Faculteit Wetenschappen

Kiezen voor wetenschappen is kiezen voor verwondering en nieuwsgierigheid. Je wil weten hoe dingen in elkaar zitten. Je wil nieuwe dingen ontdekken en onderzoeken. Als wetenschapper word je voortdurend uitgedaagd en tegelijk geïnspireerd door een wereld die sneller dan ooit evolueert. Bedrijven gaan op zoek naar de juiste profielen die opgeleid zijn om de toekomst mee vorm te geven. Kennis en innovatie staan daarbij centraal. Onze faculteit begrijpt de noden van de bedrijfswereld én die van de nieuwe generatie studenten.

Rechten 1Kopie Rechten 1Kopie

In de kijker

Oscar Pinq Team Space Rider

Nieuw succes voor studententeam OSCAR: magnetometertechnologie gaat met ESA Space Rider opnieuw naar de ruimte

20 februari 2024
Jumping Spider Wasp

Van regenwormen tot zeeanemonen en panda’s. Welke dieren zijn het schattigst? UHasselt onderzoekt publieke perceptie rond diersoorten

17 januari 2024
Dna Robot Sofie Thijs

Nieuwe DNA-robot “NGSxpress” speurt naar de bodembacteriën in 1000 tuinen voor burgeronderzoek Bodemleven

21 december 2023
SHOOT17 Wiskunde HR 14

Studeren

Het is vandaag niet meer hetzelfde als gisteren. En maar goed ook. De wereld draait sneller dan ooit. En bedrijven zoeken nieuwe profielen om de grote uitdagingen in de wereld aan te pakken. Kennis en innovatie vormen de motor van de samenleving. Vandaar ook de stijgende nood aan wetenschappers. Aan UHasselt begrijpen we de noden van een snel veranderende wereld én die van een nieuwe generatie studenten.

De faculteit Wetenschappen zet in op hoog kwalitatief onderwijs met een unieke combinatie van wetenschappelijke kennis, nieuwe inzichten in de wereld en jezelf en vaardigheden die later in je carrière ook écht nuttig zijn. Tijdens je studie denk je creatief en inventief na. Je denkt én doet. Altijd met open blik, nooit vastgeroest, zoals je zelf bent, gericht op wat jij wil. Je ontdekt de wereld en doet de vaardigheden op die je nodig hebt om de toekomst mee vorm te geven.

IMO Shoot 2021 23

Onderzoek

Aan UHasselt wordt internationaal vooraanstaand onderzoek verricht in een aantal speerpuntdomeinen zoals o.a materiaalonderzoek, informatica, biostatistiek, milieukunde, …

Het onderzoeksbeleid van de Faculteit Wetenschappen en UHasselt in het algemeen is gericht op toponderzoek in een aantal speerpuntdomeinen. Enkele speerpuntdomeinen, die aan bod komen binnen de Faculteit Wetenschappen zijn: materialen voor gebruik in micro-elektronica, ICT, milieu, biostatistiek, enz.

Voor meer informatie verwijzen we u door naar de website van de verschillende onderzoeksinstituten.

Onderzoeksinstituten

W5A8660

Samenwerken

De faculteit wil door een optimale, interdisciplinaire samenwerking binnen en buiten de faculteit en universiteit streven naar een omgeving waarin studenten, onderzoekers en personeelsleden zich kunnen ontwikkelen naar een niveau van excellentie. Hierbij wordt er zowel binnen het onderwijs als het onderzoek aandacht besteed aan kennis en vaardigheden; inspiratie en creativiteit; regionale verankering en internationale context; fundamenteel en toegepast onderzoek en valorisatie. Op het vlak van onderzoek zijn er naast theoretische onderzoeksgroepen, ook onderzoeksinstituten die een aantal speerpuntdomeinen bundelen. Dit alles moet leiden tot een kwalitatief hoogwaardig niveau, waarbij innovatie en duurzaamheid centraal staan.

Internationalisering 

Een internationale oriëntatie is inherent aan innovatief onderzoek (inhoudelijk, internationale samenwerkingsverbanden, mobiliteit) en kwaliteitsvol onderwijs. De faculteit Wetenschappen heeft onderzoeksprojecten met een groot aantal Europese en niet-Europese universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven. Ook is er een bijna constante aanwezigheid van buitenlandse onderzoekers in de faculteit. Ook binnen het programma van de Doctoral school for Sciences & Technology vormt internationalisering een belangrijk aspect.

Organisatie en bestuur

prof. dr. Jan Colpaert

5787
Functie
Decaan

prof. dr. Olivier Thas

Olivier Thas Picture
Functie
Vice Decaan

Mevr. Isabel Thys

Proclamatie3
Functie
Administratief Directeur

Contact en ligging

Locatie

Agoralaan, gebouw D, 3590 Diepenbeek