Bijscholing • 5,5 uur• Nederlandstalig
Motorische vaardigheden zijn onmisbaar in het dagelijkse leven van een kind, en daarom is het belangrijk dat jij als kinesitherapeut of ergotherapeut begrijpt hoe deze vaardigheden zich ontwikkelen en hoe je kinderen met motorische leerproblemen kan helpen.
Of het nu gaat om Cerebrale Parese (CP), Developmental Coordination Disorder (DCD) of andere pediatrische doelgroepen, we zorgen ervoor dat jij tools in handen krijgt om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden.
Tijdens deze boeiende studiedag duik je in de theorie van motorisch leren en leer je de principes kennen die essentieel zijn om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden, zoals bijvoorbeeld time on task. We gaan in op het belang van klinisch redeneren in zowel grof als fijn motorische vaardigheden. Daarnaast zoomen we in op evenwicht, een essentieel onderdeel van motorische vaardigheden.
Maar dat is nog niet alles! In de praktische workshops ga je samen met onze ervaren docenten aan de slag om motorisch leren toe te passen bij grof motorische kleutervaardigheden in zowel individuele als groepssituaties. We bekijken de keuzes die je maakt bij het toepassen van motorisch leren in zowel grof- als fijn motorische taken, en we laten zien hoe je motorisch leren kunt toepassen op activiteiten waarin evenwicht centraal staat.
Dit alles met de focus op kinderen met DCD en CP, maar de bredere concepten die tijdens deze studiedag worden aangeboden zijn ook relevant bij andere stoornissen.
Deze bijscholing is relevant voor kinesitherapeuten en ergotherapeuten werkzaam met kinderen.
Op aanvraag wordt deze bijscholing ook opengesteld voor leerkrachten/leerondersteuners met specifieke interesse in motorisch leren.
Deze bijscholing zal doorgaan op zaterdag 16 september 2023 van 08.30 uur tot 16.30 uur.
Voor de voormiddag hebben we drie inspirerende plenaire lezingen gepland om jouw kennis over motorisch leren te vergroten.
Heb je na de lezingen nog vragen? Geen probleem, er is voldoende tijd om deze te stellen.
In de namiddag gaan we over op actie! Je krijgt de kans om de opgedane kennis meteen in de praktijk te brengen tijdens onze interactieve workshops.
De workshops worden georganiseerd als parallelsessies in kleinere groepen, zodat je de kans krijgt om in een persoonlijke setting te werken. Bij de inschrijving kan je jouw voorkeursvolgorde aangeven en we zullen ons best doen om je toe te wijzen aan twee workshops die bij jouw interesses passen. De planning van de workshops is afhankelijk van het aantal deelnemers.
Katrijn Klingels is professor aan de Faculteit Revalidatiewetenschappen UHasselt en is verantwoordelijk voor de leerlijn pediatrische revalidatie. Haar expertise binnen het onderzoek richt zich op arm-handfunctie, evenwicht en motorische ontwikkeling bij kinderen met CP, DCD en Duchenne spierziekte
Eugene Rameckers is gespecialiseerd in onderzoek en therapie op het vlak van motorisch leren bij diverse groepen kinderen en in intensieve therapieën bij kinderen met diverse problematiek. Werkzaam in de kinderrevalidatie als onderzoeker en kinderfysiotherapeut en als professor in de pediatrie bij de Faculteit Revalidatiewetenschappen aan UHasselt.
Evi Verbecque is gespecialiseerd in de evaluatie en training van evenwicht bij kinderen en werkzaam als professor aan de Faculteit Revalidatiewetenschappen UHasselt.
Ingrid van der Veer is kinderfysiotherapeut, docent en onderzoeker. Ze heeft voor haar promotietraject onderzoek gedaan naar hoe therapeuten motorische leerstrategieën (kunnen) gebruiken om kinderen met en zonder DCD motorische vaardigheden aan te leren.
Jasmine Hoskens is pediatrisch kinesitherapeut. Ze werkt al meer dan 10 jaar in een groepspraktijk voor kinderen. Naast haar werk in de praktijk is ze sinds haar afstuderen ook verbonden als
wetenschappelijk medewerker en praktijkassistente aan de KU Leuven en UHasselt binnen de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, meer specifiek binnen pediatrische revalidatie. Ze doet ook een deeltijds, gezamenlijk doctoraat aan KU Leuven en UHasselt over de verschillende ontwikkelingsdomeinen bij jonge kinderen met typische ontwikkeling en Duchenne spierdystrofie.
Theo de Groot studeerde aan de Academie voor Lichamelijke opvoeding in Arnhem en daarnaast psychologie en bewegingswetenschappen. Naast bewegingsonderwijs aan het jonge kind verzorgt hij diverse deskundigheidsbevorderingstrajecten op het grensvlak tussen bewegen en psychologie. Hij is als externe opleidings- en masterdocent verbonden aan diverse (post)initiële en masteropleidingen. Samen met collega's heeft hij boeken geschreven over 'onderwijs in bewegen' voor kleuters en basisschoolkinderen.
Mieke Goetschalckx studeerde in 2019 af als Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, specialisatie pediatrie. Nadien startte ze een doctoraat aan de Universiteit Hasselt waarbij ze focust op coördinatie en synchronisatie bij kinderen met Developmental Coordination Disorder. Ze is betrokken bij het onderwijs in de opleiding Revalidatiewetenschappen waarbij ze zich focust op motorisch leren, taakanalyse, DCD en ganganalyse en biomechanica. De kennis en handvatten rond motorisch leren gebruikt ze naast haar
doctoraat ook tijdens het geven van skiles en het begeleiden van buitenschoolse activiteiten voor kinderen.
Om je optimaal voor te bereiden op deze bijscholing, vragen we je vriendelijk om de opname van de lezing 'Het spinnenweb van motorisch leren' door Katrijn Klingels en Ingrid van der Veer te bekijken. Deze lezing is gegeven op het symposium "het spinnenweb van motorisch leren" dat plaatsgevonden heeft in oktober 2020 en maart 2021 en zal na inschrijving en voorafgaand aan de bijscholing aan jou worden bezorgd. Het bekijken van deze lezing zal jouw leerervaring tijdens de bijscholing versterken en je nog meer waardevolle inzichten bieden.
Geaccrediteerd door Pro-Q-Kine: 11 punten (Algemeen kinesitherapeutisch + Pediatrische kinesitherapie)
De inschrijvingen voor de REVAL Academy bijscholing 'Motorisch leren bij kinderen' werden afgesloten.