Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Escape Project Niel Hens Lisa Hermans Sarah Vercruysse DSI 2023
13 jan

Europese epidemiologen en biostatistici werken aan draaiboek voor volgende uitbraken van infectieziekten

Aan UHasselt hebben epidemiologen en biostatistici uit verschillende Europese landen het startschot gegeven voor ESCAPE. Dit Europees onderzoeksproject, met een totaalbudget van 3,2 miljoen euro, werkt aan een algemeen draaiboek om landen beter voor te bereiden op mogelijke nieuwe uitbraken van infectieziekten.

23 01 09 Persmoment Opening Feestjaar 50Jaaruhasselt 012
09 jan

UHasselt trapt gouden jubileum af met streetart, theater én eredoctoraat voor koningin

Hare Majesteit Koningin Mathilde, virologe Erika Vlieghe en milieu-epidemioloog Jordi Sunyer worden de nieuw eredoctoren van Universiteit Hasselt, dat haar 50ste verjaardag viert. Ter ere van dit gouden jubileum werd er ook een nieuw streetart onthuld, en zal er een theatervoorstelling komen in samenwerking met het gezelschap Het Nieuwstedelijk.

Dr. Pieter Severijns
22 dec

Zonder doktersvoorschrift naar de kinesist bij acute lage rugpijn: beter geholpen en kostenbesparend?

Is het goedkoper voor de maatschappij en beter voor de patiënt wanneer personen met acute lage rugpijn rechtstreeks naar de kinesist kunnen gaan, en niet meer eerst naar de huisarts voor een doktersvoorschrift? Op vraag van het RIZIV zoeken revalidatiewetenschappers van UHasselt, UAntwerpen, KU Leuven en UCLouvain hierop een antwoord.

Lucdeschepper 001C
20 dec

Overlijden prorector Luc De Schepper

Met grote droefheid melden we het plotse overlijden van onze collega, prorector Luc De Schepper. Onze instelling verliest een hooggewaardeerde collega van wie de rol en het belang voor UHasselt niet te overschatten valt.

Bartsandra Klein
20 dec

Bart Vermang nieuwe co-voorzitter Jonge Academie

De Jonge Academie heeft Sandra Van Puyvelde en Bart Vermang verkozen tot nieuwe voorzitters. Ze nemen hun voorzittersmandaat op van 1 april 2023 tot en met 31 maart 2025.

Groepsfoto Milestone IMOB
14 dec

Technologische interventies moeten arbeidsomstandigheden professionele chauffeurs verbeteren

Om de werkomstandigheden van professionele chauffeurs te verbeteren en het beroep opnieuw aantrekkelijker te maken, gaan onderzoekers van UHasselt, KU Leuven en UAntwerpen samen met VIL op verschillende momenten tijdens de volgende drie jaar chauffeurs opvolgen

Patrizia Zanoni
05 dec

Welke impact hebben digitale technologieën op de werkomstandigheden in logistieke bedrijven?

Om zo snel en efficiënt mogelijk producten aan klanten te kunnen bezorgen, gebruikt de logistieke sector heel wat digitale technologieën, onder andere in hun magazijnen. Maar welke impact hebben al die technologieën op de werknemers en op de kwaliteit van de jobs en de tewerkstelling? Dat zal Universiteit Hasselt samen met academische partners en logistieke bedrijven uit België, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Polen onderzoeken.

Aisling D'hooghe Meter UMSC
02 dec

Red panther Aisling D’Hooghe bekroond tot meter van het Universitair MS Centrum

Nationaal hockeyspeelster Aisling D’Hooghe wordt de meter van het Universitair MS Centrum (UMSC), een samenwerking van UHasselt en Noorderhart in Pelt. Aisling D’Hooghe lijdt zelf aan MS, toch combineert ze dit met een topsportcarrière.

Imaginary Tentoonstelling Niel Hens Jeroen Wynen Wiskunde
21 nov

“Verdorie wiskunde is knap”: expo Imaginary toont pracht en kracht van wiskunde

Alles rondom ons in de wereld is gebaseerd op wiskunde. Dat toont de expo Imaginary, nog tot eind december te bezoeken op campus Diepenbeek. Zo’n 700 honderd leerlingen middelbaar onderwijs zullen de volgende weken een bezoek brengen aan de expo.

Jo Brouns FWO Jelle Hendrix
24 okt

1,33 miljoen euro voor geavanceerde lichtmicroscoop UHasselt

BIOMED UHasselt kan met de steun van Vlaams minister Jo Brouns en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek een geavanceerde lichtmicroscoop in gebruik nemen. Het toestel van in totaal 1,33 miljoen euro zal een boost zijn voor het biomedisch onderzoek aan UHasselt en voor de zorgsector in de regio.

Dr. Theo Jans VDAB Economie Vouchers
20 okt

Vouchers VDAB verhogen kans op tewerkstelling maar zorgen ook voor uitdagingen bij partnerorganisaties en VDAB-bemiddelaars

Werkzoekenden die met een bemiddelingsvoucher zelf een partnerorganisatie kiezen voor begeleiding naar werk, zijn significant meer tevreden over de begeleiding en verhogen hun kans op tewerkstelling met 15% procentpunten.

Afbeelding Kwantumcomputer
10 okt

UHasselt bouwt mee aan eerste Europese netwerk van kwantumcomputers

Universiteit Hasselt werkt de volgende jaren binnen het Europese programma European High-Performance Computing Joint Undertaking mee aan de ontwikkeling van het eerste Europese netwerk van kwantumcomputers. Met een totaalbudget van 100 miljoen euro is dit het meest ambitieuze programma rond kwantumcomputers in Europa.