Bijscholing 'Virtual en Augmented Reality, van droom tot realiteit'

Hands-on workshops

Bijscholing • 4,5 uur • Nederlandstalig / Engelstalig


Ondergedompeld worden in een virtuele wereld of digitale elementen toevoegen aan de werkelijkheid - dat kan nu met Virtual of Augmented Reality. Ooit kon hier enkel van gedroomd worden maar meer en meer wordt deze technologie toegepast in het dagelijkse leven, en in de therapeutische praktijk.

In deze bijscholing kom je te weten welke toepassingen reeds beschikbaar zijn om een virtuele wereld te creëren, wat er nu mogelijk is en wat er in de toekomst nog te wachten staat. Maar ook hoe een virtuele wereld gecombineerd kan worden met een reële taak (bv. in een werksetting of tijdens het rijden).

Je krijgt de kans om een variatie aan Virtual en Augmented Reality technologieën te testen, zowel commerciële als high-end toepassingen. Verschillende soorten AR en VR brillen en consoles worden uitvoerig besproken.

De bijscholing wordt afgesloten met een discussie over hoe deze technologieën kunnen gebruikt worden in een therapeutische setting.

Het doel van deze bijscholing is om je kennis over de virtuele wereld en de bijhorende toepassingen te verruimen. Het accent van deze voormiddag ligt niet op strikte therapeutische toepassingen, maar er zal wel telkens een korte vertaling gemaakt worden naar de mogelijkheden in de gezondheidssector.

Voor deze bijscholing slaan de Faculteit Revalidatiewetenschappen (UHasselt) en het Expertisecentrum voor Digitale Media (UHasselt) de handen in elkaar.

VRAR

Doelgroep

Kinesitherapeuten, ergotherapeuten, artsen, software ontwikkelaars, beleidsmakers, onderzoekers en gezondheidsmedewerkers met interesse in Virtual en Augmented Reality.

Datum en tijdstip

Deze bijscholing zal doorgaan op zaterdag 13 mei 2023, van 08.30 tot 13.30 uur.

  • 08.30 uur Onthaal en registratie
  • 08.50 uur Aanvang bijscholing
  • 13.30 uur Voorziene einde

Programma

Tijdstip

Programma

08.30 uur

Onthaal en registratie

08.50 uur

Introductie

09.00 uur

'De mogelijkheden, uitdagingen en toekomst van Virtual en Augmented Reality'  
door dr. Gustavo Rovelo Ruiz

Presentatie in het Engels, interactie in het Nederlands

09.50 uur

Workshop I (parallelle sessies)

10.35 uur

Workshop II (parallelle sessie)

11.15 uur

Pauze

11.30 uur

Workshop III (parallelle sessie)

12.15 uur

Workshop IV (parallelle sessie)

13.05 uur

Discussie 'Gebruik van AR en VR in de gezondheidssector'

De workshops zullen georganiseerd worden als parallelsessies in kleinere groepen. Iedereen heeft de mogelijkheid om alle workshops te volgen. De workshops worden in het Engels aangeboden, maar de interactie (bv. stellen van vragen) kan steeds in het Nederlands plaatsvinden.

De workshops worden aangeboden door dr. Gustavo Rovelo Ruiz, Steven Palmaers, dr. Mieke Haesen, Prof. dr. Bruno Bonnechère, dr. Liselot Thijs en Gertjan Pauwels.

  • Workshop 'VR en revalidatie'

    In deze workshop ga je aan de slag met een VR-bril die specifiek is ontwikkeld voor de revalidatie. Ontdek welke mogelijkheden bestaan om de revalidatie te combineren met gamification en de virtuele oefenwereld.

  • Workshop 'Augmented en Virtual Reality'

    Ervaar tijdens deze workshop het verschil tussen virtuele en high-end augmented reality.
    Je maakt kennis met het gebruik van AR en VR tijdens taken. Test zelf de combinatie van VR- (Vive) en AR- (Hololens, Varjo) brillen terwijl je instructies krijgt tijdens het uitvoeren van een bestaande taak.

  • Workshop 'Van commerciële brillen tot smart glasses'

    In deze workshop kan je verschillende types van brillen en headsets uitproberen variërend van virtual, augmented en mixed reality. Je maakt kennis met de voor- en nadelen van elke bril en staat stil bij de verschillen op vlak van ergonomie, resolutie en gezichtsveld. In deze workshop wordt de combinatie gemaakt met applicaties.

  • Workshop 'Motion Tracking'

    Tijdens deze workshop kan je diverse motion tracking systemen uittesten samen met (haptic) feedback toestellen.

    Motion tracking, of het registreren en digitaliseren van bewegingen, is erg belangrijk in de virtuele wereld. Zonder motion tracking is het niet mogelijk om jezelf en je bewegingen te kunnen plaatsen in deze wereld en is de ervaring zeer beperkt.  

    Er zijn heel wat manieren waarop beweging geregistreerd kan worden,  waaronder de optische en niet-optische tracking. Bij optische tracking wordt een beeldapparaat gebruikt om de beweging van het lichaam te volgen. Niet-optische tracking maakt gebruik van diverse sensoren die vaak aan het lichaam bevestigd zijn om de beweging te volgen.

Praktisch

Je kan tijdens deze bijscholing verschillende technologieën en toepassingen uittesten.
We raden daarom aan om comfortabele kleren te dragen.

Locatie

  • Campus Diepenbeek, gebouw Expertisecentrum voor Digitale Media
  • Vlot bereikbaar met de trein, de fiets, de bus en auto
  • Op 20 min. fietsen van centrum Hasselt

Campus Diepenbeek

UHasselt corporate
Locatie

Wetenschapspark 2, 3590 Diepenbeek

Inschrijvingsgeld

  • De deelnameprijs bedraagt € 75 incl. BTW.
  • UHasselt bachelor- en masterstudenten, UHasselt doctorandi en UHasselt medewerkers betalen € 50 incl. BTW.

Accreditatie

Accreditatie voor kinesitherapeuten via Pro-Q-Kine: 9 punten.

Vragen?

Nathalie Luyck | UHasselt School of Expert Education

Luyck Nathalie

Inschrijven

Klik hier om in te schrijven. Het aantal plaatsen is beperkt.

Deze bijscholing wordt georganiseerd in het kader van het technorehab-lab, gefinancierd door het Voorsprongfonds Hoger Onderwijs.