Bijscholing 'Nek- en kaakgerelateerde somatische tinnitus'

Diagnostiek en behandeling

Bijscholing • 7,5 uur• Nederlandstalig

Tinnitus of oorsuizen wordt in veel gevallen veroorzaakt door gehoorverlies of een lawaaitrauma.

Naast factoren zoals stress, angststoornissen en depressie kunnen ook nek- en temporomandibulaire dysfuncties tinnitus verergeren.

Een kinesitherapeutische behandeling van de nek- of kaakregio kan, wanneer de invloed vanuit deze nek- of kaakregio op de tinnitus één van de belangrijkste beïnvloedende factoren is, een sterke daling van de tinnitusklachten bewerkstelligen. Hierbij is behandeling van musculaire dysfuncties een belangrijke component.

Na een algemene inleiding over tinnitus, wordt tijdens deze REVAL Academy bijscholing verder ingegaan op diagnostiek van het specifieke somatische tinnitus type. Dit zal zowel theoretisch als praktisch uitgewerkt worden. Ook de evidence-based behandeling van patiënten met somatische tinnitus komt uitgebreid aan bod. Tot slot wordt kort ingegaan op andere behandelmogelijkheden voor tinnitus.

UHasselt corporate

Doelgroep

Deze bijscholing is relevant voor kinesitherapeuten met een bijzondere interesse in musculoskeletale revalidatie van de hoofd-hals regio, maar ook algemeen kinesitherapeuten met interesse in tinnitusklachten.

Datum en tijdstip

Deze bijscholing zal doorgaan op zaterdag 10 december 2022 van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Tijdstip

Op het programma

Registratie en onthaal

Wat is tinnitus?

Somatische tinnitus: Diagnostiek

Broodjeslunch

Somatische tinnitus: Behandeling

Behandelmogelijkheden tinnitus algemeen

Michiels Sarah

Professor Sarah Michiels studeerde in 2005 af als kinesitherapeut en in 2008 als manueeltherapeut. Sindsdien werkt zij als zelfstandig kinesitherapeut/manueeltherapeut.

In 2015 verdedigde zij haar doctoraat rond nekgerelateerde tinnitus klachten aan de Universiteit Antwerpen. Dit onderzoek werd verdergezet, met focus op temporomandibulair gerelateerde tinnitus binnen haar functie als post-doctoraal onderzoeker.

Sinds 2020 is zij als professor musculoskeletale revalidatie verbonden aan de faculteit revalidatiewetenschappen van de Universiteit Hasselt, waar zij haar tinnitusonderzoek verderzet.

Daarnaast maakt zij sinds 2011 deel uit van het multidisciplinaire tinnitus team van de dienst NKO van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Hier is zij verantwoordelijk voor het diagnostisch onderzoek en de behandeling van patiënten met somatische tinnitus.

Waar heb je les?

• Campus Diepenbeek, gebouw D
  • Vlot bereikbaar met de trein, de fiets, de bus en auto
  • Op 20 min. fietsen van centrum Hasselt

Campus Diepenbeek

UHasselt corporate
Agoralaan, 3590 Diepenbeek

Inschrijvingsgeld & subsidies

• De deelnameprijs bedraagt € 160 incl. BTW (€ 132,23 excl. BTW).
    Je kan gebruik maken van de KMO-portefeuille. Ons erkenningsnummer is DV.O215745.
  • Studenten, doctorandi en stagementoren van UHasselt betalen € 100 incl. BTW (€82,64 excl. BTW).

Er worden maximaal 30 deelnemers toegelaten.

Accreditatie

Accreditatie voor kinesitherapeuten is in aanvraag.

Vragen?

Nathalie Luyck | UHasselt School of Expert Education

Luyck Nathalie

Klik hier om in te schrijven.