Bachelor & master • 180 + 60 studiepunten • Nederlandstalig
Je bouwt kennis op door real-life bedrijfsproblemen en business cases op te lossen. Zo krijg je de theorie en onderzoeksmethoden onder de knie die je nodig hebt om bedrijven en hun omgeving te analyseren. Bovendien is er een sterke link met het bedrijfsleven waardoor we je klaarstomen om zelf de arbeidsmarkt op te gaan.
Als handelswetenschapper verwerf je kennis en vaardigheden uit verschillende functionele bedrijfsdomeinen (boekhouden, marketing, logistiek…) en leer je de kennis uit de verschillende domeinen linken. Tijdens de opleiding word je geconfronteerd met complexe bedrijfsproblemen waarvoor een reële oplossing moet worden gevonden aan de hand van aangeleerde modellen en methodes. In je latere carrière zal je als handelswetenschapper de vruchten kunnen plukken van deze aangeleerde oplossingsgerichte managementvaardigheden. Elk jaar is er een praktijkgericht opleidingsonderdeel waarin je je kennis integreert in een project. Zo analyseer je bijvoorbeeld tijdens de bedrijfsscan een onderneming vanuit verschillende invalshoeken en geef je als een echte professional advies op maat. Meer nog: samen met enkele medestudenten start je een eigen onderneming op! Deze ondernemingen vielen zelfs al regelmatig in de prijzen!
Meer dan de helft van je contacturen zijn werkzittingen die interactief en in groepjes van maximum 40 studenten worden georganiseerd. Dit helpt om het studiemateriaal te verwerken. De docenten en assistenten staan steeds klaar om je te helpen met zowel inhoudelijke vragen alsook met andere vragen die je studiesucces kunnen bevorderen. De drempel tussen studenten en docenten is laag.
Om je maximaal te ondersteunen in het eerste jaar volgt je eerste examenperiode al na zeven weken. Op deze manier krijg je snel zicht of de opleiding bij je past en of je de studiemethode hanteert. De meeste vakken van het eerste kwartiel worden een tweede keer geëxamineerd na het tweede kwartiel. Hierdoor heb je de mogelijkheid om je studiemethode aan te passen en eventuele tekorten uit het eerste kwartiel op te halen.
Voor vakinhoudelijke ondersteuning en begeleiding kan je steeds met al je vragen terecht bij docenten en assistenten. Zoals al gezegd: de drempel is hier erg laag.
Naast vakinhoudelijke ondersteuning zijn er ook begeleidingsmogelijkheden bij je studiemethode, -keuze en -loopbaan. Bij de studieloopbaanbegeleiders kan je terecht voor specifieke vragen over je opleiding, je studieprogramma, het aanvragen van vrijstellingen, een geïndividualiseerd traject, ... Bij de studiebegeleiders kan je terecht voor begeleiding bij studiemethode, studieplanning, studiekeuze, uitstelgedrag, faalangst, …
Voorafgaand aan het academiejaar organiseren we een septembercursus wiskunde. Tijdens deze week frissen we de voornaamste elementaire begrippen en rekentechnieken van wiskunde op waarvan we reeds voorkennis verwachten. Deelname aan deze septembercursus is niet verplicht, maar helpt je om het academiejaar goed te kunnen starten. Je kan je inschrijven voor deze gratis cursus nadat je bent ingeschreven aan UHasselt.
Aan UHasselt is het onderwijs gebouwd op (eigen) actueel wetenschappelijk onderzoek. Tegelijk wordt ook zoveel mogelijk de link met de realiteit gelegd via bijvoorbeeld gastsprekers en casestudies.
In het kader van Erasmus+ en andere uitwisselingsprogramma’s kan je een semester aan een buitenlandse universiteit (binnen of buiten Europa) studeren. Dit kan in het eerste semester van je derde bachelorjaar. De selectie gebeurt op basis van je studieresultaten, je talenkennis en je motivatie. Deelname tijdens je bachelor belet je niet om aansluitend aan je master een extra semester naar het buitenland te gaan.
Wie geen lang studieverblijf in het buitenland wenst te ondernemen, maar toch een internationale ervaring wil opdoen, kan tijdens de zomermaanden deelnemen aan één van onze internationale summer schools die doorgaan in Spanje, Finland, Polen en Jordanië. Je brengt 2 à 3 weken aan een partneruniversiteit door samen met andere internationale studenten. Deelname aan een van deze summer schools levert je een credit op voor je keuzevak in derde bachelor en/of in de masteropleiding.
Bekijk hieronder het studieprogramma, of ga naar de studiegids voor actuele informatie.
SP: Studiepunten
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen.
SP: Studiepunten
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen.
SP: Studiepunten
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen.
In je master ga je je in je afstudeerrichting specialiseren in een bepaald domein. Je volgt een aantal theoretisch vakken, maar maakt daarnaast ook kennis met de praktijk door het uitvoeren van een stageproject gelinkt aan je afstudeerrichting en schrijft ook een masterproef binnen dit domein. Je maakt een keuze uit één van de volgende afstudeerrichtingen:
Tijdens de afstudeerrichting Accountancy, Financiering en Fiscaliteit bereid je je voor op een rol als rechterhand van de CEO met een doorgedreven kennis van fiscaal-juridische, boekhoudkundige en financiële aspecten. Je wordt een allround adviseur die meedenkt over uiteenlopende vraagstukken over o.a. management controlesystemen en performantiemeting (accountancy), strategisch financieel management (financiering) en fiscale implicaties van beleidskeuzes (fiscaliteit).
Marketing Management vormt een belangrijke schakel tussen de bedrijfsstrategie en concrete marketingacties in een grote verscheidenheid aan sectoren en organisaties. Deze afstudeerrichting vertrekt van waardegebaseerde marketing en customer experience management en is gericht op de offline en online relatie tussen de organisatie en haar (potentiële) klanten. Je maakt kennis met tal van tools om de klantervaring in kaart te brengen en de bedrijfsstrategie om te zetten in operationele instrumenten met als doel de klantervaring te optimaliseren. Kortom, een combinatie van een solide theoretische basis op het gebied van marketing management met praktische kennis op het gebied van inzicht in de klant.
In deze afstudeerrichting focus je op het verder uitdiepen van je ondernemende vaardigheden. Alle studenten worden klaargestoomd om met de juiste mindset en kennis de arbeidsmarkt te betreden als ondernemer of als intrapreneur binnen een bestaand bedrijf.
Je kiest daarnaast ook voor een specialisering in de private of public track. In de private track ligt de focus meer op ondernemende skills en vaardigheden die gehanteerd worden binnen de KMO-sector. In de public track worden de managementvaardigheden voor publieke organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen) of andere openbare diensten aangescherpt.
In de afstudeerrichting Supply Chain Management wordt de nadruk gelegd op het verwerven van kennis en vaardigheden voor het managen en coördineren van supply chains. Je leert duurzame relaties opbouwen en onderhandelen met leveranciers en klanten in reële waardeketens, het faciliteren van samenwerkingen in en tussen logistieke stromen en het ontwerpen van een supply chain strategie. Je past je kennis actief toe in bedrijfscases en een business game.
Je kan op verschillende manieren instromen in de master:
Het doel van het schakelprogramma is om je op instapniveau van de masteropleiding te brengen. Tijdens het schakelprogramma volg je opleidingsonderdelen van zowel 1e, 2e als 3e bachelor handelswetenschappen en sluit je voor de hoorcolleges aan bij de reguliere bachelorstudenten. De werkzittingen worden in een aparte groepen voor studenten uit het schakelprogramma aangeboden. Op die manier leer je je medestudenten uit het schakelprogramma kennen en kunnen we beter inspelen op je specifieke vragen als schakelstudent.
Het schakelprogramma omvat in totaal 57 of 60 SP waarvan 39 SP gemeenschappelijk zijn voor alle studenten en 18 of 21 SP afhankelijk zijn van het reeds door jou behaalde diploma.
Andere belangrijke data van het academiejaar vind je terug in de academische kalenders.
Process/Supply Controller • Operations Supervisor • Supply chain manager • Logistiek planner • Customer experience manager • Digitale marketeer • Customer service manager • Product manager • Financieel analist • Finance manager• Controller • Tax adviseur • Account manager • Ondernemer in je eigen start-up • Next Gen medewerker in het familiebedrijf • Creatieve duizendpoot in sales en business development functies • Projectmanager • Business Consultant • Personeelsmanager • Leerkracht • ...
Wil je na je opleiding anderen prikkelen vanuit jouw passie voor economie? Wil je een boeiende, uitdagende loopbaan in het onderwijs of de educatieve sector? Dan is de educatieve masteropleiding in de economie vast iets voor jou! Bekijk hier alle informatie over de educatieve master economie!
Wij leggen verantwoording af over de kwaliteit van ons onderwijs, zodat jij zeker weet dat wát je leert je écht van pas zal komen. Alle informatie hierover kan je terugvinden op deze pagina.
Of volg een proefles!
Je kan tijdens schoolvakanties of op bepaalde woensdagnamiddagen een echt hoorcollege bijwonen tijdens de openlesdagen.