Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
EURECA PRO Groepsfoto Vrolijk
06 feb

UHasselt verwelkomt universiteiten van netwerk EURECA-PRO voor start tweede projectfase

Nadat de Europese Unie in juni 2023 het licht op groen zette voor de tweede fase van het Europese netwerk van universiteiten EURECA-PRO, verzamelen deze week maar liefst 140 medewerkers van de 9 partneruniversiteiten aan Universiteit Hasselt. “In deze kick-off week leggen we de basis waarop we de volgende vier jaren zullen voortbouwen aan ons netwerk om binnen Europa hét aanspreekpunt te worden rond duurzame productie en consumptie”, zegt rector Bernard Vanheusden.

Opstart Bondgenotennetwerk EDU Sherpa
01 feb

19 organisaties bundelen krachten om jongeren in kansarmoede te helpen bij de stap naar hoger onderwijs

Jongeren die opgroeien in kansarmoede nemen minder snel de stap naar het hoger onderwijs en zijn dan ook nog eens minder succesvol dan jongeren uit een betere sociaaleconomische situatie. En dat terwijl onderwijs net één van de sleutels is om te ontsnappen uit kansarmoede. Om hier verandering in te brengen en de instroom van jongeren in kansarmoede naar het hoger onderwijs te verbeteren, bundelen 19 Limburgse organisaties nu de krachten in een bondgenotennetwerk. Het project kan rekenen op 150.000 euro financiering van Vlaams Minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle.

Talim Maasmechelen Opstart
29 jan

Project tegen schooluitval TALim nu ook van start in Maasmechelen

Met een provinciale startfinanciering van 400.000 euro is Talent Academie Limburg (TALIM) in 2021 van start gegaan in Genk en later in Beringen. Die financiering heeft gewerkt als een hefboom want nu is, dankzij provinciale begeleiding en ondersteuning, 900.000 euro vrijgemaakt voor de opstart in een 3de Limburgse gemeente, m.n. Maasmechelen. In Genk en Beringen begeleidt TALim nu al meer dan 150 jongeren. In Maasmechelen kunnen vanaf september 2024, 40 jongeren starten.

24 01 25 Schenking Rotary Genk 009
25 jan

Rotary Genk schenkt 16 laptops aan UHasselt-studenten met financiële moeilijkheden

16 UHasselt-studenten met financiële moeilijkheden krijgen elk een gratis laptop, geschonken door Rotary Genk. Goed voor een totaalbedrag ter waarde van 15.000 euro. “Een warm en vooral nuttig geschenk van Rotary Genk, zeker nu alsmaar meer studenten aankloppen bij onze sociale dienst”, zegt de dienst studentenvoorzieningen van UHasselt. De schenking valt binnen het Fonds Welzijn voor Studenten van het Universiteitsfonds UHasselt.

Jumping Spider WASP
17 jan

Van regenwormen tot zeeanemonen en panda’s. Welke dieren zijn het schattigst? UHasselt onderzoekt publieke perceptie rond diersoorten

Hoe mooi, schattig, intelligent of gevaarlijk vind je de reuzepanda, een kraanvogel, een zeeanemoon of een naaktslak? Met een grote bevraging aan het brede publiek wil het Centrum voor Milieukunde van UHasselt meer zicht krijgen op de publieke perceptie van diersoorten. De onderzoekers ontwikkelden hiervoor een ‘schoonheidswedstrijd’ met een platform waar bezoekers zo’n 2.000 diersoorten kunnen beoordelen. Het doel: natuurbescherming vooruithelpen.

DNA Robot Sofie Thijs
21 dec

Nieuwe DNA-robot “NGSxpress” speurt naar de bodembacteriën in 1000 tuinen voor burgeronderzoek Bodemleven

Hoe is het gesteld met het bodemleven in de Limburgse tuinen? Die vraag stond centraal in het grote burgeronderzoek van Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg met de steun van Departement Omgeving. In 1.000 Limburgse tuinen groeven inwoners theezakjes in de grond, die ze na enkele maanden terugstuurden voor analyses in het lab. Een gloednieuwe DNA-robot, aangekocht met de steun van EFRO, VLAIO en verschillende bedrijven, zal nu instaan voor de DNA-analyses. De robot geeft inzicht in welke microben, schimmels en bacteriën er nu precies in de tuinen leven, en welke invloed ze hebben op de bodemkwaliteit.

Escape Project 2023
07 dec

Eerste stap naar Europees plan van aanpak rond ziektemodellering bij pandemieën

Hoe pakten de verschillende West-Europese landen de COVID-pandemie aan? Op welke modellen konden epidemiologen en biostatistici vertrouwen om de verspreiding van het coronavirus correct in kaart te brengen? En hoe verliep de interactie tussen de wetenschappers en de beleidsmakers? In het hoog aangeschreven journal Health Affairs blikken Europese epidemiologen en biostatistici binnen het Europese ESCAPE project, terug op de aanpak van de coronapandemie in West-Europa. “Hiermee zetten we een eerste grote stap naar een Europees plan voor toekomstige uitbraken”, zeggen prof. dr. Niel Hens (UHasselt/UAntwerpen, BE) en prof. dr. Mark Jit (LSHTM, UK).

Solar Cooker For All
27 nov

VLIR-UOS project Solar cookers for all helpt Congolese gezinnen energiezuinig koken

Met het project Solar cookers for all (Sc4all) werken wetenschappers uit de Democratische Republiek Congo en België samen aan duurzame innovatie. Zonnekokers gebruik de energie van direct zonlicht om voedsel te verwarmen aan de hand van reflecterende panelen.  “Commerciële zonnekokers zijn duur en moeten worden geïmporteerd. We zijn een expertisecentrum aan het oprichten in Lubumbashi dat evenwaardige en goedkopere alternatieven zal ontwikkelen op basis van gerecycleerd materiaal, zoals bijvoorbeeld drankblikjes en ijzerdraad”, zeggen de betrokken onderzoekers.

23 11 26 Dag Van De Wetenschap 015
26 nov

3.300 bezoekers voor XL-editie Dag van de Wetenschap aan UHasselt

Maar liefst 3.300 bezoekers kwamen vandaag naar Universiteit Hasselt voor de speciale XL-editie van Dag van de Wetenschap in het teken van 50 jaar UHasselt. “In ons jubileumjaar wilden we de bezoeker zoveel mogelijk laten kennismaken met al het onderzoek aan onze universiteit. Meer dan 200 UHasselt-onderzoekers en 80 studenten ontvingen de bezoekers voor heel wat leuke workshops, proefjes, rondleidingen en lezingen en maakten er zo een echte topeditie van”, zegt rector Bernard Vanheusden.

AACSB Foto BEW
16 nov

Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen behaalt prestigieuze internationale accreditatie AACSB

Na verschillende plaatsbezoeken door een externe jury en een uitgebreide evaluatie gedurende enkele jaren, krijgt de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van UHasselt het prestigieuze AACSB-kwaliteitslabel van de Amerikaanse Association to Advance Collegiate Schools of Business. Zij beoordeelt wereldwijd kennisinstellingen die bedrijfsopleidingen aanbieden en reikt dit hoogaangeschreven kwaliteitslabel uit aan instellingen die excelleren in hun economisch onderwijs en onderzoek. “Een hele eer voor onze faculteit want slechts 6 procent van de academische managementopleidingen wereldwijd heeft dit label”, zegt decaan prof. dr. Piet Pauwels.

Prof. Dr. Piet Stinissen & Prof. Dr. Veerle Somers
16 nov

Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen UHasselt blikt in nieuw boek terug op 50 jaar (bio)medisch onderwijs

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Universiteit Hasselt brengt de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen, één van de oudste faculteiten van de universiteit, het boek ‘Innoveren / Inspireren / Excelleren’ uit. “Een terugblik op onze eigen voorbije 50 jaar en hoe we het biomedisch onderwijs en onderzoek in Limburg hebben mee vormgegeven. Tegelijk biedt het boek ons de kans om vooruit te kijken naar de vele uitdagingen die in de gezondheidszorg op ons afkomen”, zeggen auteurs prof. dr. Veerle Somers en prof. dr. Piet Stinissen.

Niel Hens Christel Faes 'Wat Als' Boekvoorstelling
09 nov

Biostatistici Niel Hens en Christel Faes blikken in boek ‘Wat als?’ terug op de coronapandemie

Met het boek ‘Wat als?’ geven datawetenschappers prof. dr. Niel Hens (UHasselt – Uantwerpen) en prof. dr. Christel Faes (UHasselt) een inkijk in de wetenschap achter de COVID-19 modellen. Het toegankelijke boek biedt inzicht in de groeiende wetenschap over het coronavirus en helpt om lessen te trekken over hoe we in de toekomst beter voorbereid kunnen zijn op een nieuwe pandemie.