Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Escape Project 2023
07 dec

Eerste stap naar Europees plan van aanpak rond ziektemodellering bij pandemieën

Hoe pakten de verschillende West-Europese landen de COVID-pandemie aan? Op welke modellen konden epidemiologen en biostatistici vertrouwen om de verspreiding van het coronavirus correct in kaart te brengen? En hoe verliep de interactie tussen de wetenschappers en de beleidsmakers? In het hoog aangeschreven journal Health Affairs blikken Europese epidemiologen en biostatistici binnen het Europese ESCAPE project, terug op de aanpak van de coronapandemie in West-Europa. “Hiermee zetten we een eerste grote stap naar een Europees plan voor toekomstige uitbraken”, zeggen prof. dr. Niel Hens (UHasselt/UAntwerpen, BE) en prof. dr. Mark Jit (LSHTM, UK).

Solar Cooker For All
27 nov

VLIR-UOS project Solar cookers for all helpt Congolese gezinnen energiezuinig koken

Met het project Solar cookers for all (Sc4all) werken wetenschappers uit de Democratische Republiek Congo en België samen aan duurzame innovatie. Zonnekokers gebruik de energie van direct zonlicht om voedsel te verwarmen aan de hand van reflecterende panelen.  “Commerciële zonnekokers zijn duur en moeten worden geïmporteerd. We zijn een expertisecentrum aan het oprichten in Lubumbashi dat evenwaardige en goedkopere alternatieven zal ontwikkelen op basis van gerecycleerd materiaal, zoals bijvoorbeeld drankblikjes en ijzerdraad”, zeggen de betrokken onderzoekers.

23 11 26 Dag Van De Wetenschap 015
26 nov

3.300 bezoekers voor XL-editie Dag van de Wetenschap aan UHasselt

Maar liefst 3.300 bezoekers kwamen vandaag naar Universiteit Hasselt voor de speciale XL-editie van Dag van de Wetenschap in het teken van 50 jaar UHasselt. “In ons jubileumjaar wilden we de bezoeker zoveel mogelijk laten kennismaken met al het onderzoek aan onze universiteit. Meer dan 200 UHasselt-onderzoekers en 80 studenten ontvingen de bezoekers voor heel wat leuke workshops, proefjes, rondleidingen en lezingen en maakten er zo een echte topeditie van”, zegt rector Bernard Vanheusden.

AACSB Foto BEW
16 nov

Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen behaalt prestigieuze internationale accreditatie AACSB

Na verschillende plaatsbezoeken door een externe jury en een uitgebreide evaluatie gedurende enkele jaren, krijgt de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van UHasselt het prestigieuze AACSB-kwaliteitslabel van de Amerikaanse Association to Advance Collegiate Schools of Business. Zij beoordeelt wereldwijd kennisinstellingen die bedrijfsopleidingen aanbieden en reikt dit hoogaangeschreven kwaliteitslabel uit aan instellingen die excelleren in hun economisch onderwijs en onderzoek. “Een hele eer voor onze faculteit want slechts 6 procent van de academische managementopleidingen wereldwijd heeft dit label”, zegt decaan prof. dr. Piet Pauwels.

Prof. Dr. Piet Stinissen & Prof. Dr. Veerle Somers
16 nov

Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen UHasselt blikt in nieuw boek terug op 50 jaar (bio)medisch onderwijs

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Universiteit Hasselt brengt de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen, één van de oudste faculteiten van de universiteit, het boek ‘Innoveren / Inspireren / Excelleren’ uit. “Een terugblik op onze eigen voorbije 50 jaar en hoe we het biomedisch onderwijs en onderzoek in Limburg hebben mee vormgegeven. Tegelijk biedt het boek ons de kans om vooruit te kijken naar de vele uitdagingen die in de gezondheidszorg op ons afkomen”, zeggen auteurs prof. dr. Veerle Somers en prof. dr. Piet Stinissen.

Niel Hens Christel Faes 'Wat Als' Boekvoorstelling
09 nov

Biostatistici Niel Hens en Christel Faes blikken in boek ‘Wat als?’ terug op de coronapandemie

Met het boek ‘Wat als?’ geven datawetenschappers prof. dr. Niel Hens (UHasselt – Uantwerpen) en prof. dr. Christel Faes (UHasselt) een inkijk in de wetenschap achter de COVID-19 modellen. Het toegankelijke boek biedt inzicht in de groeiende wetenschap over het coronavirus en helpt om lessen te trekken over hoe we in de toekomst beter voorbereid kunnen zijn op een nieuwe pandemie.

Ondertekening Mou Uhasselt Imec & UNSW
23 okt

UHasselt en imec starten ambitieuze samenwerking rond groene waterstof met Australische University of New South Wales (UNSW)

Tijdens de Belgische economische missie in Australië ondertekent Bart Vermang, professor in zonneceltechnologie aan UHasselt en imec, partners binnen EnergyVille, een samenwerkingsovereenkomst met de Australische universiteit UNSW. De instellingen zullen de volgende jaren intensief samenwerken rond de productie van groene waterstof aan de hand van zonne-energie en rond het opvangen en hergebruiken van CO2-uitstoot in de industrie.

Dr. Benoit Ruysschaert (Foto Jos Van Nitsen)
21 okt

Meer dan 40% van de lokale besturen in België niet bezig met circulaire economie

Hoewel steeds meer Belgische steden en gemeenten inzetten op circulaire economie zijn nog steeds meer dan 40% van de lokale besturen er helemaal niet mee bezig. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van Universiteit Hasselt en Universiteit Luik. “Bij de besturen die wél inzetten op de circulaire economie blijft het engagement vaak ook nog zeer beperkt. Nochtans is de circulaire economie cruciaal als we onze klimaatdoelstellingen willen behalen”, zegt onderzoeker Benoit Ruysschaert.

Prof. Dr. Wouter Maes & Dr. Jochen Vanderspikken
19 okt

Onderzoek UHasselt toont de perfecte materiaalbasis voor organische halfgeleiders in zonnecellen en smartwatches

Nieuw onderzoek binnen de onderzoeksgroep materiaalchemie van UHasselt en EnergyVille biedt voor het eerst inzicht in hoe defecten in geconjugeerde polymeren ontstaan. Polymeren zijn duurzame materialen met veel toepassingsmogelijkheden. Zo kunnen ze gebruikt worden in plooibare zonnecellen, sensoren en smartwatches.

Circulaire Transitie Btwtarief
27 sep

Navigeren door de Circulaire Economie vanuit een btw-perspectief

Een nieuw onderzoeksrapport van het CE Center toont aan dat verschillende bt-maatregelen een rol kunnen spelen voor de circulaire transitie. Maatregelen zoals een verlaagd btw-tarief of een verlaagde maatstaf van heffing en vrijstellingen voor oa. herstellingsdiensten van kledij, fietsen, intensivering van het gebruik van personenwagens en fietsen kunnen grote kansen bieden om de aankoop, het gebruik en de productie van circulaire producten en diensten aan te moedigen.

Dr. Bernhard Siegmund Prof. Dr. Koen Vandewal
25 sep

Europese onderzoeksbeurs van 150.000€ brengt nieuwe, goedkopere infraroodcamera’s en -detectoren dichterbij

De onderzoeksgroep van prof. dr. Koen Vandewal (imo-imomec UHasselt) ontvangt een beurs van de European Research Council (ERC) om nieuwe en goedkopere types infrarooddetectoren en infraroodcamera’s te ontwikkelen. “De huidige conventionele infraroodcamera’s kosten nu zo’n 25.000 euro en meer. Met onze technologie waarbij we goedkope organische materialen integreren in basiscamera’s, zoals die op je smartphone, kunnen we infraroodcamera’s ontwikkelen met een prijs ver onder de 1.000 euro”, zegt prof. dr. Koen Vandewal.

AOZ Foto
21 sep

Academische Openingszitting: UHasselt pleit voor verdere groei met nieuwe opleidingen

Met een vurig pleidooi voor de komst van de masteropleidingen geneeskunde, sociale wetenschappen en een opleiding in de STEM-richtingen, opende rector Bernard Vanheusden vandaag het nieuwe academiejaar van Universiteit Hasselt. “Deze opleidingen zijn een antwoord op de structurele onderparticipatie en braindrain in onze regio en bieden een antwoord op de uitdagingen, noden en opportuniteiten in Limburg. Deze vraag naar groei is nodig én gerechtvaardigd”, zegt rector Vanheusden.