij het makkelijk en aangenaam is om zich met de fiets te verplaatsen.

openbaar vervoer

Het stimuleren en promoten van het gebruik van het openbaar vervoer waar en wanneer haalbaar.

privévervoer

Het optimaliseren van verplaatsingen met de (elektrische) wagen en het implementeren van een aangepaste infrastructuur.

Beleidsplan mobiliteit

Wil je meer weten over onze plannen en concrete acties voor de komende jaren?


Meer informatie over vervoer en tussenkomsten voor studenten vind je op de webpagina van studentenvoorzieningen.
Meer informatie over vervoer en tussenkomsten voor personeelsleden vind je op het intranet.

Wil je weten hoe je de campussen kan bereiken? Dit kan je terugvinden op de webpagina over campus Diepenbeek of campus Hasselt.


Meldpunt mobiliteit

Heb je een vraag, probleem of suggestie met betrekking tot mobiliteit op of rond één van de de campussen of wil je graag zelf een mobiliteitsactie uitwerken? laat het ons weten via het meldpunt!

Randparkeren Park H

Kan je niet al stappend, trappend of met het openbaar vervoer op de campus geraken, wil je helemaal zeker zijn van een parkeerplaats en tegelijk streven naar duurzamere mobiliteit? Parkeer je dan aan Park H (Trixxo Arena).

Als student en personeelslid van UHasselt parkeer je gratis op park H (bij de Trixxo Arena) van maandag tot en met vrijdag van 6u tot 22u. Je gebruikt best de ingang via de Trichterheideweg (kant van de Versuz) om op Park H Zuid (parking C) te parkeren. Je kan aan alle ingangen van de parking met je personeels- of studentenkaart binnen- en buitenrijden (houd je badge voor het blauwe signaal-icoontje). Opgelet: wil je de parking verlaten na 22u dan moet je een hele dag parking betalen (via de parkeerapp of een betaalautomaat) om buiten te kunnen rijden! Andere vragen of problemen op de parking? Je vindt het antwoord op deze Q&A (pdf, 158 KB).

Vanaf park H kan je het traject naar zowel campus Hasselt als campus Diepenbeek afleggen te voet, met je eigen fiets, het openbaar vervoer vanaf halte Provinciehuis (gratis busticket of met de campuspas) of je kan een deelfiets van Mobit nemen. Meer info over de deelfietsen vind je op de website van Stad Hasselt.

plan Park H naar campus

Stad Hasselt heeft naast park H nog andere randparkings die je kan gebruiken.

In Hasselt zijn er ook goedkopere tarieven voor studenten en werknemers in ondergrondse parkings Blauwe Boulevard en Q-park (meer info hierover vind je op deze webpagina).

Carpoolparking Diepenbeek

Moet je toch met de wagen op de campus zijn? Probeer dan te carpoolen - zo denk je aan het milieu, bespaar je kosten en het is gezellig! Bovendien spaar je je binnenkort ook parkeerstress uit. Als carpoolende student kan je een plaatsje reserveren op de afgesloten carpoolparking naast gebouw E op de campus in Diepenbeek.

Klik hier voor alle info over het proefproject Carpoolparking

Zoek je nog een medestudent om mee samen te rijden? Registreer je dan op de carpoolapp Swidg.