Bijscholing 'Functionele anatomie van het onderste lidmaat'

Opfrissing met een klinische invalshoek

Bijscholing • 5 avondsessies • Nederlandstalig 


Deze REVAL Academy bijscholing biedt jou de mogelijkheid om de functionele anatomie van het onderste lidmaat - van de heupregio tot en met de enkel en de voet - op te frissen, en dit vooral met een klinische invalshoek.

Elke les uit deze lessenreeks is een combinatie van theorie met praktijkvoorbeelden en klinische casussen. Tijdens de afsluitende workshop in de snijzaal krijg je de kans om de theoretische kennis uit de vier voorgaande lessen zelf te bestuderen en te toetsen.

Deze opfrissing van de functionele anatomie is een hulp voor het klinisch redeneren bij patiënten met musculoskeletale aandoeningen. Deze lessenreeks helpt jou als zorgprofessional om de functionele anatomie van het onderste lidmaat te gebruiken om bepaalde ‘moeilijke’ casussen in de praktijk te analyseren. Een degelijke anatomische kennis van het musculoskeletale stelsel is noodzakelijk om diverse MSK- aandoeningen te kunnen verklaren alsook om deze op een adequate manier te kunnen behandelen.

UHasselt corporate

Doelgroep

Deze bijscholing richt zich tot een brede doelgroep: kinesitherapeuten, artsen, ergotherapeuten, bewegingswetenschappers, verpleegkundigen en studenten.

Datum en tijdstip

Deze bijscholing bestaat uit 4 lessen en een afsluitende snijzaalworkshop.

De lessen gaan door op campus Hasselt op onderstaande data, telkens van 19.30 - 21.30 uur:

  • donderdag 20 oktober 2022
  • donderdag 27 oktober 2022
  • donderdag 10 november 2022
  • donderdag 24 november 2022

De afsluitende snijzaalworkshop gaat door op campus Diepenbeek op donderdag 1 december, van 19.30 - 21.30 uur.

Programma

Les 1 | 20 oktober 2022
Osteologie, arthrologie en myologie van de heup en het bovenbeen.

Les 2 | 27 oktober 2022
Osteologie, arthrologie en myologie van de knie en het onderbeen.

Les 3 | 10 november 2022
Osteologie, arthrologie en myologie van de enkel en de voet.

Les 4 | 24 november 2022
Topografische anatomie van de bloedvaten en zenuwen in het onderste lidmaat, met links naar de klinische praktijk (bv. entrapment). Ook de bouw van de plexus lumbosacralis en zijn relatie tot de spierfunctie in het onderste lidmaat wordt behandeld.

Workshop | 1 december 2022
Je krijgt de kans om de theoretische kennis uit de vier voorgaande lessen zelf te bestuderen en te toetsen in de snijzaal. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van preparaten van het onderste lidmaat. Lichamen zullen beschikbaar zijn om het onderste lidmaat in zijn geheel te bestuderen en zelf op zoek te gaan naar de belangrijkste anatomische structuren.

Docenten

De interactieve lessen en afsluitende snijzaal workshop worden verzorgd door prof. dr. Frank Vandenabeele en dr. Anouk Agten.

Vandenabeele Frank

Prof. dr. Frank Vandenabeele is hoogleraar aan de Universiteit Hasselt, waar hij functionele anatomie en pathologie doceert aan de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Hij heeft ook jarenlange praktijkervaring als huisarts. Hij stuurt het structurele en functionele spiercelonderzoek van de onderzoeksgroep REVAL aan.

Agten Anouk

Dr. Anouk Agten is docent anatomie aan de Universiteit Maastricht, waar zij functionele anatomie doceert aan de opleidingen geneeskunde, biomedische wetenschappen en bewegingswetenschappen. Zij is ook betrokken bij het structurele en functionele spiercelonderzoek van de onderzoeksgroep REVAL (Universiteit Hasselt).

Waar heb je les?

Deze 4 eerste sessies van deze lessenreeks gaan door op campus Hasselt, maar kunnen indien gewenst op hetzelfde moment online gevolgd worden.

De afsluitende workshop in de snijzaal zal doorgaan op campus Diepenbeek.

  • Vlot bereikbaar met de trein, de fiets, de bus en auto
  • Op 20 min. fietsen van centrum Hasselt

Inschrijvingsgeld & subsidies

De deelnameprijs voor deze lessenreeks bedraagt € 250 incl. BTW (€ 206,61 excl. BTW).
Je kan gebruik maken van de KMO-portefeuille. Ons erkenningsnummer is DV.O215745.

Medewerkers van de Faculteit Revalidatiewetenschappen UHasselt kunnen gratis deelnemen aan deze lessenreeks, maar dienen hun deelname wel te bevestigen via het inschrijvingsformulier.

Er worden maximaal 50 deelnemers toegelaten.

Accreditatie

  • Pro-Q-Kine 20 punten
  • Accreditatie RIZIV in aanvraag

Vragen?

Nathalie Luyck | UHasselt School of Expert Education

Luyck Nathalie

Inschrijven

Klik hier om in te schrijven.