Bachelor • 180 studiepunten • Nederlandstalig
Wil je de wereld rondom je beter leren begrijpen? Wil je bijdragen tot een betere wereld door het maken van iets nieuws, iets beters, zoals nano-antibiotica, CO2-neutrale industrie, nieuwe smartphones of energiebronnen van de toekomst? Dan is chemie iets voor jou! Een chemicus focust op het atomaire en moleculaire niveau. Dat maakt chemici uniek en onvervangbaar. Ze zijn een cruciale schakel in het ontwikkelen van revolutionair nieuwe oplossingen voor de grote uitdagingen van onze tijd: gezondheid, energie, klimaatopwarming, watervoorziening, recyclage en efficiënt gebruik van natuurlijke bronnen...
In de specialisatie materiaalchemie verdiep je je kennis die aan de basis ligt van hoogtechnologische innovatie in materiaalontwikkeling voor energie, sensoren, informatietechnologie, micro-elektronica, katalyse, recyclage, waterzuivering... in vakken zoals fysische materialencolleges, fysische organische chemie en computationele of theoretische chemie.
Kies je voor optie biochemie dan ligt de focus op de levende materie, op moleculair, cellulair, genetisch en organismaal niveau. Deze items komen aan bod in vakken als bio- chemie, moleculaire celbiologie, immunologie en moleculaire genetica.
Heb je interesse voor onderwijs, dan kun je de optie onderwijs volgen met een pakket opleidingsonderdelen uit de educatieve master wetenschappen en technologie, aangevuld met vakken uit biochemie en materiaalchemie. In ieder van de drie opties heb je, naast een aantal verplichte vakken, ruimte om je kennis en onderzoekscompetenties te verbreden in vakken van andere wetenschappelijke disciplines.
Chemie is een brede opleiding, verbonden met tal van andere domeinen. In het eerste bachelorjaar leer je de kennis en vaardigheden die iedere chemicus nodig heeft. Naast chemievakken krijg je ook fysica, wiskunde, biologie, geologie en ingenieursvakken. Dit zijn de disciplines waarmee de chemie verweven is – en waarmee een chemicus in zijn carrière constant in aanraking komt. In de daaropvolgende jaren verdiep en verbreed je je chemische kennis.
“Chemie is vooral een brede opleiding, verbonden met tal van andere domeinen van de wetenschap.”
Bekijk hieronder de curriculumtabellen, of ga naar de studiegids voor alle informatie.
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.
** Afhankelijk van de gekozen optie (biochemie, materiaalchemie of onderwijs) neem je verder voor minstens 10 studiepunten keuzevakken chemie en algemene verbredingsvakken op totdat je aan een studiejaar van minimaal 60 studiepunten komt
Neem zeker ook een kijkje in ons aanbod van septembercursussen om je voorkennis bij te spijkeren.
Hier zie je een voorbeeld van een lesweek in het eerste kwartiel van het eerste bachelorjaar chemie. Naast het contactonderwijs (hoorcolleges, responsiecolleges, werkzittingen en practica of labo’s) werk je aan zelfstudieopdrachten in groep of individueel en kun je in studielokalen of in de bibliotheek studeren.
Het academiejaar start midden september 2024.
De introductiedag gaat door in de week voorafgaand aan de start van het academiejaar.
Na de bacheloropleiding in de chemie aan UHasselt kan je rechtstreeks instromen in diverse tweejarige masteropleidingen. In sommige gevallen is het nodig dat je bepaalde opleidingsonderdelen in je bacheloropleiding hebt gevolgd.
Wij leggen verantwoording af over de kwaliteit van ons onderwijs, zodat jij zeker weet dat wát je leert je écht van pas zal komen. Alle informatie hierover kan je terugvinden op deze pagina.
Of volg een proefles!
Je kan tijdens schoolvakanties of op bepaalde woensdagnamiddagen een echt hoorcollege bijwonen tijdens de openlesdagen.