Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Lancering Leerstoel LRM
13 mrt

LRM en UHasselt lanceren leerstoel om het ondernemende landschap in Vlaanderen te versterken

Helpen duurzame investeringen bedrijven echt te groeien? Hoe kunnen we ondernemingen versneld laten doorgroeien? En hoe moeten stakeholders in een ondernemend ecosysteem duurzame samenwerkingsverbanden opzetten  om ondernemerschap te stimuleren? Om deze actuele beleidsvraagstukken te beantwoorden, richt LRM een leerstoel op rond “duurzaam ondernemen” aan Universiteit Hasselt.

THINK³ Lab Opening Header
09 mrt

THINK³ simulation & innovation lab UHasselt helpt zorgorganisaties met de zorguitdagingen van de toekomst

Universiteit Hasselt en POM Limburg openen het THINK³ lab. Een simulatie- en innovatielab waar onderzoekers, studenten, zorgverleners en bedrijven werken aan vernieuwende systemen en processen om de uitdagingen in de zorgsector aan te pakken.

OSCAR QUBE Vitrine
08 mrt

Na jaar aan boord van ruimtestation ISS komt UHasselt-magnetometer OSCAR-QUBE terug thuis

De diamantgebaseerde kwantummagnetometer van UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE is terug thuis. Een jaar lang verbleef het toestel aan boord van het ruimtestation ISS om er het magnetisch veld van de aarde in kaart te brengen. Nu krijgt de magnetometer een centrale plek op de campus in Diepenbeek.

Green Office Hoog
01 mrt

Duurzaamheid centraal in nieuwe Green Office UHasselt

UHasselt-studenten lanceren de Green Office, een fysieke plek op de campus waar initiatieven rond duurzaamheid worden uitgewerkt. “Met de Green Office willen we het leven op de campus en het onderzoek en onderwijs aan UHasselt duurzamer maken”, zegt Mira Jablonska, UHasselt-studente rechten en één van de trekkers achter dit project.

Escape Room Uhasselt 2
01 mrt

Escaperoom laat UHasselt-studenten ontsnappen uit gevangenis

UHasselt-studenten en personeelsleden kunnen deze maand maart gratis een escaperoom spelen op de campussen in Diepenbeek en Hasselt. Een initiatief van de dienst Studentenvoorzieningen en de personeelsdienst ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Universiteit Hasselt.

F1 2
17 feb

Tien nieuwe ambassadeurs voor UHasselt

Universiteit Hasselt heeft tien nieuwe fellows aangesteld. Tien bevlogen personen met een knappe professionele carrière en een warm hart voor de maatschappij die zich de volgende drie jaar als ambassadeur van UHasselt zullen engageren rond thema’s zoals duurzaamheid, inclusiviteit, ondernemerschap en levenslang leren.

Ilse Dewachter & David Wilson 1
16 feb

Wetenschappers brengen voor het eerst alle ziekteprocessen achter neurodegeneratieve aandoeningen in kaart

Wetenschappers van UHasselt en KULeuven/VIB hebben samen met toonaangevende internationale collega’s, voor het eerst alle ziekteprocessen achter neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson, Multiple Sclerose en ALS in kaart gebracht.

ACB² Betonnen Brugligger Metingen Waals Viaduct
15 feb

UHasselt test reststerkte van 32 meter lange betonnen brugliggers van Waals viaduct

Aan het Applicatiecentrum Beton en Bouw van UHasselt zijn brugliggers van 32 meter lang en 2 meter hoog aangekomen voor stabiliteitsmetingen. De brugliggers dateren uit de jaren ’60 en maakten tot voor kort deel uit van een bestaand viaduct in Wallonië. Op vraag van de Waalse overheid zullen onderzoekers van UHasselt op deze brugliggers metingen uitvoeren tot meer dan 300 ton druk, om zo de restcapaciteit van de bruggen in kaart te brengen.

Opening Antarctica Expo Tony Van Autenboer
10 feb

Familie van poolreizigers Adrien de Gerlache en Tony Van Autenboer openen Antarcticamuur aan UHasselt

Het X-LAB van Universiteit Hasselt brengt met een Antarcticamuur hulde aan het poolonderzoek ten tijde van de Belgische Antarctische Expedities. Familieleden van poolreizigers Adrien de Gerlache en Tony Van Autenboer (prof. UHasselt), openden vandaag de tentoonstellingsmuur met unieke objecten, foto’s en documenten van voorbije poolexpedities.

Jacqueline Bernheimprijs Sebastien Deferm LCRC
09 feb

LCRC-cardiologen in de prijzen

Cardiologen Sébastien Deferm en Evelyne Meekers  van het Limburg Clinical Research Center (samenwerking UHasselt-ZOL-Jessa) vallen dit jaar in de prijzen tijdens het Congres van de Belgische Vereniging voor Cardiologie.

Groepsfoto Leerstoel Limburgs Kankerfonds Stop Darmkanker Data In Strijd Tegen Darmkanker
31 jan

Limburgs Kankerfonds en Stop Darmkanker lanceren leerstoel aan UHasselt

Onderzoekers van het Data Science Institute van UHasselt ontwikkelen een dashboard waarin ze alle bestaande data rond darmkanker zullen verzamelen, om zo de bevolking nog beter te informeren over deze nog veel te vaak voorkomende kanker. Het platform wordt ontwikkeld met de steun van het Limburgs Kankerfonds en Stop Darmkanker.

Stichting Alzheimer Onderzoek Ilse Dewachter
27 jan

300.000 euro voor onderzoek naar rol vetmetabolisme in hersenen bij Alzheimer

Welke rol speelt het vetmetabolisme in de hersenen bij personen met Alzheimer dementie? En kunnen we dat metabolisme positief beïnvloeden door medicatie of proactief, door onze levensstijl aan te passen? Dat onderzoekt de onderzoeksgroep Neurologie van UHasselt professor Ilse Dewachter (BIOMED) met steun van de Stichting Alzheimer Onderzoek. Zij schenken 300.000 euro aan dit onderzoek.