Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Master Of Science In Energy Engineering Technology
23 apr

Groen licht voor nieuwe Engelstalige master rond energie

De Vlaamse regering geeft de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen (UHasselt/KU Leuven) de goedkeuring om de Engelstalige Master of Science in Energy Engineering Technology op te starten. Deze opleiding, waarvan al een Nederlandstalige variant bestond, bereidt toekomstige ingenieurs voor op de vele uitdagingen en kansen die bij de energietransitie komen kijken.

OSCAR PINQ Team Space Rider
20 feb

Nieuw succes voor studententeam OSCAR: magnetometertechnologie gaat met ESA Space Rider opnieuw naar de ruimte

UHasselt-studententeam OSCAR-PINQ mag zich klaarmaken voor een ruimteavontuur. Het Europees ruimtevaartagentschap ESA selecteerde het team om experimenten uit te voeren tijdens de allereerste vlucht van hun Space Rider. Als alles volgens plan verloopt zal de diamantgebaseerde kwantummagnetometer van team OSCAR-PINQ eind 2025 twee maanden lang in de ruimte verblijven. “Voor de derde keer wordt onze technologie als beste kandidaat geselecteerd door ESA Academy, een ongelooflijke erkenning voor ons werk”, zeggen dr. Jaroslav Hruby en drs. Yarne Beerden, teamkapiteins van OSCAR.

Ondertekening Mou Uhasselt Imec & UNSW
23 okt

UHasselt en imec starten ambitieuze samenwerking rond groene waterstof met Australische University of New South Wales (UNSW)

Tijdens de Belgische economische missie in Australië ondertekent Bart Vermang, professor in zonneceltechnologie aan UHasselt en imec, partners binnen EnergyVille, een samenwerkingsovereenkomst met de Australische universiteit UNSW. De instellingen zullen de volgende jaren intensief samenwerken rond de productie van groene waterstof aan de hand van zonne-energie en rond het opvangen en hergebruiken van CO2-uitstoot in de industrie.

Prof. Dr. Wouter Maes & Dr. Jochen Vanderspikken
19 okt

Onderzoek UHasselt toont de perfecte materiaalbasis voor organische halfgeleiders in zonnecellen en smartwatches

Nieuw onderzoek binnen de onderzoeksgroep materiaalchemie van UHasselt en EnergyVille biedt voor het eerst inzicht in hoe defecten in geconjugeerde polymeren ontstaan. Polymeren zijn duurzame materialen met veel toepassingsmogelijkheden. Zo kunnen ze gebruikt worden in plooibare zonnecellen, sensoren en smartwatches.

Dr. Bernhard Siegmund Prof. Dr. Koen Vandewal
25 sep

Europese onderzoeksbeurs van 150.000€ brengt nieuwe, goedkopere infraroodcamera’s en -detectoren dichterbij

De onderzoeksgroep van prof. dr. Koen Vandewal (imo-imomec UHasselt) ontvangt een beurs van de European Research Council (ERC) om nieuwe en goedkopere types infrarooddetectoren en infraroodcamera’s te ontwikkelen. “De huidige conventionele infraroodcamera’s kosten nu zo’n 25.000 euro en meer. Met onze technologie waarbij we goedkope organische materialen integreren in basiscamera’s, zoals die op je smartphone, kunnen we infraroodcamera’s ontwikkelen met een prijs ver onder de 1.000 euro”, zegt prof. dr. Koen Vandewal.

Onderzoeksgroep OOE Imo Imomec
07 aug

Stevige boost voor organische zonnecellen: nieuw materiaalinzicht toont de weg naar hoger rendement

Een nieuwe grootschalige studie van tien onderzoeksinstituten in Europa en China, waaronder het UHasselt-Instituut voor Materiaalonderzoek imo-imomec en EnergyVille, biedt nieuwe inzichten om organische zonnecellen te verbeteren. Deze studie biedt chemici en fysici duidelijke richtlijnen om het volledige potentieel van dit type zonnecel op een veel kortere tijd te kunnen benutten.

Bart Vermang En Marc Meuris Enfoil
20 jul

Nieuwe spin-off produceert op grote schaal flinterdunne, flexibele zonnepanelen

De productie van zonnepanelen van slechts enkele millimeters dikte, plooibaar, uiterst robuust en perfect integreerbaar op allerlei soorten oppervlakten. Dat is wat EnFoil, de nieuwe spin-off van UHasselt en imec binnen EnergyVille, aanbiedt. “De gesprekken lopen volop om de geïntegreerde zonnepanelen grootschalig te produceren voor op daken en zijwanden van trucks.”

Bartsandra Klein
20 dec

Bart Vermang nieuwe co-voorzitter Jonge Academie

De Jonge Academie heeft Sandra Van Puyvelde en Bart Vermang verkozen tot nieuwe voorzitters. Ze nemen hun voorzittersmandaat op van 1 april 2023 tot en met 31 maart 2025.

Afbeelding Kwantumcomputer
10 okt

UHasselt bouwt mee aan eerste Europese netwerk van kwantumcomputers

Universiteit Hasselt werkt de volgende jaren binnen het Europese programma European High-Performance Computing Joint Undertaking mee aan de ontwikkeling van het eerste Europese netwerk van kwantumcomputers. Met een totaalbudget van 100 miljoen euro is dit het meest ambitieuze programma rond kwantumcomputers in Europa.

Paul Henry Denis En Martijn Mertens 07
02 mrt

Beloftevolle stap in perovskietzonnecellen: organische bouwstenen zorgen voor veel grotere stabiliteit

Onderzoekers van imo-imomec (imec/UHasselt) zijn er binnen de samenwerking EnergyVille in geslaagd om organische bouwstenen in perovskietzonnecellen te integreren, waardoor zowel de thermische- als de vochtstabiliteit van het materiaal aanzienlijk verbetert.

Officiele Opening
17 sep

UHasselt opent Science Tower

Op 17 september is de Science Tower van Universiteit Hasselt officieel geopend door Vlaams minister Wouter Beke en Limburgs gedeputeerde Tom Vandeput, voorzitter LSM. “In deze toren van vijf verdiepingen kunnen onze studenten en onderzoekers van de opleidingen fysica, chemie en het toekomstige materiomics terecht in state-of-the art didactische labo’s en onderzoekslabo’s”

Thomas Pesquet OSCAR QUBE
03 sep

Magnetometer OSCAR-QUBE UHasselt succesvol geïnstalleerd in ruimtestation ISS

ESA-astronaut Thomas Pesquet heeft de diamantgebaseerde kwantummagnetometer van de UHasselt-studenten van OSCAR-QUBE geïnstalleerd in het ruimtestation ISS. Enkele uren later kregen de UHasselt-studenten, die de installatie live konden meevolgen in het Space Applications Services Zaventem, de eerste data over het magnetische veld rond de aarde binnen.