Bachelor & master • 180 + 120 studiepunten
Je doet kennis op via reallifesituaties
Je leert doen via stages
Via stages ontwikkel je je onderzoekscompetenties verder en maak je kennis met de onderzoeks- en bedrijfswereld.
Juist omdat je oog moet hebben voor evoluties in de geneeskunde, wetenschap en technologie als hefboom tot nieuwe oplossingen, kom je tijdens de opleiding biomedische wetenschappen in aanraking met uiteenlopende disciplines:
De bacheloropleiding is georganiseerd in kwartielen. Elk kwartiel bevat een opleidingsonderdeel (OPO) dat sterk biomedisch georiënteerd is en een kleiner ondersteunend OPO dat in het eerste bachelorjaar basiswetenschappen zoals chemie, fysica en wiskunde (statistiek) bevat. Beide OPO's zijn sterk op elkaar afgestemd.
Bekijk hieronder de opleidingstabellen
Je kan kiezen tussen vier afstudeerrichtingen. Ze behandelen actuele thema's die aansluiten bij het onderzoek van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED), het Centrum voor Milieukunde (CMK), het Instituut voor Materiaalonderzoek (imo-imomec), het Limburg Clinical Research Center (in samenwerking met de ziekenhuizen ZOL en Jessa), de Mobile Health Unit, Healthcare innovatie, …
De vier afstudeerrichtingen zijn:
Het centrale thema van deze afstudeerrichting is het ontrafelen van moleculaire (onder andere genetische) mechanismen van belangrijke ziektebeelden. Je leert hoe je onderzoek verricht vanuit een wetenschappelijke hypothese en hoe je de onderzoeksresultaten vertaalt in nieuwe benaderingen voor preventie, diagnose en therapie. Je verwerft grondige kennis over moderne moleculaire onderzoekstechnologieën en het gebruik ervan in biomedische settings. Zo ben je optimaal voorbereid op een carrière in het wetenschappelijk onderzoek.
Deze afstudeerrichting wordt georganiseerd aan UHasselt met inbreng van Maastricht University.
Je bestudeert de invloed van allerhande milieufactoren op de menselijke gezondheid. Door de interacties tussen omgevingsfactoren (aanwezig in voeding, milieu of levensstijl) en het genetisch materiaal te begrijpen, wordt het mogelijk een preventief gezondheidsbeleid te ontwikkelen. Daarbij komen zowel toxicologische, moleculair biologische als epidemiologische aspecten aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de maatschappelijke dimensie van de milieuproblematiek. Je studeert af als milieuwetenschapper die met tools uit de celbiologie, moleculaire biologie en biochemie interacties tussen mens en omgeving weet te bestuderen.
Deze afstudeerrichting wordt georganiseerd aan UHasselt met inbreng van Maastricht University.
Uniek in België! In deze afstudeerrichting maak je kennis met een nieuw en interdisciplinair wetenschapsdomein op de grens tussen fysica, chemie, elektronica en biomedische wetenschappen.
Met de huidige nanoscopische analysetechnieken kunnen biomoleculen worden gevisualiseerd en bestudeerd. Bovendien krijg je een introductie tot verscheidene geavanceerde fysische en chemische technieken die in de praktijk worden gebruikt. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van uiterst specifieke en gevoelige biosensoren voor het meten van ziektemerkers, het ontwerpen van geavanceerde implantaten op nanoschaal voor therapeutische toepassingen, de werkingsprincipes van medische toestellen en de ontwikkeling van nano(bio)materialen voor diagnose en therapie.
Deze afstudeerrichting wordt georganiseerd aan UHasselt met inbreng van Maastricht University.
In dit uniek masterprogramma wordt de focus gelegd op toegepast klinisch onderzoek. Je gaat dieper in op de mechanismen van ziektes en op nieuwe methodes van preventie, diagnose en therapie. Je scherpt je laboratoriumvaardigheden voor diagnostische en therapeutische toepassingen aan. Veel aandacht wordt besteed aan de opzet, uitwerking en regelgeving van klinische studies. Ook data- en kwaliteitsmanagement krijgen een belangrijke plaats in deze master. Als afgestudeerde beschik je over het ideale profiel om clinici te ondersteunen of als manager van klinische studies.
Daarnaast krijg je ook inzicht in de ontwikkeling van geneesmiddelen en ontdek je hoe de gezondheidszorg in België wordt georganiseerd. Hierdoor ben je ook klaar voor een carrière in de farmaceutische sector of de overheden betrokken bij de gezondheidszorg in ons land.
Vanuit de bachelor biomedische wetenschappen heb je ook rechtstreeks toegang tot volgende masteropleidingen aan UHasselt:
Wil jij je voorkennis wiskunde en/of chemie opfrissen? Neem dan eens een kijkje bij onze septembercursussen.
Je kan rechtstreeks instromen (vanuit elke Belgische universiteit en Maastricht University):
Andere academische bacheloropleidingen (biochemie, biotechnologie, diergeneeskunde, toegepaste biologische wetenschappen of aanverwante opleidingen) dienen een aanvraag in bij de examencommissie. Indien noodzakelijk wordt er een voorbereidingsprogramma uitgewerkt.
Ben je een internationale student en geïnteresseerd in onze Engelstalige masteropleiding, dan kan je hier meer info + specifieke toelatingsvoorwaarden terugvinden.
Je kan instromen via een schakelprogramma:
Andere aanverwante professionele bacheloropleidingen dienen een aanvraag in bij de examencommissie.
Download hier de folder "Schakelprogramma's Master Biomedische wetenschappen"
Het academiejaar start op 22 september 2022.
De introductiedag gaat door op 15 september 2022 in Diepenbeek.
Je eerst les volg je op 19 september 2022.
Je bent zeker van een boeiende job
Een goede biomedicus is gegeerd op de arbeidsmarkt: je bent immers een cruciale schakel in de gezondheidszorg. Jouw kennis en expertise dragen bij tot het stellen van de juiste diagnoses of het effectief behandelen van patiënten. Iedereen die zorg nodig heeft én verleent, plukt de vruchten van het werk van de biomedicus. Jij vervult immers een brugfunctie tussen de verschillende partners in de gezondheidszorg.
Je kan terecht bij ziekenhuizen (zorgmanager, stafmedewerker beleid, wetenschappelijk medewerker, ...), overheden (projectcoördinator, beleidsmedewerker, ...), bedrijven (clinical research associate, clinical trial associate, ...) of je kan aan de slag als wetenschappelijk onderzoeker of leerkracht.
Je kan snel doorgroeien in diverse functies in het bedrijfsleven, zorgsector, onderzoek, overheid, ...
Wij leggen verantwoording af over de kwaliteit van ons onderwijs, zodat jij zeker weet dat wát je leert je écht van pas zal komen. Alle informatie hierover kan je terugvinden op deze pagina.
Of volg eens een les!
Je kan tijdens schoolvakanties of op bepaalde woensdagnamiddagen een echt hoorcollege bijwonen tijdens de openlesdagen.