Bachelor in de chemie

Waarom chemie studeren aan UHasselt?

Bachelor • 180 studiepunten • Nederlandstalig


  • Je wordt breed opgeleid als wetenschapper. Chemie heb je echt overal nodig!
  • Je bestudeert de samenstelling en eigenschappen van stoffen en reacties die daarin plaatsvinden
  • Je kiest je eigen specialisatie en wordt zo wie je wil zijn
  • Je wordt een chemicus die kan functioneren in een moderne en uitdagende werkomgeving
  • Je leert DOEN!

 

Download de brochure
WET 3

Hoe ziet de opleiding eruit?

Kleine groepen en persoonlijk contact 

We kiezen bewust voor les in kleine groepen en werkvormen waarbij de professor ook als coach optreedt. Zowel bij onze practica als in onze werkzittingen wordt in kleine groepen gewerkt. Zo kan je gemakkelijk in contact komen met docenten en je medestudenten voor vragen en ondersteuning. Bovendien heb je les op één campus, wat handig is omdat je je niet hoeft te verplaatsen en het zorgt voor een sterke community onder de studenten. Daarnaast kun je in je eerste jaar rekenen op een buddy, een student uit het tweede of derde jaar die je helpt bij de overgang van het secundair naar het hoger onderwijs.

Brede opleiding

Je wordt zeer breed opgeleid in de belangrijkste disciplines van de chemie (analytische chemie, anorganische chemie, fysische en de theoretische chemie, organische chemie, beginselen van biochemie en macromoleculaire chemie) en je krijgt een degelijke basisopleiding in aanverwante wetenschappen (fysica, biologie, geologie en ingenieurswetenschappen). Na je uitgebreide bacheloropleiding kan je je studie aan UHasselt (Master in materiomics) of aan een andere universiteit afronden. 

“Chemie is vooral een brede opleiding, verbonden met tal van andere domeinen van de wetenschap.”

Je leert DÓEN!

Toepassen is minstens even belangrijk als theorie. Daarom volg je vanaf het eerste jaar toegepaste labo’s. Hier leer je dat heel wat chemische kennis voortvloeit uit experimentele waarnemingen of kan leiden tot nieuwe toepassingen. De opleiding traint je onder meer ook in sociale en communicatieve vaardigheden, time management en projectmanagement. Chemie is, net als andere exacte wetenschappen, een internationale discipline. In het derde jaar kan je met Erasmus+ een semester in het buitenland studeren.

Je eigen specialisatie 

Tijdens je bachelor kan je kiezen tussen drie afstudeeropties. In de optie materiaalchemie ligt de focus op de kennis en vaardigheden om hoogtechnologische innovaties in materiaalontwikkeling voor energie, sensoren, katalyse, recyclage, etc. te gaan ontwikkelen. In de optie biochemie ligt de focus op levende materie, zowel op moleculair, cellulair als genetisch niveau met bv. het ontwikkelen van biomaterialen met toepassingen in de geneeskunde en bredere gezondheidssector. Je kunt ook kiezen voor de optie onderwijs, waarbij je chemische vakken combineert met didactische vaardigheden door een pakket van opleidingsonderdelen te volgen uit de educatieve master wetenschappen en technologie. Elke afstudeeroptie bestaat uit een aantal verplichte vakken die je kan aanvullen met keuzevakken uit andere wetenschappelijke disciplines op basis van wat jij het meest interessant vindt.

Bachelor

De bacheloropleiding bestaat uit 180 studiepunten (3 jaar). Bekijk hieronder de curriculumtabellen, OF ga naar de studiegids voor het meest recente curriculum. 

Eerste bachelorjaar

Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.

Tweede bachelorjaar

Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.

Derde bachelorjaar

Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.

** Afhankelijk van de gekozen optie (biochemie, materiaalchemie of onderwijs) neem je verder voor minstens 10 studiepunten keuzevakken chemie en algemene verbredingsvakken op totdat je aan een studiejaar van minimaal 60 studiepunten komt

Door mijn opleiding in chemie ben ik voorbereid op het oplossen van wetenschappelijke vraagstukken, een kernonderdeel van mijn huidige werk. Chemie is overal aanwezig, van de voedingsindustrie tot bouwmaterialen, en mijn veelzijdige opleiding heeft me hier goed op voorbereid.
Annelies Sels - alumna chemie

Praktijk in de opleiding

 

Basisvaardigheden in de chemie

Vanaf het eerste bachelorjaar maken we je vertrouwd met het chemisch laboratorium. Binnen het opleidingsonderdeel basisvaardigheden in de chemie maken we je vertrouwd met laboveiligheid en worden essentiële laboratoriumvaardigheden aangeleerd. Je wordt hierbij aangezet om verder te gaan dan het louter uitvoeren van de experimenten: we trainen je om waarnemingen goed te documenteren en die waarnemingen vervolgens te verklaren op basis van inzichten uit de theorie. De opleiding chemie zet bovendien sterk in op essentiële vaardigheden zoals dataverwerking, programmeren in Python en het schriftelijk en mondeling rapporteren van je bevindingen. Je krijgt op die manier van in het begin de kans om je analytische en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen.

Onderzoeksproject

In het tweede jaar groeien deze labo’s uit tot projectpractica. Daarin krijg je de kans om te werken aan een onderzoeksproject over een real-life probleem met dezelfde moderne onderzoeksapparatuur die gebruikt wordt in onderzoeksprojecten met topbedrijven. Onder begeleiding van een doctoraatsstudent werk je mee aan de ontwikkeling van nieuwe organische moleculen met het oog op innovatieve toepassingen in de gezondheidszorg, f lexibele elektronica, circulariteit, etc., aansluitend bij de speerpunten van het Instituut voor Materiaalonderzoek aan UHasselt en de maatschappelijke uitdagingen van vandaag. De resultaten stel je voor aan een jury en aan je medestudenten tijdens een mini-posterconferentie.

Stage en eindproject

In het derde jaar werk je een eindproject uit en loop je stage in een onderzoeksgroep of -instituut (zoals het Instituut voor Materiaalonderzoek van UHasselt), een bedrijf of ziekenhuis. Je zal wetenschappelijk onderzoek uitvoeren in onderzoeksthema’s die aanleunen bij experimentele of theoretische onderzoeksgroepen. Tijdens de stageperiode worden er verschillende seminaries georganiseerd waarin collega-chemici uit het werkveld hun ervaringen en loopbaan toelichten. Dit is bedoeld om je vertrouwd te maken met het werkveld. Verder wordt er een studiereis georganiseerd om je zowel een buitenlandse ervaring als een breed zicht op het werkveld te bieden.

Voor wie

Je profiel 

  • Je vindt het super interessant om uit te zoeken hoe dingen precies in elkaar steken.
  • Je wilt begrijpen hoe gedrag en eigenschappen van materie tot stand komen. Door stoffen te analyseren, wil je bijdragen aan toffe innovaties en nieuwe stoffen ontwikkelen die mens en maatschappij vooruit helpen.
  • Je droomt ervan om mee te werken aan de materialen, medicijnen en energieoplossingen van de toekomst.
  • Je wilt je experimenteerdrang en observatievermogen verder ontwikkelen, zelfstandig werken in een laboratorium met respect voor veiligheid en milieu.

 

 

De opleiding in beeld

Voorkennis

  • Het vakkenpakket van het eerste jaar bevat een groot aantal exact-wetenschappelijke opleidingsonderdelen, waarvoor geen specifieke voorkennis van chemie, biologie en fysica vereist is.
  • Voor wiskunde sluit de inhoud aan bij het programma van studierichtingen die in de derde graad wekelijks minimaal vier uur wiskunde bevatten, waarbij het voordelig is als je een richting met 6 uur wiskunde hebt gevolgd.
  • Wie minder dan 6u wiskunde had en geen of weinig wetenschappen in het laatste jaar van het SO, kan voor de start van het academiejaar een korte septembercursus wiskunde en/of chemie volgen. www.uhasselt.be/septembercursussen 

Wat is het verschil met aanverwante opleidingen? 

Chemie op de hogeschool versus universiteit

Als je chemie studeert op de hogeschool, ben je vaak wat praktischer bezig. Je staat veel in het lab, voert experimenten uit en leert direct hoe je dingen in de praktijk toepast.

Aan de universiteit duik je dieper in de boeken, leert over de fundamenten van chemische processen en doet veel onderzoek. Je bent bezig met het 'waarom' achter de dingen en leert om zelf nieuwe kennis te ontwikkelen.

Bachelor in de ingenieurswetenschappen

Ingenieurswetenschappen richten zich vooral op de technologische aspecten van processen. Als chemisch ingenieur beland je vaak in toegepast onderzoek of ben je verantwoordelijk voor industriële (massa)productieprocessen.

Wil je na je bachelor chemie aan UHasselt toch meer de ingenieurs kant op? Tijdens onze bachelor chemie krijg je een brede basis, zodat je naadloos kunt doorstromen naar een ingenieursopleiding aan TU/e of elders.

Bachelor in de industriële wetenschappen: chemie

Deze opleiding is meer praktijkgericht en draait om hoe je chemische kennis kunt toepassen in de industrie. Je leert technische skills en hoe je productieprocessen ontwerpt en optimaliseert. Denk aan het opschalen van chemische processen voor massaproductie.

Meer info over industriële wetenschappen studeren aan UHasselt vind je hier

Bachelor in de biochemie en de biotechnologie

Als je de bachelor biochemie kiest, krijg je een chemische opleiding die vooral draait om de chemie van het leven. Dus denk aan hoe cellen en organismen werken.

Kies je voor biotechnologie, dan krijg je ook een chemische basis, maar duik je nog dieper in toepassingen voor levende materie, zoals gentechnologie.

Wil je na je Bachelor in de chemie aan UHasselt de bio-kant op? Tijdens onze Bachelor in de chemie kan je kiezen voor de optie biochemie, zodat je makkelijk kunt doorstromen naar een master in de biochemie of biotechnologie.

Bachelor in de farmaceutische wetenschappen

In de farmacie wordt chemie vooral bestudeerd in functie van het ontwikkelen, testen en controleren van geneesmiddelen. 

Wanneer heb je les?

Hoe ziet een lesweek eruit?

Hier zie je een voorbeeld van een lesweek in het eerste kwartiel van het eerste bachelorjaar chemie. Naast het contactonderwijs (hoorcolleges, responsiecolleges, werkzittingen en practica of labo’s) werk je aan zelfstudieopdrachten in groep of individueel en kun je in studielokalen of in de bibliotheek studeren.

Start academiejaar

Het academiejaar start midden september 2024. 

De introductiedag gaat door in de week voorafgaand aan de start van het academiejaar.

Waar heb je les?

  • Campus Diepenbeek
  • Vlot bereikbaar met de trein, de fiets, de bus en auto
  • Op 20min. fietsen van centrum Hasselt

Campus Diepenbeek

UHasselt, campus Diepenbeek, voorzijde gebouw
Locatie
Agoralaan gebouw D, 3590 Diepenbeek

Na je studie

Na de bacheloropleiding in de chemie aan UHasselt kan je rechtstreeks instromen in diverse tweejarige masteropleidingen. In sommige gevallen is het nodig dat je bepaalde opleidingsonderdelen in je bacheloropleiding hebt gevolgd.

Aan UHasselt:

Elders:

  • Master in de Chemie
  • Master in Chemical Engineering: scheikundig ingenieur (TU Eindhoven)
  • Master in de Biochemie en de Biotechnologie 

 

Beroepsuitwegen

 

Onderzoek

Als chemicus kan je via een doctoraat aan de universiteit diepgaand onderzoek voeren naar chemische processen en stoffen. Je voert dagelijks experimenten uit, analyseert data, bestudeert wetenschappelijke literatuur, schrijft artikelen en presenteert bevindingen. Je werkt bovendien samen met andere onderzoekers, begeleidt studenten en draagt bij aan wetenschappelijke vooruitgang. Je kan als onderzoeker ook aan de slag gaan in de farmaceutische, milieutechnologie, materialenwetenschap, petrochemische en biotechnologische sectoren. De industrie heeft voortdurend behoefte aan chemici die nieuwe producten en technologieën ontwikkelen. Of je nu bezig bent met het ontdekken van nieuwe medicijnen, het verbeteren van duurzame materialen of het optimaliseren van industriële processen, jouw rol is essentieel voor het bevorderen van gezondheid, technologie en duurzaamheid.

Industrie

Als chemicus in de industrie kun je ook andere rollen vervullen. Als projectmanager bijvoorbeeld heb je de leiding over innovatieve projecten die de volgende generatie materialen of medicijnen kunnen veranderen. Je werkt samen met een team van briljante geesten, van laboranten tot ingenieurs, om deadlines te halen en oplossingen te vinden voor complexe uitdagingen. En wat dacht je van hoofd zijn van een analytisch laboratorium in een productieomgeving? Hier ben jij de go-to persoon voor kwaliteitscontrole en procesverbetering. Je staat aan het roer van geavanceerde technologieën en instrumenten, en zorgt ervoor dat elk product voldoet aan de hoogste normen.

Overheid

Als chemicus kan je ook werken voor de overheid en kan je een cruciale rol vervullen in het beschermen van ons milieu. Je bent dan elke dag bezig met het oplossen van milieuverontreinigingen en het verbeteren van de veiligheid van onze ecosystemen. Je bent als adviseur betrokken bij strategische beslissingen en beleidsvorming om duurzame oplossingen te vinden voor complexe milieuproblemen. Of het nu gaat om het monitoren van waterkwaliteit, het analyseren van bodemverontreiniging of het adviseren over milieubeleid, jij bent de expert die het verschil maakt. Je werkt samen met een team van wetenschappers, ingenieurs en beleidsmakers om positieve veranderingen te realiseren en toekomstige generaties een gezondere planeet achter te laten.

Onderwijs en wetenschapscommunicatie

Als chemicus zijn er ook carrièremogelijkheden buiten het laboratorium, zoals in onderwijs en communicatie. Als docent aan een middelbare school of hogeschool/universiteit ben jij de sleutel tot het begrijpen van complexe chemische concepten voor toekomstige generaties. Wie weet wordt het jouw passie om elke dag jongeren te inspireren en kennis te delen over chemie en wetenschap? Daarnaast kun je ook betrokken zijn bij wetenschapscommunicatie, waarbij je ingewikkelde wetenschappelijke informatie vertaalt naar het grote publiek. Denk aan het schrijven van boeiende artikelen, het maken van educatieve video’s of het organiseren van interactieve workshops en evenementen. Je speelt een essentiële rol in het bevorderen van wetenschappelijk begrip en het inspireren van anderen om de wonderen van de chemie te ontdekken.

Mogelijke beroepskeuzes

  • Onderzoeker R&D in de (bio)medische, chemische en farmaceutische industrie
  • Verantwoordelijke analytisch laboratorium in een productieafdeling in de industrie of in kwaliteitscontrole
  • Leerkracht in het secundair onderwijs of docent in het hoger onderwijs
  • Doctorandus (PHD) 
  • Projectleider (in een onderzoekscentrum) 
  • Project manager
  • Technical and marketing manager 
  • Adviseur of expert bij de overheid (volksgezondheid, milieu,...) 
  • Analyticus bij overheidsinstellingen of douane 
  • ...

 

Aan UHasselt is een opleiding nooit enkel academisch, maar altijd ook praktisch.
Alumni aan het woord
Jolien Smeets (1)

Jolien Smeets

R&D Engineer bij Orbix

Mijn dagelijkse werkzaamheden richten zich op het optimaliseren van secundaire grondstoffen. Ik zorg ervoor dat deze materialen voldoen aan de normen die onze partners nodig hebben. Ik optimaliseer ook onze onderzoeksprocessen en onderzoek verschillende grondstofstromen. De opleiding heeft me een brede basis gegeven die ik nu toepas in mijn job. 

Wouter Schutyser (2)

Wouter Schutyser

Onderzoeker/Scientist R&D Umicore

Ik leid een team van laboranten en ingenieurs in onderzoek naar elektrochemische processen voor de recyclage en raffinage van metalen. We stellen onderzoeksprojecten op, analyseren resultaten en rapporteren aan stakeholders. Mijn werkervaringen komen overeen met mijn verwachtingen na mijn studie. Ik gebruik dagelijks mijn chemische kennis en combineer theoretische kennis met praktische toepassingen.

SHOOT Materiomics 059

Katrien Derkoningen

Doctoraatsstudent

Chemie was voor mij de ideale studierichting vanwege de variëteit en de mogelijkheid om een specialisatie te kiezen volgens mijn persoonlijke interesse. De Master in materiomics (waarin je innovatieve materialen ontwikkelt), was een logische vervolgstap. Tijdens de master heb ik geleerd om materiaalproblemen breder te benaderen, vooral binnen de gezondheidszorg, wat aansluit bij mijn achtergrond in biochemie. De master vormt een brug tussen fysica en chemie en biedt zowel theoretische als experimentele benaderingen. Ik heb de benodigde kennis en voorbereiding opgedaan voor een verdere carrière als wetenschapper.

Serge Kwasniewski

Serge Kwasniewski

Director Workplace Health and Safety bij Amazon Transportation Services

Ik begon als Hazard Classification Specialist bij een chemisch bedrijf. Nu ben ik Director Workplace Health and Safety voor Amazon Transportation Services in Europa, verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van duizenden werknemers. Hoewel mijn doctoraat in de Chemie me voorbereidde op onderzoek, heeft mijn eerste baan mijn carrièrepad bepaald. In mijn huidige rol ben ik constant onderweg om nieuwe ideeën en technieken te leren en onze sites te bezoeken voor continue verbetering van veiligheid en gezondheid.

©Frederik Wynants Ineke Van Severen (1) (1)

Ineke Van Severen

Manager Projectmanagement bij Aquafin

Ik werk als Manager Projectmanagement, waar ik verantwoordelijk ben voor een team van projectmanagers en de uitvoering van infrastructuurprojecten. Mijn rol omvat ook de implementatie van bedrijfsstrategieën bij Aquafin, met focus op veiligheid, digitalisering en samenwerking met externe partners. Hoewel ik mijn carrière in R&D begon, ben ik steeds meer betrokken geraakt bij leidinggevende taken.

Laurensdhuys

Laurens D'Huys

Docent UCLL

Ik wist al snel dat lesgeven mijn roeping was. Mijn werkdag is gevarieerd, met vergaderingen, lesvoorbereidingen, hoorcolleges en labosessies. Buiten het werk ben ik gepassioneerd door koffie, van branden tot zetten, wat ook veel chemie inhoudt.

Onze kwaliteit

Kwaliteit is wat jij wil, en wat wij bieden

Wij leggen verantwoording af over de kwaliteit van ons onderwijs, zodat jij zeker weet dat wát je leert je écht van pas zal komen. Alle informatie hierover kan je terugvinden op deze pagina.

Infodagen en proeflessen

Kom naar een infodag
  • Maak kennis met de campus
  • Ontdek alle opleidingen op de infomarkt 
  • Krijg meer informatie tijdens een van de infosessies
  • Kijk handboeken in
  • Spreek met échte studenten en docenten
  • Schrijf je in voor de opleiding
20 jan

Online infosessie: master in het basisonderwijs

20 januari 2025 19 - 20 uur Online

Of volg een proefles!

Je kan tijdens schoolvakanties of op bepaalde woensdagnamiddagen een echt hoorcollege bijwonen tijdens de openlesdagen.

12 feb

Openpracticum Chemie: 12 februari 2025

12 februari 2025 13:30 - 16:00 Campus Diepenbeek - Agoralaan - Gebouw D - Science Tower (didactische laboratoria chemie) - 3590 Diepenbeek


Blijf op de hoogte van het studieaanbod & infodagen!

  • Ontvang in je mailbox alle informatie over infodagen
  • Gepersonaliseerde info op jouw maat
  • Ontdek gaandeweg wat jij wil!
Foto 209