Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Lancering Leerstoel VITRONIC Groepsfoto
15 mei

UHasselt lanceert VITRONIC Research Chair: Gamification om verkeersovertredingen te verminderen

Hoe kunnen we het aantal verkeersovertredingen en ongelukken verminderen? Daar zoekt het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) al jarenlang innovatieve oplossingen voor. Met de lancering van de Vitronic Research Chair op 15 mei, gaan ze daar nog een stap verder in. Door het combineren van gamification-strategieën met geavanceerde AI-technologieën wil IMOB zowel de handhaving van verkeersregels, als het rijgedrag van bestuurders verbeteren.

Prof. Dr. Bernard Vanheusden (2) (1)
26 apr

Bernard Vanheusden opnieuw verkozen tot rector UHasselt

Prof. dr. Bernard Vanheusden is voor een tweede termijn verkozen tot rector van Universiteit Hasselt. Tijdens deze rectorverkiezingen waren er 260 stemgerechtigden. 199 hiervan brachten hun stem uit, waarvan 162 personen op Bernard Vanheusden stemden. Er waren 37 blanco stemmen. Op donderdag 16 mei 2024 zal Bernard Vanheusden officieel aangesteld worden tot rector van UHasselt door de Raad van Bestuur. Zijn tweede ambtstermijn begint op 1 oktober 2024.

Master Of Science In Energy Engineering Technology
23 apr

Groen licht voor nieuwe Engelstalige master rond energie

De Vlaamse regering geeft de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen (UHasselt/KU Leuven) de goedkeuring om de Engelstalige Master of Science in Energy Engineering Technology op te starten. Deze opleiding, waarvan al een Nederlandstalige variant bestond, bereidt toekomstige ingenieurs voor op de vele uitdagingen en kansen die bij de energietransitie komen kijken.

Afbeelding Lage Rugpijn
18 apr

Zonder doktersvoorschrift naar de kinesist bij acute lage rugpijn? Eerste resultaten tonen snelle verbetering en minder kosten

Internationaal onderzoek toont aan dat het goedkoper is voor de maatschappij, beter voor de patiënt en efficiënter voor de zorgverleners wanneer personen met acute lage rugpijn rechtstreeks naar de kinesist kunnen gaan, zonder eerst langs de huisarts te moeten. Op vraag van het RIZIV wordt dit door revalidatiewetenschappers van UHasselt, UAntwerpen, KU Leuven en UCLouvain nu ook in België onderzocht. “De eerste tussentijdse resultaten zijn alvast veelbelovend”, zegt professor Lotte Janssens.

Header Eredoctoren Website
11 apr

Dies Natalis UHasselt: 3 nieuwe eredoctoren en speciale erkenning voor Reporters Without Borders

Architect Xaveer De Geyter, computerwetenschapster Joëlle Coutaz en neurowetenschapper Michaël Nitsche zijn de nieuwe eredoctoren van Universiteit Hasselt. Op 28 mei 2024 zullen zij een eredoctoraat krijgen tijdens de Dies Natalis. Daarnaast reikt UHasselt ook een speciale erkenning uit aan Reporters Without Borders.

L.Monodi.Jpeg
09 apr

Van teken, lintwormen tot luizen. Expertengroep brengt toestand wereldwijde parasietsoorten in kaart

Hoe is het gesteld met de wereldwijde populaties van parasieten zoals luizen, teken, lint- en rondwormen? Hoe kunnen we ze beter monitoren en welke uitdagingen en positieve aspecten brengen deze soorten met zich mee? Om op die vragen een antwoord te krijgen start de natuurbeschermingsorganisatie IUCN een wereldwijde expertengroep rond parasieten.

24 03 25 Uitreiking Future Proef Award 002
25 mrt

Drie UHasselt-studenten maken met eindwerk rond duurzaamheid kans op Vlaamse Future Proef Award

Met een eindwerk rond het recycleren van lithium-ion batterijen in samenwerking met een maatwerkbedrijf en één over de ommekeer naar meer collectieve woonvormen zijn drie UHasselt-studenten geselecteerd voor de Vlaamse Future Proef Award. Die prijs, ter waarde van 3.000 euro, bekroont het beste afstudeereindwerk rond duurzaamheid in het Vlaamse hoger onderwijs.

Ondertekening Raamovereenkomst VITO Uhasselt (2)
19 mrt

Nieuwe raamovereenkomst UHasselt en VITO geeft boost aan gezamenlijke onderzoeksprojecten

Met de officiële ondertekening van een nieuwe raamovereenkomst versterken VITO en Universiteit Hasselt hun samenwerking. Al sinds 2014 voeren de twee instellingen samen onderzoek rond statistiek, milieuwetenschappen, biomedische wetenschappen en mobiliteitswetenschappen. “Met deze raamovereenkomst gaan we nog een stap verder, deze structurele samenwerking zal leiden tot de opstart van nog meer gezamenlijk onderzoek, projecten en doctoraten”, zeggen Walter Eevers, Directeur Onderzoek & Valorisatie VITO en Bernard Vanheusden, rector UHasselt.

Prof. Dr. Bernard Vanheusden
15 mrt

Prof. dr. Bernard Vanheusden enige kandidaat rectorverkiezingen UHasselt

Huidig UHasselt-rector Bernard Vanheusden heeft zich als enige kandidaat gesteld voor de rectorverkiezingen. Kandidaten hadden tot vanmiddag de mogelijkheid om zich aan te melden. Enkel kandidaturen van voltijds aangestelde gewoon hoogleraren konden in aanmerking genomen worden door het kiescollege onder voorzitterschap van de algemeen beheerder, Eric Pass.

Designing With People 3
14 mrt

Studenten (interieur)architectuur en ergotherapie ontwerpen toegankelijke tuinen voor zorginstellingen

36 studenten ergotherapie en (interieur)architectuur gaan dit semester aan UHasselt aan de slag om een buurtpark en een tuin te ontwerpen voor het blindencentrum Licht en Liefde in Pelt en het psychiatrische ziekenhuis Asster in Sint-Truiden. “De studenten zullen hierbij ontwerpen volgens de principes van ‘Ontwerpen voor Iedereen’. Dit moet ervoor zorgen dat de tuinen voor iedereen, ondanks de beperking die men eventueel heeft, aangenaam en toegankelijk zijn”, zeggen  dr. arch. Elke Ielegems en prof. dr. Annemie Spooren.

Opening Faculteitsgebouw Revalidatiewetenschappen
12 mrt

Nieuw faculteitsgebouw Revalidatiewetenschappen officieel geopend op Health Campus Limburg

De faculteit Revalidatiewetenschappen aan UHasselt heeft een nieuwe thuis. Met de opening van het faculteitsgebouw op de Health Campus Limburg DC zet de faculteit meer dan ooit in op de connectie met het werkveld en krijgt het onderzoek een stevige boost. “In onze nieuwe labo’s werken we onder meer aan nieuwe revalidatietechnieken voor personen met MS of diabetes en kinderen met ontwikkelingsstoornissen en voeren we onderzoek naar hersenstimulatie bij revalidatie. In het gebouw is er ook plaats voor het MOVElab. Een hoogtechnologisch bewegingslab dat uniek is in Europa”, zegt decaan Raf Meesen.

FTI Hasselt Keyvisual Met Foto Uhasselt Groot
07 mrt

Ontdek het innovatieve onderzoek van UHasselt tijdens FTI Hasselt

Van 16 tot 21 maart vindt het Flanders Technology and Innovation (FTI) festival plaats in Hasselt. Samen bouwen aan de stad van de toekomst staat hier centraal. Ook Universiteit Hasselt organiseert heel wat activiteiten tijdens het festival en is met IMOB ook de trekker van één van de centrale thema’s binnen FTI, namelijk Mobiliteit. Hier kan je een overzicht vinden van de UHasselt-activiteiten tijdens FTI.