Onze campus

Verscholen in de groene omgeving van de campus Diepenbeek ligt gebouw E, de thuishaven van de faculteit Architectuur en Kunst. We geven hieronder een kort overzicht van het leven op onze campus.

Wil je zelf eens komen kijken? Noteer dan snel de UHasselt Infodagen in je agenda.

ark_agora_overzicht ark_agora_overzicht

Werkatelier en Procure & Printshop

In ons werkatelier kan je als student komen werken aan je projecten en opdrachten. Het maken van landschaps- en inplantingsmaquettes, 3D-vormstudies en studiemaquettes tot bekistingen, meubels en objecten op schaal of details op ware grootte; het kan hier allemaal. Je kan voor dit alles gebruik maken van een uitgebreid gamma aan machines en gereedschappen.

In de Procure & Printshop kan je terecht voor advies en voor de aankoop en het ontlenen van verschillende materialen en toestellen. Verder helpen we je met scannen, met plotten van plannen en drukken van grafisch werk op verschillende formaten en op een divers aantal dragers.

  • Meer informatie
    Op deze pagina ontdek je veel meer informatie over, zoals: onze brochure met daarin een overzicht van alle toestellen en materialen die beschikbaar zijn, filmpjes over het gebruik van de lasercutter,...
ark_Werkatelier (1) ark_Procure2

Werkruimtes, tentoonstellingen, cafetaria, bibliotheek en zo veel meer

In ons gebouw zit je niet altijd in saaie aula's, maar steek je zelf ook de handen uit de mouwen in onze open werkruimtes of "beeldinglokalen". En al dat harde werk stellen we regelmatig met trots tentoon in onze tentoonstellingsruimtes. We gebruiken hiervoor verschillende locaties doorheen ons gebouw, maar ongetwijfeld is onze agora de meeste bekende locatie. Het is tevens het hart van ons gebouw; een plek waar heel wat filosofische gesprekken hun oorsprong hebben gevonden.

Maar laten we zeker ook onze cafetaria niet vergeten. Hier moet je kunnen ontspannen bij een broodje of een kom verse soep. En in de zomer kan dat buiten op ons terras. Let wel: hier regeren Linda en Carine met ijzeren hand, maar als je respect hebt voor hen, staan ze klaar met een luisterend oor en tonnen ervaring binnen onze faculteit.

En ook de universiteitsbibliotheek is meer dan een bezoekje waard voor toekomstige architecten. Niet enkel kan je er fysiek in het archief duiken, werken aan één van de vele werkplekken, maar je kan ook - zowel online als deels online - meer dan 200 magazines raadplegen. Voor de architect die weet hoe hij of zij op onderzoek moet gaan, ligt hier een schat aan informatie en inspiratie zomaar voor het rapen.

Handen uit de mouwen

Live Projects, FacStories, Exit tentoonstelling, Meet & Greet,... Het zijn maar enkele van de evenementen die we opzetten met de hulp van onze studenten. En de resultaten die delen we dan niet enkel met hen, maar presenteren we met trots ook aan de buitenwereld.

  • Live projects

    Studenten uit onze 2de master architectuur en 1ste master interieurarchitectuur stappen met hun begeleiders in een ontwerpproces. Samen met lokale bewoners, beleidsmakers, verenigingen, … denken ze na over de mogelijke toekomsten van een bepaalde plek of een bepaalde ruimtelijke kwestie. Die kan variëren qua schaal en de mate waarin de vraag op voorhand is afgelijnd, maar de insteek is steeds om door middel van kritisch ontwerpend onderzoek het publieke debat over toekomstige ontwikkelingen te ondersteunen.

    Architectuur is daarbij een middel en geen doel. We gaan twee weken ‘op de plek’ zelf werken om door middel van interviews, mappings, ontwerpen en bouwen de vraag en potentiële oplossingen scherp te krijgen en tastbaar te maken door middel van meer of minder tijdelijke ‘prototypes’. Deze prototypes worden tijdens een slot-evenement aan de lokale stakeholders overgedragen. Er wordt in die twee weken geluisterd, gewandeld, geschetst, gebouwd, gefilmd, gepitcht, gedanst, gekookt,… maar wat, hoe en waar we een interventie gaan maken is steeds opnieuw het resultaat van dit collectief leerproces.

    Bekijk hier het overzicht van de Live Projects 2021
    Bekijk hier het overzicht van de Live Projects 2022
    Bekijk hier het overzicht van de Live Projects 2023
  • FACsTORIES

    Op deze dag werken alle mensen (studenten, docenten en alumni) van onze opleiding interieurarchitectuur in verschillende workshops samen aan diverse opdrachten. 's Avonds tonen we alle resultaten en staat er traditioneel eten, drank en muziek op het programma.
  • Meet&Greet

    Georganiseerd door de Faculteit Architectuur van de Universiteit Hasselt, met de hulp van het jong geweld van Architectenhuiskamer (Alumni Architectuur) en Retrovision Alumni Interieur en met steun van Netwerk Architecten Vlaanderen - NAV en AiNB, is onze Meet&Greet niet meer weg te denken.

    Om de twee jaren halen we het gesmaakte recept van de Meet & Greet, een speeddate tussen studenten architectuur en interieurarchitectuur met (interieur-)architecten uit het werkveld, van onder het stof. Verwacht je aan een avond vol boeiende contacten, interessante gesprekken, een aangename sfeer en een streepje goede muziek.
  • EXIT Tentoonstelling

    Op het einde van het academiejaar bundelt de EXIT tentoonstelling de afstudeerprojecten van de masters van School of Arts PXL-MAD Hasselt, LUCA School of Arts Genk en de Faculteit Architectuur en Kunst van de Universiteit Hasselt. Elk gepresenteerd masterproject getuigt van de voortdurende wisselwerking tussen onderwijs en onderzoek, en van de persoonlijke, creatieve ontwikkeling van de student.

    Traditioneel wordt op de openingsavond ook de Wanatoeprijs uitgereikt.

  • Streettalks

    StreetTalks is een online lezingenreeks waarbij via 1-op-2 gesprekken het wonen bespreekbaar wordt gemaakt. Op zoek naar inzichten ter inspiratie van het dagelijks ontwerpen aan het wonen van morgen. Zowel werk van studenten, als docenten en externe architecten uit de Euregio en daarbuiten komt hierbij aan bod.

    StreetTalks is een onderdeel van de Woonstraat, een fysieke ruimte binnen de Faculteit Architectuur & Kunst (UHasselt) waar het Bachelor studio-onderzoek naar de cultuur van het wonen wordt geanalyseerd, gepresenteerd en gearchiveerd. Een mentale werkplaats voor wonen waar de verbeelding van het permanente onderzoek naar wonen binnen de Faculteit een gezicht krijgt, intern en extern.

    Bekijk hier alle opnames.

  • 7x7, eerste wonen - een kritische reflectie

    Binnen de ontwerpstudio’s doen we al jaren aan onderzoek rond het thema wonen. Wonen is een permanente behoefte van de mens, en daarom is het een blijvend thema binnen de faculteit Architectuur en Kunst. Dit heeft onder meer geresulteerd in een “WoonStraat”, een initiatief van Jo Janssen, Danny Windmolders en Tim Vekemans.

    In de WoonStraat verzamelen we een compilatie van de boeiendste ontwerpen in een levend archief. De WoonStraat is een ruimte in de faculteit waar we samen willen dialogeren over wonen, met studenten, docenten, alumni en ook met stakeholders die actief zijn buiten de muren van de faculteit.

    Onder de titel ‘7 x 7 eerste wonen, een kritische reflectie’, willen we jaarlijks 2 keer een mini-expositie houden waarbij voor elke expositie 7 alumni uitgenodigd worden. De alumni reflecteren over hun eerste woonopdracht. Het ‘eerste wonen’ zien wij als een ruim begrip in de vorm van ‘huisvesten’ en is niet noodzakelijk een (eigen) woning.



Studentenvereniging SOFA

Al sinds 1979 bestaat SOFA, de studentenvereniging van de studenten faculteit Architectuur en Kunst van UHasselt. Sofa zorgt voor de nodige ontspanning door regelmatig eens een feestje of een ski-reis te organiseren, maar ook kleinere bijeenkomsten en leerrijke avonden staan zeker op hun agenda.

SOFA kan je online terugvinden op hun website en via Facebook.

ark_Sofa1 ark_Sofa2 2022 ark_Sofa5 2022

Frequently Asked Questions

Misschien zit je als (toekomstig) student nog met een aantal vragen over onze opleidingen. Dan kan deze FAQ je alvast helpen om een beter inzicht te krijgen in de meest gestelde vragen van de afgelopen jaren. Heb je toch nog een vraag, stel ze dan gerust via architectuur@uhasselt.be.

Hoeveel studenten telt de opleiding?

Er starten jaarlijks ongeveer 90 à 100 studenten in eerste bachelor architectuur en ongeveer 80 à 90 studenten in eerste bachelor interieurarchitectuur.

De hoorcolleges volg je in ‘grote’ groep (alle studenten van dat jaar samen), maar voor de ontwerpstudio’s, de werkzittingen voor de theorievakken en de practica (bv. schetsen, computertekenen, beelding) worden de studenten opgedeeld in groepjes van ongeveer 25 studenten. Dit zorgt ervoor dat er veel mogelijkheden zijn tot individuele begeleiding, actieve deelname en interactie (zowel tussen studenten onderling als tussen studenten en docenten).

Aan de faculteit studeren er in totaal ongeveer 700 studenten, aan de UHasselt ongeveer 7000 studenten.

Waarom zou ik kiezen voor architectuur of interieurarchitectuur aan de UHasselt en niet elders?

De faculteit Architectuur en Kunst heeft verschillende troeven:

  • Kleine studentenaantallen.
    focus op individuele, constructieve begeleiding
    nauw contact tussen studenten onderling en tussen studenten en docenten

  • "Hoofd in de wolken, voeten op de grond!"
    ruimte voor dromen/creatief denken/experimenteren, maar met aandacht voor realiteitszin/real-life problemen en vakmanschap/métier/handmatig werken

  • Nauwe band werkveld en onderzoek.
    ontwerpbegeleiders die ook als (interieur)architect in de praktijk staan, nauwe band tussen het onderwijs en onderzoeksgroep ArcK.

  • Maatschappelijk engagement.
    bouwen aan de leefomgeving/een kwaliteitsvolle leefinrichting van iedereen
    ontwerpproblemen gericht op maatschappelijk relevante thema’s

  • Regionaal én internationaal.
    sterke (eu)regionale verankering, maar tegelijkertijd blik op de wereld (zie ook verder "internationale ervaringen")

  • Brede opleiding.
    opleiding tot ontwerper, maar ook tot onderzoeker én manager/ondernemer

  • Gevarieerde werkvormen.
    individueel begeleide projecten in de ontwerpstudio
    hoorcolleges in grote groepen, oefeningen in kleine groepen
    groepswerken, studiereizen, stages…

  • Je eigen interesses kunnen volgen.
    • Keuze binnen de ontwerpstudio's, de onderzoeksseminaries en de opties 'ontwerper-onderzoeker' of 'ontwerper-ondernemer' in de master architectuur
    • Keuze tussen retail design, herbestemming, meubel/wonen of scenografie in master interieurarchitectuur (naast keuze voor een internationale master)
    • Individuele keuzes voor stage, afstudeerproject en -scriptie in beide masters...
  • Internationale ervaringen.
    Erasmus-studieverblijf in het buitenland in derde bachelor of eerste master, buitenlandse stages, summer schools, internationale ontwerpstudio's, euregionale workshops, jaarlijkse studiereizen, keuze voor internationale master interieurarchitectuur...

Wil je weten hoe deze troeven zich concreet vertalen in het werk van onze studenten, docenten en onderzoekers (interieur)architectuur? Blader dan zeker door onze Fragments-brochure(s)!

Wat is het verschil tussen interieurarchitectuur en architectuur?

Enkele verschillen vind je in de tabel hieronder

Opgelet: vat deze verschillen niet té strikt op: interieurarchitecten kunnen bv. ook betrokken zijn bij erg grootschalige projecten en omgekeerd voor architecten. Bovendien werken architecten en interieurarchitecten in het werkveld vaak samen, bv. in multidisciplinaire ontwerp- of studiebureaus.

ARCHITECTUURINTERIEURARCHITECTUUR
Focuseerder ‘van buiten naar binnen’vertrekt 'van binnenuit' (bij het interieur)
Schaalvaak grotere schaal
(bv. stedenbouwkundig niveau)
vaak kleinere schaal
(bv. individuele ruimte)
Opleidingduur: 3 bachelor + 2 masterduur: 3 bachelor + 1 master
Bouwkundeuitgebreidere bouwkundige achtergrond (bouwfysica, materiaalleer, constructie, maar ook draagstructuur)(beperkter pakket) bouwkundige vakken met sterkere focus op interieurschil en meubeldetail
Specialisatiebouwkunde, stedenbouw, beelding of mens & cultuurretail design, meubel/wonen, scenografie of herbestemming

Wat leer ik wanneer ik interieurarchitectuur volg?

Een interieurarchitect staat niet in voor het ‘decoreren’ van woningen zoals de televisieprogramma’s ons wel eens doen geloven: het is de taak van interieurarchitecten om ons verblijf in een interieur of ruimte (een woonruimte, een tentoonstellingsruimte, een publieke plek, een ontmoetingscentrum, een winkelcentrum…) zo aangenaam en waardevol mogelijk te maken, waarbij het mooie verzoend wordt met het functionele en waarbij de gebruiker steeds centraal staat. Dit is een erg complexe taak. Dit vraagt kennis en vaardigheden uit heel verscheiden domeinen: creativiteit en handvaardigheid, kennis over constructie en materialen, over mens- en cultuurwetenschappen, onderzoeks- en analytische vaardigheden…

Studenten die een opleiding interieurarchitectuur volgen, kunnen ervoor kiezen om zich in het masterjaar te focussen op een specifiek domein van hun interesse: retail design, herbestemming, meubel/wonen of scenografie. Een interieurarchitect kan dus werkzaam zijn in allerhande contexten en domeinen.

Is er een verplichte toelatingsproef of ijkingstoets voor jullie opleiding architectuur of interieurarchitectuur?

Neen, er is momenteel GEEN toelatingsproef/-examen noch ijkingstoets voor onze (UHasselt-)opleidingen architectuur en interieurarchitectuur.
Om architectuur of interieurarchitectuur @UHasselt te studeren, volstaat het dus om te voldoen aan de toelatingsvoorwaarden, ZONDER bijkomende deelname aan een toets.

We raden je wel sterk aan om je voorafgaand aan je inschrijving heel goed te informeren over onze opleidingen en de 'match' met je interesses en kwaliteiten goed te onderzoeken. Dat kan online via deze FAQ en onze brochure, tijdens de SID-ins én op onze campus tijdens onze openlesdagen en proefritten en infodagen.

Met welke vooropleiding heb ik de beste slaagkansen?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven: beide opleidingen (architectuur en interieurarchitectuur) zijn heel erg veelzijdig. Een student die een goed parcours wil afleggen is dus best van veel markten thuis, zie hieronder. (dit is geen checklist waaraan je al van bij de start moet voldoen, uiteraard biedt de opleiding je ook de nodige ondersteuning om hierin te groeien!)

  • je hebt zin om creatief bezig te zijn en met je handen te werken
  • je beschikt over een goede dosis technisch en analytisch inzicht
  • je bent geboeid door mens- en cultuurwetenschappen
  • je kan zelfstandig werken én samenwerken in groep
  • je kan goed plannen en je schrikt er niet voor terug om hard te werken
  • je bent communicatief en kan je goed uitdrukken
  • je beschikt over een open geest en een geëngageerde instelling
  • ...

De cijfers over het studierendement voor (interieur)architectuur naargelang de vooropleiding in het secundair onderwijs, kan je raadplegen via onderwijskiezer.be

Wat als ik geen creatieve vooropleiding had en bv. geen ervaring heb met tekenen?

Beide opleidingen starten in de veronderstelling dat elke student nog moet leren tekenen. Een beetje aanleg of ervaring is mooi meegenomen, maar het uitgangspunt is dat iedereen kan leren tekenen. De lessen beginnen dus van nul, maar bouwen wel vrij snel op. Oefenen zal dus de boodschap zijn! Praktijklessen met regelmatige feedback en individuele begeleiding helpen je als student hierbij.

Kan ik de opleiding volgen als ik geen 4u wiskunde heb gevolgd?

ARCHITECTUUR
Er wordt aangeraden dat je 4u (of meer) wiskunde in het secundair onderwijs had, en een goede basis wetenschappen. Dit biedt echter geen garantie op slagen, net zoals iemand met een vooropleiding met minder wiskunde toch een mooi parcours kan afleggen binnen de opleiding: veel hangt immers af van je motivatie en inzet. Wel is het zo dat een zekere basis in wiskunde en wetenschappen mooi meegenomen is: er wordt immers doorheen de opleiding, in verschillende opleidingsonderdelen, beroep gedaan op je analytisch en abstract denkvermogen.


→ Als je minder dan 4u wiskunde per week gehad hebt en maar een beperkte basis voor wetenschappen zal je tijdens het jaar hard moeten werken, en de hoorcolleges en werkzittingen optimaal moeten benutten. Daarnaast word je zeer sterk aangeraden deel te nemen aan de septembercursus wiskunde en/of chemie, vóór de start van het academiejaar. Ook als je wel voldoende basis hebt, maar je je kennis van wiskunde of wetenschappen wil opfrissen ben je welkom! Meer info, zie
uhasselt.be/Septembercursussen.

INTERIEURARCHITECTUUR
Het aantal uren wiskunde in je vooropleiding is (wat) minder belangrijk, maar ook deze opleiding vergt analytisch en abstract denkvermogen en strekt een basis in wetenschappen tot aanbeveling.


→ Als je maar een beperkte basis in wetenschappen hebt, zal je tijdens het jaar hard moeten werken, en de hoorcolleges en werkzittingen optimaal moeten benutten. Daarnaast word je zeer sterk aangeraden deel te nemen aan de septembercursus chemie, voor de start van het academiejaar. Ook als je wel voldoende basis hebt, maar je je kennis van wetenschappen wil opfrissen ben je welkom! Meer info, zie uhasselt.be/Septembercursussen

Kan ik de opleiding als werkstudent volgen?

Architectuur of interieurarchitectuur studeren als werkstudent is helaas niet eenvoudig:
  • Onze lessen vinden overdag plaats, op de campus (of op locatie in geval van een uitstap). Af en toe gaat er een les online door of worden er lessen opgenomen, maar dat is eerder sporadisch en zeker niet structureel.
  • Wij bieden geen afzonderlijk traject aan voor werkstudenten (uitzondering: onze postgraduaatsopleiding Building Beyond Borders en onze educatieve master ontwerpwetenschappen). Indien je minder dan voltijds (60 SP) wil studeren, vergt dit dus puzzelwerk met opleidingsonderdelen die op elkaar voortbouwen of op elkaar inspelen. Hetzelfde puzzelwerk geldt voor het uurrooster: onze opleidingen gaan samen met behoorlijk wat contacturen, gespreid over verschillende dagen en uiteenlopende momenten. Niet evident dus om deze in een vast werkrooster in te passen...
  • In onze praktijkopleidingsonderdelen (o.a. ontwerpstudio's) werken we met verplichte aanwezigheid, ook voor werkstudenten.

De flexibiliteit zal dus hoofdzakelijk van jouw kant moeten komen. De haalbaarheid van de combinatie wordt daarbij ook nog verder beïnvloed door je percentage tewerkstelling en de mate van flexibiliteit waarmee je je werk kan regelen, de combinatie met al dan niet een gezin, hobby's... enz.

Wil je toch verder in gesprek gaan over je mogelijkheden, dan boek je best een afspraak in bij onze studieloopbaanbegeleider.

Heb ik een speciale laptop nodig? Met welke software wordt er gewerkt?

SOFTWARE

Er wordt veel gewerkt met digitale (ontwerp)programma’s (bv. Archicad, Twinmotion... (architectuur) / Vectorworks, Photoshop... (interieurarchitectuur) / Autocad (in de internationale master - master of interior architecture/adaptive reuse). Waar mogelijk wordt gewerkt met gratis programma’s of kunnen studenten aan een voordelig tarief een studentenlicentie aanschaffen.


HARDWARE (Windows of Apple?)
Dit maakt in principe niet uit, de software en de bestanden werken op beide toestellen. Studenten worden met andere woorden vrij gelaten in hun keuze tussen Apple of Windows.

LAPTOPAANBOD 

Doorheen de jaren van je opleiding worden je opdrachten, tekeningen en projecten steeds complexer. Het staat je vrij om zelf op zoek te gaan naar een laptop met de nodige capaciteiten (zie hieronder), maar mogelijks kan je ook terecht in het aanbod van UHasselt.


EIGEN LAPTOP?

De softwareprogramma’s waarmee je binnen de opleidingen architectuur en interieurarchitectuur leert werken kunnen op een minder zware computer draaien, al is dit niet aan te raden.

Heb je thuis nog een laptop en wil je nog even wachten met het aanschaffen van een sterkere/duurdere laptop dan voldoet je pc best aan deze minimumeisen:

  • Processor: 64-bit processor met 2 'cores'.
  • Werkgeheugen: 8 GB RAM.
  • Opslaggeheugen: minstens 256 GB.
  • Grafische kaart: OpenGL 3.2 compatibel.
  • Schermresolutie: 1366 x 768 of meer.

Omdat onze opleidingen veel vragen van laptops op vlak van grafische capaciteiten, raden we volgende specificaties aan bij aankoop van een nieuwe laptop:

WINDOWS-toestellen:

  • Processor: i7 of i9 van een recente generatie.
  • Werkgeheugen: 16 GB RAM.
  • Opslaggeheugen: minstens 500 GB, om best wel wat te kunnen opslaan. Bij voorkeur een SSD-schijf, maar een nog sneller type van opslaggeheugen is de M2.NVMe.
  • Grafische kaart: er zijn veel soorten grafische kaarten beschikbaar. Belangrijk hierin is dat de laptop die je wilt aanschaffen een Dedicated Graphics Card (met ondersteuning van Dedicated OpenGL 3.2) heeft, met zijn eigen werkgeheugen (minstens 1 gb).
    Dit wilt zeggen dat er (behalve om je besturingssysteem te draaien) nog een extra grafische kaart in je laptop zit, die al het harde rekenwerk voor zich neemt als je met grafische programma's bezig bent.
  • Schermgrootte: dit hangt een beetje af van je persoonlijke voorkeur: 13.3" is een compact toestel (en neem je dus makkelijk mee op de baan), maar minstens 15.6" (of groter) is toch wel aan te raden om comfortabel te kunnen werken.
  • Schermresolutie: het absolute minimum hierin is 1920x1080. Hoe groter je schermresolutie, hoe meer icoontjes en details je zal zien op je scherm. Ongeacht de grootte van je scherm, zal je werkruimte dus bij een hogere resolutie groter zijn.

APPLE-toestellen:

Bij Apple-toestellen heb je minder keuze dan bij Windows-toestellen, maar van zodra je een aantal minimumvereisten in je Apple Macbook hebt zitten, zit je goed.

De recentste modellen hebben op vlak van de processor een Apple silicon (M1/M2) processor, die hardware-matig ruim volstaat. (Oudere) modellen met een Intel processor zijn goed, maar uiteraard minder krachtig.

MacBooks hebben doorgaans een hogere resolutie (van 2560 x 1664 tot 3456 x 2234 pixels voor de huidige modellen) dan Windows-laptops, waardoor ook op een kleiner schermformaat details beter kunnen weergegeven worden. In het geval van een 13,6-inch MacBook kan het aansluiten op een extern scherm voor sommige projecten aangewezen zijn.

Het RAM-geheugen van MacBooks met Apple silicon is niet uitbreidbaar omdat de onderdelen op het moederbord gesoldeerd zijn. Als je meer RAM-geheugen nodig hebt, moet je een MacBook kopen met meer RAM-geheugen of een externe SSD gebruiken om de opslagcapaciteit uit te breiden.

Het gebruik van de laptop wordt intenser naarmate de opleiding vordert. Sommige laptops zijn voorzien van een extra intern geheugen-slot dat vrij is, zodat de mogelijkheid open blijft om uit te breiden. Dit is meestal een verdubbeling (8GB + 8GB extra, of 16GB + 16GB extra). (Sommige studenten investeren pas in het tweede jaar in een laptop of in extra werkgeheugen)

Wanneer zijn er examens of evaluaties en hoe verlopen die?

Naast twee examenperiodes (januari en juni) met klassieke mondelinge of schriftelijke examens, maken heel wat opleidingsonderdelen gebruik van permanente evaluatie. Ze bestaan doorgaans uit opeenvolgende opdrachten die tussentijds (niet tijdens de examenperiode) geëvalueerd worden. De student moet dus kunnen omgaan met deadlines, moet zelfstandig zijn/haar studietijd kunnen plannen en moet een goed evenwicht vinden in de tijd die hij/zij besteedt aan theorie enerzijds en aan praktijk anderzijds. Kortom, je mag niet afgeschrikt zijn om stevig aan de slag te gaan!

Een typische evaluatievorm in beide opleidingen is de jury waarbij een student zijn/haar werk mondeling en visueel voorstelt en verdedigt ten opzichte van een jury van eigen docenten en/of externe beoordelaars.

In het eerste semester van 1ste bachelor (zowel bij architectuur als bij interieurarchitectuur) werken we met een kwartielsysteem: in dit systeem zijn er halverwege het 1ste semester (eind november) voor een aantal theoretische opleidingsonderdelen tussentijdse examens en tussentijdse opdrachten voor de opleidingsonderdelen uit de studio Ontwerpen en de studio Beelding die worden beoordeeld. Dit systeem zorgt er m.a.w. voor dat de eerstejaarsstudenten aangemoedigd worden de leerstof goed bij te houden en dat zij rond begin december al feedback krijgen (kwalitatief en/of aan de hand van een voorlopig punt) over hoe ze ervoor staan.

Hoeveel les heb ik in een week?

Als student (interieur)architectuur heb je veel les. Zeker in de eerste jaren komt er best wel wat theorieles bij beide opleidingen kijken, maar daarnaast zijn er ook veel praktijklessen (vb. voor ontwerpen, schetsen, beelding,…). Je zit dus zeker niet het grootste deel van je tijd in klassieke hoorcolleges, integendeel!

Voorbeeld lesweek architectuur

Voorbeeld lesweek interieurarchitectuur

Is er veel groepswerk?

In beide opleidingen werken studenten zowel individueel als in groep. Groepswerken komen geregeld voor, al zal je daarnaast steeds ook je individuele kwaliteiten kunnen tonen.

Los van de specifieke opdracht is het groepsgevoel onder de studenten in beide opleidingen erg groot, zeker in de hogere jaren. Studenten werken vaak samen in dezelfde ruimte, worden voortdurend aangemoedigd om met elkaar in dialoog te gaan, gaan samen op studiereizen...

Wordt er in het Engels of in een andere taal lesgegeven?

De grote meerderheid van de lessen worden in het Nederlands gegeven, maar ook dan kan het zijn dat er een gastcollege of cursustekst in het Engels gegeven wordt. Daarnaast zijn er vanaf derde bachelor enkele opleidingsonderdelen die Engels als onderwijstaal hebben of waar er Engels kan worden gesproken omwille van de samenwerking met inkomende Erasmusstudenten. Bovendien bepaalt je keuze voor bv. een internationale ontwerpstudio ook de voertaal die gehanteerd wordt tijdens de contactmomenten van deze studio. Dit is vooral het geval in de hogere (master)jaren.

Wie na de bachelor interieur kiest voor de Engelstalige master interieur (internationale master Adaptive Reuse), volgt de opleiding volledig in het Engels. 

Hoe vervoer je je maquettes? Is het nodig om een auto te hebben of om dichtbij op kot te zitten?

Je zal geregeld materiaal of maquettes (die laatste zeker bij jury’s) van je thuis/kot tot aan de faculteit moeten vervoerd krijgen. Voor kleiner materiaal (bv. verfmateriaal, tekeningen of kleine maquettes) is dat geen probleem, maar in geval van ‘groter’ materiaal of grotere (of meer fragiele) maquettes kan het wel eens moeilijk zijn om deze met het openbaar vervoer op school te krijgen. Op die (sporadische) momenten is het dus wel handig om een lift te krijgen of te carpoolen.

Het is ook een aanrader om een A2-kaft aan te kopen om tekeningen veilig en gemakkelijk te vervoeren én om bij de start van het academiejaar een locker te reserveren waar je op de faculteit veilig je spullen kan opbergen.

Pendelen met het openbaar vervoer is dus mogelijk, en je hoeft zeker niet over een eigen auto te beschikken of dichtbij op kot te zitten!

Kost architectuur of interieurarchitectuur studeren veel?

Wie (interieur)architectuur studeert heeft uiteraard te maken met de klassieke kosten voor cursussen, ev. kot, vervoer en andere. Daarbij komt nog het materiaal om bv. maquettes te maken, tekenpapier, enz. We doen heel erg ons best om deze kosten zo laag mogelijk te houden: hout, karton, papier, tekenmateriaal... kunnen in huis aan voordelige tarieven aangekocht worden. Er is ook een werkhuis (met deskundige begeleiding) waar je als student zelf aan de slag kan om je ontwerpen te realiseren. Ook beschikt de faculteit over plotters waarop plannen, foto’s... aan een voordelige prijs gedrukt kunnen worden. Tot slot kan ook slim hergebruik van materialen of gebruik van recupmaterialen een manier zijn om niet enkel creatief en duurzaam aan de slag te gaan, maar ook de kostprijs van je opleiding te drukken.

Een (indicatief) overzicht van de studiekosten per opleiding per jaar vind je op uhasselt.be/studiekosten.
In sommige gevallen kan je in aanmerking komen voor een tussenkomst bij de aankoop van je boeken, materiaal… Meer info hierover vind je op uhasselt.be/socialedienst.

Kan ik naar het buitenland gaan tijdens de opleiding?

Zeker! De faculteit heeft een sterk internationaal netwerk. Studenten kunnen op internationale uitwisseling gaan (bv. Erasmus, zowel in derde bachelor als in eerste master), er worden internationale studiereizen gemaakt en ook zijn er mogelijkheden om voor een internationale ontwerpstudio te kiezen of om op buitenlandse stage te gaan. Door te kiezen voor de internationale (Engelstalige) master of interior architecture (met focus op herbestemming) kan je bovendien internationale ervaring opdoen in eigen land.

Klik hier voor meer info over de mogelijkheden om tijdens je studie (interieur)architectuur naar het buitenland te trekken.

Kan ik na de bachelor overschakelen van interieurarchitectuur naar architectuur of andersom?

Via een voorbereidingsprogramma van 39 SP kan van architectuur naar interieur overgestapt worden. Studenten met een academisch bachelordiploma interieur die de master architectuur willen volgen, volgen een voorbereidingsprogramma van 62 SP. Ook een overstap naar de Engelstalige master interieur behoort voor beide opleidingen tot de opties.

Indien je reeds een professioneel bachelordiploma behaalde, kan je een schakelprogramma volgen:

Schakelprogramma na PBA Toegepaste Architectuur

Schakelprogramma na PBA Interieurvormgeving

Vind ik gemakkelijk werk met een diploma architectuur of interieurarchitectuur?

Voor architecten en interieurarchitecten is er een waaier aan beroepsmogelijkheden (architectuur en interieurarchitectuur). Lang niet alle architecten komen terecht in een architectenbureau en lang niet alle interieurarchitecten starten als zelfstandig interieurarchitect. Doorheen de opleiding ontdek je stilaan waar je interesses en sterktes liggen. Door gerichte keuzes te maken in je vakkenpakket kan je op die manier je toekomst een beetje sturen in de richting die jou het beste ligt.

Hoe blikken alumni fac ARK terug op hun opleiding (interieur)architectuur?

Lees op deze pagina de getuigenissen na van enkele alumni (interieur)architectuur over hun opleiding. Hun advies krijg je er gratis en voor niets bij :-)

Meer weten over onze alumniwerking? Klik door naar deze pagina!

Welke brochures hebben jullie?

In onze digitale brochures kan je nog meer informatie terugvinden over onze opleidingen:

Een volledig overzicht van alle UHasselt-brochures is te vinden op deze pagina.

Terug naar Faculteit Architectuur en Kunst