Uitschrijven voor je opleiding

Ik verander binnen UHasselt van opleiding

Indien je twijfelt over je studiekeuze, maak je best een afspraak met je studiebegeleider. Ben je zeker van je keuze, bekijk dan onderstaande informatie.

Wanneer verander ik best van opleiding?

De academische kalender bevat een overzicht van alle belangrijke data en deadlines in jouw opleiding. Neem zeker contact op met jouw studieloopbaanbegeleider om je plan te bespreken.

Hoe schrijf ik me uit voor mijn huidige opleiding?

In je studentendossier vind je een 'uitschrijvingsformulier' ('mijn studietraject' - 'uitschrijven opleiding'). Dat mag je ingevuld bezorgen aan de studentenbalie.

Vanaf wanneer kan ik starten met de nieuwe opleiding?

Na de start van het academiejaar kan dat alleen na toestemming van de voorzitter van de examencommissie. Je bespreekt met de studieloopbaanbegeleider van jouw opleiding welke mogelijkheden er zijn en vult het aanvraagformulier 'Laattijdige inschrijving' (pdf, 62 KB) in.

Welke opleidingsonderdelen kan ik nog opnemen?

Dit hangt af van de opleiding en het tijdstip van jouw overstap. Bespreek dit met de studieloopbaanbegeleider van je nieuwe opleiding.

Krijg ik in mijn nieuwe opleiding bindende voorwaarden?

Je krijgt bindende voorwaarden indien je studierendement minder was dan 60% tijdens je laatste inschrijving aan UHasselt (of een andere onderwijsinstelling)(OER-artikel 2.5).

Ik verander van UHasselt naar een andere onderwijsinstelling

Indien je twijfelt over je studiekeuze, maak je best een afspraak met je studiebegeleider. Ben je zeker van je keuze, bekijk dan onderstaande informatie.

Wanneer verander ik best van opleiding?

De academische kalender bevat een overzicht van alle uitschrijfdeadlines in jouw opleiding aan UHasselt. Neem contact op met de studieloopbaanbegeleider van je nieuwe opleiding om te bespreken of je nog kan starten en welke vakken je kan volgen.

Hoe schrijf ik me uit aan UHasselt?

In je studentendossier vind je een 'uitschrijvingsformulier' ('mijn studietraject' - 'uitschrijven opleiding'). Dat mag je ingevuld bezorgen aan je studieloopbaanbegeleider van de UHasselt.

Wat zijn de gevolgen bij verandering van opleiding?

Saldo leerkrediet

Het leerkrediet voorziet in beperkte mate ruimte om studiepunten te verliezen door bv. te veranderen van opleiding. Het is zeker geen ramp wanneer je in je eerste jaar een beperkt aantal studiepunten verliest omdat je van opleiding bent veranderd.

Als je uitschrijft aan UHasselt krijg je de studiepunten terug voor de opleidingsonderdelen waarvan de uitschrijvingsdatum nog niet is verlopen.

Groeipakket (kindergeld)

Om je recht op groeipakket te behouden en een studentenjob te mogen doen, is het belangrijk dat je minstens 27 studiepunten in één academiejaar opneemt.
Voor vragen in verband met je groeipakket neem je contact op met de sociale dienst.

Studiegeld

Het studiegeld wordt berekend op basis van het aantal opgenomen studiepunten. Als je uitschrijft aan UHasselt krijg je het variabel gedeelte van het studiegeld terug voor de opleidingsonderdelen waarvan de uitschrijvingsdatum nog niet is verlopen.

Studietoelage

Jouw studietoelage is gekoppeld aan het aantal opgenomen studiepunten. Dit betekent dat je een deel van de studietoelage terug dient te betalen bij uitschrijving. Voor vragen hierover neem je contact op met de sociale dienst.