Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Opening Faculteitsgebouw Revalidatiewetenschappen
12 mrt

Nieuw faculteitsgebouw Revalidatiewetenschappen officieel geopend op Health Campus Limburg

De faculteit Revalidatiewetenschappen aan UHasselt heeft een nieuwe thuis. Met de opening van het faculteitsgebouw op de Health Campus Limburg DC zet de faculteit meer dan ooit in op de connectie met het werkveld en krijgt het onderzoek een stevige boost. “In onze nieuwe labo’s werken we onder meer aan nieuwe revalidatietechnieken voor personen met MS of diabetes en kinderen met ontwikkelingsstoornissen en voeren we onderzoek naar hersenstimulatie bij revalidatie. In het gebouw is er ook plaats voor het MOVElab. Een hoogtechnologisch bewegingslab dat uniek is in Europa”, zegt decaan Raf Meesen.

FTI Hasselt Keyvisual Met Foto Uhasselt Groot
07 mrt

Ontdek het innovatieve onderzoek van UHasselt tijdens FTI Hasselt

Van 16 tot 21 maart vindt het Flanders Technology and Innovation (FTI) festival plaats in Hasselt. Samen bouwen aan de stad van de toekomst staat hier centraal. Ook Universiteit Hasselt organiseert heel wat activiteiten tijdens het festival en is met IMOB ook de trekker van één van de centrale thema’s binnen FTI, namelijk Mobiliteit. Hier kan je een overzicht vinden van de UHasselt-activiteiten tijdens FTI.

Minister Caroline Gennez Our Global Campus Bezoek Uhasselt VLIR UOS1
05 mrt

Minister Caroline Gennez maakt kennis met VLIR-UOS ontwikkelingsprojecten aan UHasselt

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez bracht vandaag een bezoek aan UHasselt. Ze maakte er kennis met de vele ontwikkelingssamenwerkingen die UHasselt binnen VLIR-UOS heeft lopen met partneruniversiteiten uit het Globale Zuiden. “Goed onderwijs en onderzoek kunnen een hele gemeenschap economisch opkrikken, gelijkheid bevorderen en talenten helpen ontwikkelen. Als civic universiteit zijn wij trots op de rol die wij samen met onze partners al meer dan 30 jaar spelen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking”, zegt rector Bernard Vanheusden.

24 02 24 Theathervoorstelling Over De Dorpen 029
24 feb

De Rode Antraciet en UHasselt-studenten creëren samen met gedetineerden een theaterstuk in gevangenis Hasselt

In een bijzondere samenwerking nodigden De Rode Antraciet en Ief Gilis (de Wenkbrauwerij) studenten van UHasselt uit om een theaterproject te realiseren binnen de muren van de gevangenis van Hasselt. Gedurende vier maanden werkten studenten van de bachelor Sociale Wetenschappen intensief samen met gedetineerden, begeleid door professioneel theatermaker Ief Gilis van De Wenkbrauwerij. Het resultaat is een fascinerende theatervoorstelling die het publiek meeneemt in de leefwereld van de gevangenis.

SHIELD Project Groepsfoto (2)
23 feb

UHasselt, Jessa Ziekenhuis, en Ziekenhuis Oost-Limburg nemen voortouw in cyberveiligheid met lancering 'Shield'

In een opmerkelijke primeur van regionale solidariteit tegen de groeiende golf van cyberdreigingen, bundelen het Jessa Ziekenhuis, Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), en Universiteit Hasselt hun krachten met de introductie van 'Shield'. In deze innovatieve service hub werken gespecialiseerde informatici van de drie instellingen samen aan de allernieuwste cyberbeveiligingsinfrastructuur. “Shield moet Limburg op de voorgrond plaatsen in de strijd tegen cybercriminaliteit”, zeggen de drie partnerorganisaties.

OSCAR PINQ Team Space Rider
20 feb

Nieuw succes voor studententeam OSCAR: magnetometertechnologie gaat met ESA Space Rider opnieuw naar de ruimte

UHasselt-studententeam OSCAR-PINQ mag zich klaarmaken voor een ruimteavontuur. Het Europees ruimtevaartagentschap ESA selecteerde het team om experimenten uit te voeren tijdens de allereerste vlucht van hun Space Rider. Als alles volgens plan verloopt zal de diamantgebaseerde kwantummagnetometer van team OSCAR-PINQ eind 2025 twee maanden lang in de ruimte verblijven. “Voor de derde keer wordt onze technologie als beste kandidaat geselecteerd door ESA Academy, een ongelooflijke erkenning voor ons werk”, zeggen dr. Jaroslav Hruby en drs. Yarne Beerden, teamkapiteins van OSCAR.

EURECA PRO Groepsfoto Vrolijk
06 feb

UHasselt verwelkomt universiteiten van netwerk EURECA-PRO voor start tweede projectfase

Nadat de Europese Unie in juni 2023 het licht op groen zette voor de tweede fase van het Europese netwerk van universiteiten EURECA-PRO, verzamelen deze week maar liefst 140 medewerkers van de 9 partneruniversiteiten aan Universiteit Hasselt. “In deze kick-off week leggen we de basis waarop we de volgende vier jaren zullen voortbouwen aan ons netwerk om binnen Europa hét aanspreekpunt te worden rond duurzame productie en consumptie”, zegt rector Bernard Vanheusden.

Opstart Bondgenotennetwerk EDU Sherpa
01 feb

19 organisaties bundelen krachten om jongeren in kansarmoede te helpen bij de stap naar hoger onderwijs

Jongeren die opgroeien in kansarmoede nemen minder snel de stap naar het hoger onderwijs en zijn dan ook nog eens minder succesvol dan jongeren uit een betere sociaaleconomische situatie. En dat terwijl onderwijs net één van de sleutels is om te ontsnappen uit kansarmoede. Om hier verandering in te brengen en de instroom van jongeren in kansarmoede naar het hoger onderwijs te verbeteren, bundelen 19 Limburgse organisaties nu de krachten in een bondgenotennetwerk. Het project kan rekenen op 150.000 euro financiering van Vlaams Minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle.

Talim Maasmechelen Opstart
29 jan

Project tegen schooluitval TALim nu ook van start in Maasmechelen

Met een provinciale startfinanciering van 400.000 euro is Talent Academie Limburg (TALIM) in 2021 van start gegaan in Genk en later in Beringen. Die financiering heeft gewerkt als een hefboom want nu is, dankzij provinciale begeleiding en ondersteuning, 900.000 euro vrijgemaakt voor de opstart in een 3de Limburgse gemeente, m.n. Maasmechelen. In Genk en Beringen begeleidt TALim nu al meer dan 150 jongeren. In Maasmechelen kunnen vanaf september 2024, 40 jongeren starten.

24 01 25 Schenking Rotary Genk 009
25 jan

Rotary Genk schenkt 16 laptops aan UHasselt-studenten met financiële moeilijkheden

16 UHasselt-studenten met financiële moeilijkheden krijgen elk een gratis laptop, geschonken door Rotary Genk. Goed voor een totaalbedrag ter waarde van 15.000 euro. “Een warm en vooral nuttig geschenk van Rotary Genk, zeker nu alsmaar meer studenten aankloppen bij onze sociale dienst”, zegt de dienst studentenvoorzieningen van UHasselt. De schenking valt binnen het Fonds Welzijn voor Studenten van het Universiteitsfonds UHasselt.

Jumping Spider WASP
17 jan

Van regenwormen tot zeeanemonen en panda’s. Welke dieren zijn het schattigst? UHasselt onderzoekt publieke perceptie rond diersoorten

Hoe mooi, schattig, intelligent of gevaarlijk vind je de reuzepanda, een kraanvogel, een zeeanemoon of een naaktslak? Met een grote bevraging aan het brede publiek wil het Centrum voor Milieukunde van UHasselt meer zicht krijgen op de publieke perceptie van diersoorten. De onderzoekers ontwikkelden hiervoor een ‘schoonheidswedstrijd’ met een platform waar bezoekers zo’n 2.000 diersoorten kunnen beoordelen. Het doel: natuurbescherming vooruithelpen.

DNA Robot Sofie Thijs
21 dec

Nieuwe DNA-robot “NGSxpress” speurt naar de bodembacteriën in 1000 tuinen voor burgeronderzoek Bodemleven

Hoe is het gesteld met het bodemleven in de Limburgse tuinen? Die vraag stond centraal in het grote burgeronderzoek van Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg met de steun van Departement Omgeving. In 1.000 Limburgse tuinen groeven inwoners theezakjes in de grond, die ze na enkele maanden terugstuurden voor analyses in het lab. Een gloednieuwe DNA-robot, aangekocht met de steun van EFRO, VLAIO en verschillende bedrijven, zal nu instaan voor de DNA-analyses. De robot geeft inzicht in welke microben, schimmels en bacteriën er nu precies in de tuinen leven, en welke invloed ze hebben op de bodemkwaliteit.